Barnsidan - Svek i Janouch tappning
Meny

Recension > Svek i Janouch tappning

Svek i Janouch tappning

Publicerad: 2008-10-14
Hur man än föreställer sig katastrofen så kan man aldrig veta hur man kommer att reagera eller hur det kommer sluta.

Katerina Janouch är en produktiv författare, bloggare, föredragshållare, samlevnadrådgivare, morgonsoffesittare och föräldracoach. Hon är så effektiv och produktiv att det är svårt att låta bli att imponeras, förundras och bli smått avundsjuk.

Lika imponerad är jag dock inte av hennes bok Bedragen som är den första i en tänkt serie om fem böcker. Bedragen handlar om huvudpersonen Cecilia Lund som är barnmorska på förlossningen. Cecilia är gift med frilansfotografen John och tillsammans har de fyra barn. Allt är sig svenssonlikt i villaidyllen tills en dag när en ung man ringer på och säger att han är Johns son.

Snabbt utvecklar sig nu en smått osannolik historia som säkert kan bli sann i vilken familj som helst. Den försvunne sonen visar sig ha en massa problem och börjar bete sig skumt och hotfullt. John åker iväg på arbetsresa och Cecilia sanndrömmer om att John bedrar henne med sminktjejen. Allt det som varit så tryggt slås nu i spillror. Ungefär här slutar boken och lämnar en på klippkanten med frågetecken till uppföljaren som kommer.

Sonen Simon och sveket är ryggrad i bokens händelser, men självklart har boken mer kött på benen än så här. Det är en del dramatik och förvecklingar i jobbet som barnmorska på förlossningen. Barn föds och nya familjer såväl som konflikter uppstår. Vid sidan av John och barnen finns flera intressanta personporträtt. Det är t.ex Christina, Cecilias mamma som likt en Amelia Adamo driver tidningsimperium och ser reportage och artikelserier överallt i Cecilias verklighet. Vi har också krutmormor Sonja som drömmer sig tillbaka till sin glans dagar och samtidigt levererar visdom och människokännedom som hjälper Cecilia och storyn framåt.

Men den verkliga nerven ligger i relationen och kommunikationen mellan Cecilia och John. Det är här bokens riktiga höjdpunkter finns. Det är här man ser Katerinas skicklighet och erfarenhet av år som sex- och samlevnadrådgivare. Hon har hört och sett det mesta och med det väver hon fram två mycket trovärdiga och äkta karaktärer i Cecilia och John.

Här kommer ett smakprov. John har just kommit hem från en lång jobbresa. Cecilia har tampats med problemen med Simon och drömt att John förför en ung kvinna.

Hon kände sig lättad när det var över. Hon hade uppfyllt sin äktenskapliga plikter, ingen skulle kunna säga något annat. Hon hade legat med sin man. Hon hade välkomnat honom hem på det sätt han hade väntat sig.
-Det är så svårt med dig, sa han.
Hon svarade inte.
-Du säger aldrig nej till mina resor men jag känner hur förbannad du är på mig nu.
-Det finns ingen människa som kan få mig att känna mig så jävla värdelös, viskade han. Jag har skuldkänslor för allt jag gör. Jag känner mig så jävla otillräcklig!

-Snälla. Jag orkar inte prata ikväll.
Han suckade. En lång, uppgiven suck som pyrde av missnöje.
-Nej. Det gör du ju aldrig. Och imorgon kommer vi att låtsas som ingenting har hänt.
Läs mer smakprov

Cecilia och John är som vilka som helst, och det är lätt att känna igen sig i tankar och reaktioner. Skillnaden är att de hamnar i något som de flesta ser som sin värsta mardröm - att livet man målat upp tillsammans vittrar sönder framför ögonen på en. Hur man än föreställer sig katastrofen så kan man aldrig veta hur man kommer att reagera eller hur det kommer sluta. Det kommer bli mycket spännande att följa fortsättningen.

Läs intervju med Katerina Janouch


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet här