Barnsidan - Love Warrior - en bok svår att sätta etikett på
Meny

Recension > Love Warrior - en bok svår att sätta etikett på

Love Warrior - en bok svår att sätta etikett på

Publicerad: 2017-03-08
Love Warrior är en memoar, en slags självhjälpsbok, en bok om svåra och existensiella frågor och även en slags uppgörelse med omvärldens idealbilder av manligt och kvinnligt. Men framförallt är det en inspirerande berättelse om att hitta sig själv och styrkan i jaget.

Love Warrior är en memoar som inleder med att berätta om uppväxt och ungdomsår kantade av ätstörningar, alkohol, droger och dåligt sex. Författaren Glennon Doyle Melton beskriver hur hon alltid känt för mycket och varit för mycket och om hur den ständiga konfliken mellan att vara sann mot sig själv eller mot världen. Världens normer, förväntningar och krav på vad som är kvinnligt går ofta tvärtemot det vi är skapade för; att utvecklas och att älska.

Speciellt som kvinna är sorgligt lätt att känna igen sig i tankegångar som

"Hur kan jag breda ut mig och vara fri och ändå bli älskad?"

eller

"Litar jag på min utveckling och fortsätter att växa, eller stänger jag av allt detta så att jag passar in?"

Tioåriga Glennon som lider av att hon känner sig kraftig och tung råkar se på TV hur en kvinna lustfyllt äter glass för att minuter senare kräkas upp allt i toaletten. Plötsligt får Glennon ihop det! - "Det är så man försvinner utan att bli större". Snart utvecklar hon en bulimi som följer med henne upp i åren och hjälper henne att gömma sitt riktiga jag och istället låta hennes "representant" vara ute i den hårt dömande världen.

I takt med att Glennon blir äldre och börjar närma sig vuxenlivet gömmer hon sig i allt fler missbruk för att orka med skolan och livet. Hon festar hårt, dricker alkohol, tar droger och ligger med killar i tvättstugor och mörka källare och kan bara känna sig ihålig och rädd. Ätstörningen, alkoholberoendet och den destruktiva livsstilen oroar alla utom henne själv, men när hon efter en abort blir gravid ytterligare en gång så är hon med om en i det närmaste religiös upplevelse och bestämmer sig för att behålla barnet och lägga av med alla missbruk. Graviditeten är en inbjudan till något nytt och Glennon börja bygga ihop sig själv och välja nykterheten.

Hon och barnets pappa gifter sig, barnet föds och börjar tillsammans bygga sin familj och framtid ihop. De blir vuxna, får fler barn och Glennon lyckas verkligen i sitt "fake it 'til you make it'-projekt att ordna upp allt och skaffa sig ett "vanligt" liv med rutiner och bäddade sängar istället för bakfylla och trasighet. Allt är "så levde de lyckliga i alla sina dar " till den dagen då det kommer fram att Glennons man Craig varit otrogen - inte bara en gång utan notoriskt under hela deras äktenskap! Allt brakar naturligtvis samman och Glennon är helt förstörd av sveket och sorgen.

Jag tycker om boken så tillvida att berättelsen är gripande och intressant. Jag fattar direkt tycke för huvudpersonen och vill att det ska gå bra, att hon ska kunna vara fri och härlig och samtidigt älskad av sig själv och de runt henne. Boken väcker tankar och sätter ord på tankar och upplevelser som jag tror många kvinnor känner igen sig i. Det är viktigt.

Det hade funnits plats med en mer kritisk analys av varför så många känner och hamnar i samma fällor som Glennon. Och framförallt - vad gör man åt det? Min slutsats av boken är att Glennon observerar och med egna erfarenheter berättar om hur världen puffar in oss i alltför trånga kostymer som får oss att må dåligt och vingklipper vår förmåga till kärlek för oss själva och andra. Glennons svar på detta är att bli en krigare (en Love Warrior) för sig själv och för kärleken.

Här tappar hon mig ärligt talat. Jag tror att det Glennon upplever här inte går att återberätta med ord, det är för personligt och för mycket av religiösa/andliga upplevelser för att kunna beskrivas i en bok som är tänkt att läsas av många. Jag ifrågasätter inte att Glennon hjälpte sig själv här och hittade en ny styrka i det, de flesta av oss har gått igenom kriser och känt oss stärkta av det när vi kommer ut på andra sidan. 

Glennon berättar hur hon - på olika sätt - blir kärlekskrigaren genom att obli ("unbecome"), dvs skala av sig alla kostymer hennes "representant" burit på och så att säga börja om med sig själv som utgångspunkt. Jag personligen finner ingen tröst eller styrka i dessa beskrivningar av meditativa yogapass, "bli ett med naturen" och att lära sig andas. Det blir mer som ett vittnesmål än handfasta "så här gör du"-råd.

Och för mig finns risken att den här kärlekskrigaren (som nu yogar och andas "rätt" för att klara av allt) blir som att ta på sig ytterligare en kostym, gömma sig bakom ytterligare en "representant" för att hålla sitt riktiga sårbara jag borta från verkligheten och andra människors dömande. Då blir det återigen att ta personligt ansvar för omvärldens orimliga och skadliga strukturer.

Bortsett från det så tycker jag detta är en fantastiskt läsvärd bok, full av klokheter kring livet, ätstörnings- och missbrukproblematik. Den har också intressanta bitar om terapi - så väl andlig som fysisk och mental. Den bjuder också på många skarpa och smärtsamma insikter om kvinnnors förutsättningar i en värld som fortfarande har ett väl förankrat patriarkalt bottenfundament.

Författaren Glennon Doyle Melton

Copyright/fotograf: Amy Paulson

Läs mer och köp boken "Love Warrior" på Adlibris.se

Boken

Titel: Love Warrior - en kvinnas väg till kärleken och sanningen
Författare: Glennon Doyle Melton
utgiven av Yourlife Books 8 mars 2017

Antal sidor: 240

Köp boken på Adlibris

Utvald till Oprahs bokklubb och har legat på Ny Times bestseller-lista. Hyllad av bland andra Elizabeth Gilbert (Eay, pray, love): "This book is epic! It will change lives."

Glennon Doyle Melton

Författare och en av USA:s kändaste mammabloggare genom bloggen Momastery. Hon har tidigare skrivit boken Carry on, Warrior. Glennon är även grundare av välgörenhetsprojektet Together Rising och en flitigt anlitad föreläsare. Hon bor i Florida med sina barn.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtionio med siffror i fältet här


Boken

Titel: Love Warrior - en kvinnas väg till kärleken och sanningen
Författare: Glennon Doyle Melton
utgiven av Yourlife Books 8 mars 2017

Antal sidor: 240

Köp boken på Adlibris

Utvald till Oprahs bokklubb och har legat på Ny Times bestseller-lista. Hyllad av bland andra Elizabeth Gilbert (Eay, pray, love): "This book is epic! It will change lives."

Glennon Doyle Melton

Författare och en av USA:s kändaste mammabloggare genom bloggen Momastery. Hon har tidigare skrivit boken Carry on, Warrior. Glennon är även grundare av välgörenhetsprojektet Together Rising och en flitigt anlitad föreläsare. Hon bor i Florida med sina barn.
Ännu mer i 'Recension'
» Gripande och ömsint berättelse i krigets skugga
» Boken som hjälper barn att hantera oro, nervositet och fjärilarna i magen
» Färgsprakande och fartfyllt i nya Pixar-filmen
» En helt unik bok om Oceaniens legender
» Fantasyböcker med djup och verklighetskoppling
» Var är lusen? - en lärorik bok om löss
» Historia och det övernaturliga i en fängslande blandning
» Upptäck Jack Werners läskiga creepypasta
» En barnbok om att övervinna sina rädslor
» Knäckarbanketten - en modern saga med alla ingredienser
» Berit älskar Russin och jag älskar Berit
» En ABC-bok om hur man mår och hur det känns
» Junos vlogg ger mersmak
» Faktaspäckat och lättläst med humoristiska inslag
» I Julias hem är alla välkomna
» Mattias Ribbing lovar smart föräldraskap - och håller sitt löfte
» Ängsligt och trevande om att bli förälder
» FamTime - en app med barn- och familjeaktiviteter
» "Det är blä för mig!" - en insiktsfull och informativ barnbok
» Allt är roligare om man är två - i alla fall om man är Björn & Kanin


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook