Barnsidan - "Mama" för streetsmart supermamas
Meny

Recension > "Mama" för streetsmart supermamas

"Mama" för streetsmart supermamas

Publicerad: 2012-01-04
Första numret av nya mammatidningen recenseras av Ylva (och dottern Stella :).

Det finns redan en tidning som heter Mama. Den har funnits sedan 1993 så Bonniers nyutkomna Mama har nog inte kommit för att stanna, inte under det namnet i alla fall. Varför man valt att kalla denna nya mammatidning för Mama och inte Mamma, är lätt att räkna ut. Det är en tidning för storstadsmammornas chica crème de la crème som inte kan slita sig från sitt jetsetliv ens när de blir mammor. Jag mådde uppriktigt lite illa när jag bläddrade igenom den och fick bekräftat att det här med barn blivit en trend, precis många med mig redan misstänkt: gärna många barn tätt och så klä dem modeenligt så att de kan beundras på trendiga fik. Tidningen förstärker intrycket av småbarn/bebisar som en accessoir och jag kan inte undgå att tänka på vad som händer med barnen när de växer upp och när barntrenden försvinner. På framsidan läser jag "Ny tidning till alla fantastiska mammor!" men målgruppen är medvetet avgränsad, långt ifrån ”alla” mammor. Läs bara rubrikerna: "Lika barn leka bäst. Helrätt i sommar: matcha hela familjen", "För fin för att krysta" eller "11 detaljer som sätter färg på citypromenaden med din älskling". Om man vill ha lite kändisskvaller eller glamour kan man hellre läsa någon av alla de modetidningar och skvallerblaskor som redan finns på marknaden. Denna tidning är ganska överflödig och väldigt larvig i mitt tycke. Jag läser hellre Vi föräldrar som är det den utger sig för att vara: en foträt tidning för nyblivna föräldrar. I sin strävan att vara så trendig, cool och helrätt (ord från tidningens parlör) blir det bara magplask för Mama.

Visst finns det ett par artiklar som man kan läsa med viss behållning som den om den cancersjuka mamman men det gör ingen tidning. Mest handlar det om kändisar som fött barn eller om olika modetrender för mammor. Sorry. Inte ens om mitt dygn hade 28 timmar skulle jag läsa den igen. Jag bor visserligen i vår huvudstad men någon streetsmart supermama varken är eller vill jag vara. Tilläggas bör att som substitut för bitring fungerade Mama ypperligt, sexmånader gamla dottern har testat och levt ut sina aggressioner ;-).

Skrivet av: Ylva R
Jag är gymnasielärare, älskar bland annat att vara på landet, läsa, skriva, äta gott, åka berg-och-dal-bana, umgås med vänner och min familj. Jag är intresserad av frågor som rör barn och "barnuppfostran" och försöker lära mig att ta hand om en trädgård och ett hus. Jag lever med min man och våra två små barn.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
malin S (2003-10-24 12:07)
Betyg: 5
denna tidning är kanon,bra mode för stora/små,intressanta artiklar m.m
En riktig favorit
Mia Sjöqvist (2003-08-22 20:50)
Betyg: 4
Jag har själv inte läst tidningen, men bläddrade i den och kände samma sak som du beskrev.
ånej, till tidning som talar omför mig hur jag ska se ut, vara, och tycka är snyggt...
Sandra Jonsson (2003-06-17 22:09)
Betyg: 3
Recensionen är bra men jag håller inte heller riktigt med. Jag gillade att läsa många saker i tidningen bla. repotaget om hon Voltaire som hade flera barn och tipsade om lättlagad maträtter. Tyckte det var kul att läsa om Emma S. också och om familjen som åkte på en annorlunda semester. Sen tar man ju vissa saker med en klacksperk som vagntestet t.e.x. Tyckte också att det var ovanligt snygga bilder i tidningen!
Ylva R (2003-06-15 22:45)
Roligt att få kommentarer på recensionen. både + och - :-)
Det skulle vara kul att höra vad det där "mer" är, Jenny. Håller annars med om att "Vi föräldrar" inte håller mer än för första barnet.
Jenny Lagerqvist (2003-06-15 13:11)
Betyg: 2
Jag håller inte med. Tycker den gav lite "mer" när man som mamma läst typ Vi Föräldrar i 5-6 år, och den inte förändras ett dugg. Gillar den och kommer fortsätta läsa den!
Trillian L (2003-06-12 20:12)
Betyg: 4
Bra recension av tidningen - motsvara dessutom min uppfattning av den!
Jenny Bjerkevall (2003-06-12 09:55)
Betyg: 4