Barnsidan - När resan är värd mer än målgången
Meny

Recension > När resan är värd mer än målgången

När resan är värd mer än målgången

Publicerad: 2006-08-29

Bilar är en pojkfantasi som blivit verklighet. Redan 1998 började John Lasseter och Joe Ranft skissa på karaktärer och handling. Nu, 8 år senare, har filmen premiär!

Allting i Bilar är fordon med egna karaktärer, de irriterande flugorna är småbilar med vingar och flygplanen lämnar hjulspår i luften. Vår hjälte, Blixten McQueen är en racerbil som tävlar i den åtråvärda Pistongcupen där han fightas mot en gammal, men hederlig veteran som kallas kungen och en fuskande evig två som heter Chick Hicks.

 

Handlingen är relativt enkel, de tre bilarna ligger lika och ett avgörande race ska hållas i Kalifornien. På vägen över till Kalifornien hamnar Blixten på avvägar och hamnar i den gudsförgätna lilla hålan Kylarköping som ligger på den legendariska Route 66.

Här möter han Bärgarn, Rödis, Flo, Doc, Ramone, Schassen, Fillmore och framförallt Sally.

Blixten hindras på olika sätt från att dra vidare och lär sig uppskatta annat här i livet än bara fart, racing och ego.

 

Filmskaparna säger sig ha fått inspiration från en dokumentär om bortglömda samhällen längs Route 66, men bildspråket är lika mycket hämtat från tv-spel som Gran Turismo som filmer som Gone In 60 seconds.

Bilar är fart, snabb musik, glimrande teknik och rafflande handling. Mina barn som också var med och såg filmen hade svårt att sitta still emellanåt, inte för att handlingen var lam eller ointressant utan för att det var ändlöst spännande och fartfyllt ibland.

Pixar som var först med det genialiska att blanda in vuxenhumor och ordvitsande i vanliga tecknade (animerade) barnfamiljer har lyckats ganska bra i den här filmen. Bilar är en rolig och varm film. Det är framförallt de varma och lite djupare scenerna som fastnar i mitt minne.

Vad som också fastnar är bilden av att bilar och bilintresse är något förknippat med manlighet. Hjälten är en man, konkurrenterna är män, det hjälpande teamet är män. Det är tufft, snabbt, hög musik. De få kvinnliga karaktärerna är Flo som serverar soppa, den gamla förvirrade Lizzie och då Sally som blir kär i Blixten och tårögd ser honom vinna både hjärtan och ära. Det känns lite förlegat och trist, men kan man bortse från det får den här filmen med beröm godkänt.

Filmen är 2 timmar och 3 minuter lång och barntillåten. Bilar har premiär den 1:a september.

Bland de svenska rösterna hörs bland andra Martin Stenmark (Blixten), Malin Berghagen (Sally), Mendez, Birgitta Söndergaard, Tomas Laustiola, Sven Melander och Gert Fylking.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här