Barnsidan - Lilo & Stitch
Meny

Recension > Lilo & Stitch

Lilo & Stitch

Publicerad: 2004-06-02
Lilo & Stitch är en fängslande historia om en liten flickas möte med galaxens mest busiga utomjording.

Handlingen
Livet är fullt av motgångar för Lilo, en liten ensam hawaiiansk flicka som bor ihop med sin 19-åriga storasyster Nani. De två systrarna har kämpat hårt för att klara sig men det går inte särskilt bra.En dag dyker en representant från de sociala myndigheterna upp, Cobra Bubbles, just när systrarna är mitt uppe i ett gräl och hela huset är i en enda röra. Han varnar Nani – om hon inte inom tre dagar kan visa att hon klarar av att ta hand om Lilo, kommer myndigheterna att ingripa. Samma kväll ser Lilo ett stjärnfall från sitt sovrumsfönster. Hon önskar sig en vän, en vän som aldrig lämnar henne. Hon tillägger ”kanske en ängel – den snällaste ängel du har”.

Nu är det inte ett stjärnfall Lilo ser. Det är ett rymdskepp med Stitch ombord. Han har flytt från planeten Turo, där han just blivit dömd som ”misslyckat experiment” av Rådsdamen vid Galaktiska Federationen. Stitch skapare, den galna vetenskapsmannen Jumba, trodde sig ha skapat en varelse som var både skottsäker, brandsäker, mer snabbtänkt än en superdator, kan se i mörker och flytta saker 3000 gånger sin egen storlek. Dock med resultatet att Stitch enda instinkt är att förstöra allt i sin väg… Jumba slängs i fängelse och Stitch skall förpassas till en öde asteroid. Kapten Ganto skall ombesörja förvisningen men Stitch lyckas stjäla en polisfarkost, får in hyperdriven och angör jorden. Rådsdamen ser sig tvungen att frige Jumba om han kan fånga in Stitch. Hon skickar också med jordspecialisten Pleakley på uppdraget, en trebent, enögd entusiast som egentligen bara har ringa kunskaper om sin hobbyplanet.

Stitch välkomstkommitté på jorden slår honom i backen i form av en truck. När han vaknar till liv befinner han sig i ett djurstall och det är här Lilo hittar honom. En av Stitch många talanger är att kunna kamouflera två av sina sex ben, sin antenn och sina ryggpiggar, så att han faktiskt, med lite vilja, kan tas för en hund… Hemma hos Lilo och Nani kan han gömma sig från sina förföljare. Men det är inte helt lätt för honom att spela rollen av en lojal och trofast hund. Hans uppförande är så långt ifrån ”rumsrent” man kan komma.

Vad tyckte vi?
Jag ska erkänna att jag skaffade denna film med stor skepsis och förväntade mig något i stil med Pokemon eller nån annan bedrövlig smörja. Och inledningen på filmen fick bara mina fördomar att besannas, men tack och lov blev det ändring på det (annars hade jag aldrig tittat färdigt). Istället för smörja blev Lilo & Stitch en alldeles galet rolig och mysig familjeberättelse, men humor även för oss vuxna. Men framförallt är detta en häftig barnfilm som tar upp temat vänskap och utanförskap. Disney brukar ju alltid vara bra på sensmoral, och här lyckas man rätt bra utan att vara för sliskig.

Filippa brukar ha lätt att ryckas med i filmer och även i denna satt hon ömsom darrandes med underläppen ömsom asgarvandes. Så från Filippa (snart 4år) blir det storsmajl och från mig 3+ (av 5 möjliga).

Läs mer om och köp Lilo & Stitch

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofyra med siffror i fältet här