Barnsidan - Nya fototjänsten Expono
Meny

Recension > Nya fototjänsten Expono

Nya fototjänsten Expono

Publicerad: 2013-06-25
Den nya fototjänsten Expono lanserades i Sverige under våren 2013 och vi har fått chansen att testa tjänsten som riktar sig särskilt till föräldrar.

Samtidigt som fler använder sociala media och delar bilder på olika ställen som Facebook, Twitter, Picasa, Instagram och i bloggar så är det fler och fler drar sig för att publicera bilder på familjen och barnen. Till exempel av integritetsskäl och för att man inte riktigt vet vilka som ser bilden och vad som händer med den sen. Så istället för att visas upp för mor- och farföräldrar, släkt och vänner så ligger bilder på barnen och semestern kvar på datorns hårddisk.

Det finns redan många foto- och bildtjänster på internet och Expono är en i raden som nu kommit till Sverige. Expono är förutom en tekniskt fullfjädrad tjänst också ett ställe där du enkelt och säkert kan dela dina bilder med de personer du vill ska se bilderna. Du som publicerar bilderna har full kontroll över dina bilder, och de kan delas till såväl sociala media som digitala fotoramar och RSS-flöden.

Expono är en komplett foto- och bildlösning med ett digert funktionsinnehåll. Här är ett urval av vad som erbjuds;

-lagringsutymme för dina bilder, en digital online backup så du alltid kommer åt dina bilder
-bildredigering online
-bilder lagras i orginalformat och storlek
-delningstjänster till twitter och facebook där dina äganderättigheter bibehålls
-sekretessinställningar för vilka som får se dina bilder
-ansiktsigenkänning ochgeo-taggning med hjälp av GPS-information
-bjud in vänner och kontakter via smarta importverktyg

Läs mer

Expono erbjuder två kontotyper - gratis och plus. Plus kostar 579kr/år och då får man extra extra allt. Tex obegränsat lagringsutrymme, avancerade sekretessinställningar och bildredigering online (så man slipper ha photoshop el dyl för att redigera sina bilder)

Spontant kändes Expono bara som ytterligare ett ställe att organisera, lagra och dela sina sina bilder på. Behövs det om man redan har Flickr, album på Facebook och Instagram? Men ju mer jag kikat runt och ju mer jag förstått på kompisar som drar sig för att publicera bilder på barnen i "privata situationer", tex i badet eller i badkläder så känns Expono som en väldigt bra tjänst för att säkert och enkelt dela sina bilder med släkt och vänner.

Expono har ett trevligt och enkelt användargränssnitt. Man får en bra överblick över sina album, bilder och vilka grupper som får se innehållet.

Här är ett av mina album


och här är en av bilderna där man kan se data om bilden och vilka som får se den.

Funktionen för att ladda upp bilder är smart och smidig


Sammanfattningsvis så är Expono alltså en trevlig, lättanvänd och fullfjädrad foto- och bildtjänst. De två stora plussen för mig är:

1. Att man känner sig helt trygg med vilka som kan se bilder och bilderna ligger tryggt sparade även om egna hårddisken skulle krascha.
2. Att det finns smarta delningstjänster, tex rss till fotoramen, med bibehållna äganderättigheter och kontroll på vilka som ser och kan ladda ner bilderna.

Fotoutskrifter är enligt funktionslistan på väg, och det känns som ett stort framtida plus. Det skulle kunna vara det som får mig att börja satsa på Expono.

Expono har också en iPhone-app så man kan ladda upp bilder och titta på vänners bilder via telefonen. Den har jag dock inte testat så mycket.

Testa gärna Expono du med (det finns ett gratismedlemskap där man kan testa det mesta), kanske för sommarens semesterbilder? Hör gärna av dig i kommentarerna med ditt omdöme.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioåtta med siffror i fältet här