Barnsidan - Ladder 49
Meny

Recension > Ladder 49

Ladder 49

Publicerad: 2005-01-25
Ladder 49 är en film om brandmän - om mod och tapperhet. Välgjort, gripande och oerhört känslosamt men inte ett dugg överraskande.

Jack Morrison (Joaquin Phoenix) är född till brandman och lever för att rädda andra människors liv. Under ett uppdrag blir han dock instängd och i väntan på att bli räddad av sina kollegor hinner han reflektera över sitt liv och de val han gjort. Har han varit en bra man för sin fru, en god far för sina barn? 

Ladder 49 är en storslagen film som handlar om mod, tapperhet, starka traditioner, broderskap och kärlek. Det handlar också om svåra val och om att leva med den ovissheten som brandmansyrket kan innebära. Joaquin Phoenix lär har sagt att det är familjerna till brandmännen som är de verkliga hjältarna. Filmen innehåller givetvis många häftiga effekter och gastkramande räddningsaktioner.

Filmen är full av symboler och musik för att förstärka olika känslolägen. Filmmakarna säger att filmen är en ärlig hyllning till de storsinta människor som viger sina liv åt att rädda andras. Men sammantaget kan det bli lite för mycket, lite för perfekt, "lite för amerikanskt" som vi svenskar säger ibland. Och för en som inte lever i den amerikanska drömmen eller en som inte sätter mod och tapperhet före sig själv känns det lite tillgjort och oäkta.

Man bör ha klart för sig när man ser den här filmen att den inte innehåller några tvära vändningar eller överraskningar. Nu kan det ju låta som att detta är en väldigt förutsägbar äventyrsfilm. Den är det - fast ändå inte. Storyn är ganska ordinär, och består till stor del av återblickar som fungerar som pusselbitar för att kartlägga vem denne Jack Morrison är. Berättelsen är gripande och känslosam. Har man lätt till tårar kan jag garantera att det kommer tillfällen då tårarna kan skvala.

Den stora behållningen i filmen är huvudrollsinnehavaren Joaquin Phoenix som sedan han gjorde den intrikate kejsaren i 'Gladiator' har visat stor skådespelartalang speciellt i roller som är känslosamma och komplexa.

Slutbetydet för denna film blir ändå bra, det är en underhållande, fascinerande och gripande film. De övertydliga elementen kan man välja att inte reta sig på. Behållningen av framförallt Joaquin Phoenixs men också John Travoltas och Jacinda Barrets skådespeleri gör att filmen är mycket sevärd och intressant.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här