Barnsidan - Pytteliten - en bok med ordlös dialog
Meny

Recension > Pytteliten - en bok med ordlös dialog

Pytteliten - en bok med ordlös dialog

Publicerad: 2006-03-22
Kan man göra en ny sorts pekbok som fortfarande är enkel?

En pekbok är en bok för de allra minsta med tjocka (tuggvänliga) kartongsidor med stora bilder som inbjuder till en dialog mellan läsaren och bebisen även om orden saknas.  Ofta är husdjur, fordon och andra välkända saker avbildade och bebin kan lära sig både nya ord och att öva på att peka och fråga. Pyttelitens Pekbok är inget undantag, här hittar man badankan, nappen, muggen, nallen, nappflaskan och bollen.

Det som ändå känns nytt med den här lilla pekboken är att Pytteliten så tydligt är könsneutral och enligt författaren och illustratören Jenny Holmlund är det ingen slump. "...jag tycker att barn slussan in i könsroller alldeles för tidigt", säger Jenny.

 

På sista sidan i boken ser man Pytteliten sitta med alla de saker man sett på sidorna innan. Detta ger en liten extra knorr på avslutningen och man kan upprepa alla sakerna igen, se om bebin kommer ihåg hur ankan såg ut även om den nu inte är på sin "rätta" plats.

Pyttelitens Pekbok köper du i bokhandeln, i leksaksaffären, i ett varuhus eller på en stormarknad. 


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotre med siffror i fältet här