Barnsidan - Hitta Nemo
Meny

Recension > Hitta Nemo

Hitta Nemo

Publicerad: 2003-10-30
Efter succéer som Toy Story, Ett Småkryps Liv och Monsters Inc kommer nu Disney/Pixar med en ny kassasuccé - Hitta Nemo. Filmen har spelat in rekordsummor i USA och framgången lär fortsätta även här hemma. Redan nu kan du läsa en recension av filmen här på barnsidan.se!
Disney/Pixars nya storfil recenserad!
Efter succéer som Toy Story, Ett Småkryps Liv och Monsters Inc kommer nu Disney/Pixar med en ny kassasuccé - Hitta Nemo. Filmen har spelat in rekordsummor i USA och framgången lär fortsätta även här hemma.

Efter elva veckor på bio har "Hitta Nemo" (Finding Nemo) spelat in över 324 miljoner dollar i biljettintäkter. Detta innebär att Hitta Nemo nu är den mest inkomstbringande animerade biofilmen genom tiderna i USA och har gått om Disneys Lejonkungen vars rekord på 313 miljoner dollar regerat under nästan ett decennium.

Hitta Nemo handlar om clownfisken Marvin som lever ett tryggt och lungt liv med sin son Nemo. Med respekt för havet och dess oförutsedda faror kämpar han för att försöka skydda sin ende son. Men som alla andra unga fiskar längtar även Nemo efter att få utforska revets mysterier. När Nemo plötsligt blir fångad och förd långt hemifrån, måste Marvin bege sig ut i det okända för att rädda sin son.

Snart träffar Marvin den blå skönheten Doris som har ett varmt hjärta men ett förfärligt dåligt närminne.

De slår följe, och trots att Doris ideligen glömmer det så beger de sig iväg för att hitta Nemo som vi samtidigt ser sitta fånge i ett akvarium på en tandläkarklinik i Sydney. I akvariet finner vi också tuffingen Gill som också längtar tillbaka till havet och har allsköns flyktplaner.

För Marvin och Doris är färden givetvis fylld med lurande faror och gastkramande möten. Bland många andra faror möter de bl a hajtrion Bruce, Skum och Draggen, som försöker bli kvitt bilden som hjärnlösa mördarmaskiner.


De får också närkontakt med en blåval, en hjord hippa havssköldpaddor och får gå i närkamp med ett gäng ilskna fiskmåsar när de närmar sig Sydneys hamn.


Deras äventyr blir snart en välkänd legend som följer strömmarna från fisk till fisk. Berättelsen om hjältefisken som letar efter sin son når tillochmed Nemos akvarium. Han blir både förvånad och lycklig och med Gill som stark pådrivare börjar Nemo smida på sin flyktplan.

Det är en Disneyfilm, och givetvis slutar den lyckligt med att Marvin till slut, men inte utan vedermödor, hittar sin Nemo.

Det här är verkligen en film som det inte går att tycka illa om. Den är godhjärtad, fartfylld, färgstark, vacker och oändligt rolig. Man kan på den officiella hemsidan läsa alla "geekdata" om hur många individuellt ritade fiskögon, fjädrar, bubblor och hajtänder det finns och annan "matnyttig" information om hur animeringen gjorts. Den är väldigt skickligt gjord, och det är imponerande hur verkliga alla scener verkar - de är ju trots allt gjorda med en dator! Men det är inte det som gör denna film så fantastisk, det är mer avhängigt på handling, dialog, humor och tempo. Filmen är nästan 2 timmar lång, men tiden flög iväg och jag såg inte ett enda otåligt barn utan alla satt antingen hänförda eller gapskrattandes. Filmen är också känslosam, med många härligt oförglömliga replikern.

Filmen är från 7 år och det förstår man, men i vuxens sällskap ska det nog gå bra från 3-4 års ålder. Det är inte så mycket det att det händer hemska saker, utan en del av karaktärerna säkerligen kan kännas skrämmande för en som inte riktigt hänger med i den bitvis rappa dialogen. Kanske beror det på min barnsliga humor, men jag skrattade gott många gånger och vissa scener är oförglömligt roliga. Samtidigt finns det flera scener där känslosvallen blev stora, som när den coola havssköldpaddan berättar hur barn är livet och att man måste låta dem gå sina egna vägar här i livet - jag smälter i alla fall :)
 

Kan du - se den här filmen! Den 14:e november har filmen premiär över hela landet.

Finding Nemo - den officiella sajten

Källa: bvipress.com


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet elva med siffror i fältet här