Oceanien är en världsdel som inbegriper Australien, Nya Zeeland, Nya Guinea och de tropiska Söderhavsöarna. Humanekologi handlar om människans förhållande till naturen och Thomas Malms akademiska forskning har ofta utgått från lokala och traditionella kunskaper bland ursprungsbefolkningen framförallt på söderhavsöarna; hur de flyttat sig, samlat mat, gett namn på saker och hur mötet med den moderna världen format livet. Läs mer om Thomas Malm.
Innan de vita människorna med James Cook i spetsen kom upptäcktsresande i sina stora fartyg under 1700-talet så levde folken på öarna i Oceanien utan kontakt med den moderna världen. De hade genom århundradena lärt sig leva i denna värld som består av mer vatten än land, färdats mellan öarna i kanoter och navigerat med vad naturen kunde hjälpa till med; vågor, vindar, strömmar, stjärnor och sjöfåglar.
Bild ur "Den flygande kanoten". Illustration: John LaFarge 1891.
När människor i mitten av 1900-talet kom med sina flygmaskiner till övärlden kallade öborna dem för "flygande kanoter" eftersom de aldrig behövt ha några andra ord - än just kanot - på farkoster.
Bild ur boken "Den flygande kanoten". Illustration: Ruehl Fredrick Heckman 1940.
Med de flygande kanoterna kom, på gott och ont, en mängd förändringar för övärlden och dess invånare. Hittills hade kunskaper och traditioner förmedlats till nästa generation genom muntligt berättande av memorerade legender och sedelärande historier. Nu ville yngre människor anamma det nya som västerlänningarna kom med och många av de gamla historierna och legenderna försvann innan de hann bli nedtecknade.
I boken "Den flygande kanoten - och andra legender från Oceanien" har Thomas Malm samlat några av de berättelser som trots allt kunnat bevaras. Tillsammans med historiska bilder och illustrationer som gjorts av olika upptäcktsresande och forskare sedan 1700-talet är detta en helt unik läsupplevelse och inblick i fjärran kulturer.
Boken är uppdelad i fyra delar efter geografin
Varje del inleds med en faktatext om området, dess geografi, folk, historia och nutid.
Sida ur boken "Den flygande kanoten". Illustration: frimärke från Franska Polynesien 1958.
Därefter följer de spännande legenderna som illustreras med vackra och fantasieggande bilder som både får illustrera berättelsen men också ger ett kulturhistoriskt djup. Legenderna berättar bland annat om känguruns långa svans, sjömonster, hajar, öar som fiskades upp ur havet, flickan som bor på månen, skrytsamma valar, flykten från dödsriket och varför kokosnöten ser ut som den gör. Hisnande berättelser med mycket anknytning till djur och natur!
Uppslag ur boken "Den flygande legenden". Illustration: Joseph Pellion 1819.
Den flygande kanoten - och andra legender från Oceanien är i mina ögon en helt otrolig bok. Den är full av spännande och (för mig) helt okända berättelser från exotiska och främmande platser som få besöker och än färre har någon djupare kunskap om.
Bild ur boken "Den flygande kanoten". Illustration: Constance Gordon Cummings 1878.
Det är möjligt att den moderna läsaren förväntar sig mer upplevelse i form av större och färggrannare bilder och mer iögonfallande layout. För mig blir dock detta en väldigt intressant och minnesvärd bok att både lära sig mycket av men också fascineras av.
Alla bilder i denna recension är avbildningar ur boken "Den flygande kanoten - och andra legender från Oceanien" av Thomas Malm. Referenser till illustrationerna ges under respektive bild.