Barnsidan - Pittstim
Meny

Recension > Pittstim


Pittstim

Publicerad: 2008-09-29
Pittstim är en hyllning till den numera klassiska antologin Fittstim. Pittstim är namnet till trots en ganska blek och ojämn bok.

Pittstim är en antologi med 15 berättelser om hur det är att vara kille idag. Zanyar Adami och Inti Chavez Perez som är redaktörer har antagit en tuff men rolig uppgift att gå i Fittstims fotspår. Och jag måste väl erkänna att jag inte riktigt tycker de fyller ut kostymen. Men det är bra, bitvis väldigt bra och insiktsfullt.

Baksidetexten lovar ta upp villkor, tabun och förväntningar som unga killar har att förhålla sig till idag. Och det är en hel del intressanta ämnen som tas upp. Det är allt från ätstörningar till våld till sport till kärlek och sex. Även kriminalitet, alkoholism och homofobi finns med.

Precis som Fittstim hoppas jag att detta blir en bok som det talas om, som sätter dagordningen för debatten både bland unga själva och om unga killars villkor.

De två bästa texterna är Axel Gordh Humlesjös "Pissbomber och knullhets" om killar och sport samt Andrev Bergströms "Pojkhemmets konflikdiamanter" om porr och att vara kåt. Berättelserna om slagsmål och våldet på gatorna gav lite mer insikt i hur tankarna går. Men jag blev också ganska upprörd över det jag uppfattar som förhärligandet av våldet i "Roppmonstret och jag" som Dan Blomberg skrivit.

Jag hoppas att alla unga (kanske främst unga killar, men även unga tjejer) och deras föräldrar läser denna bok. Man behöver inte läsa den pärm till pärm, utan man kan plocka ut det som för stunden verkar intressant.

Boken har hög ambitionsnivå och är tankeväckande och initiativet är toppen. Det blir det stilpoäng för. Men sammantaget blir Pittstim en ganska blek som Fittstimshyllning eftersom den är så ojämn i kvalitet.

 


 

Försteredaktör
Inti Chavez Perez (f.1984) bor i Skärholmen i Stockholm. Grundade tidningen Macho som bland annat tog upp genusfrågor ur killars perspektiv, har arbetat som sexualupplysare på RFSU och arbetar idag som journalist.

Andreredaktör
Zanyar Adami, (f. 1984) bor i Bredäng i Stockhom. Grundade och var redaktör för tidningen Gringo och arbetar idag som skribent, entreprenör och föreläsare.

Övriga skribenter

Kalle Berggren
Andrev Bergström
Dan Blomberg
Kristofer Folkhammar
Gustav Fridolin
Axel Gordh Humlesjö
Farao Groth
Andreas Gustavsson
David Hanna
Donny Hedlund
Jon Jordås
Baris Kayhan
Max Landergård

(Bilden på Inti och Zanyar är tagen av Linda Forsell)

 

Författare: Inti Chavez Perez & Zanyar Adami
ISBN: 9789146218876
Utgivningsdatum: 2008-10-02
Sidantal: 224Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotre med siffror i fältet här