Barnsidan - Gripande och ömsint berättelse i krigets skugga
Meny

Recension > Gripande och ömsint berättelse i krigets skugga

Gripande och ömsint berättelse i krigets skugga

Publicerad: 2022-02-15
Vi var vargar är en gripande och spännande historia som baseras på verkliga barns och familjers öden i slutet av andra världskriget och efter kapitulationen och krigsslutet. Berättelsen är både sorglig och spännande, men framför allt sätter den ljus på de många civila offren i krigets skugga.

I boken Vi var vargar träffar vi familjen Wolf i andra världskrigets Tyskland. Till en början är de en helt vanlig tysk familj i Ostpreussen med mamma, pappa, tre barn, farmor och farfar. Mot slutet av kriget och efter att pappan skickats ut i kriget försämras tillvaron och familjen bestämmer sig för att lämna allt och fly för att hitta tryggare tillvaro. Efter en tid på flykt som kantas av hunger, kyla, utmattning, sjukdom och död samt den sorgliga förlusten av farmor och farfar så försvinner även deras mamma under en kaotisk händelse. De tre barnen är nu helt ensamma i en kall och grym värld där fienden kan dyka upp överallt.

Storasyster Liesl har lovat sin mamma att alltid ta hand om sina småsyskon Otto och Mia och det är ett löfte hon tänker hålla. Trots sin fruktansvärda situation kämpar de tre barnen för sin överlevnad fast beslutna att återfinna familjen.

Boken är inspirerad av verkliga händelser efter kriget då det fanns många föräldralösa barn i Ostpreussen. Barnen kallades för Wolfskinder (Vargbarn) för att de drog runt i gäng och behövde bete sig vilt för att överhuvudtaget överleva. I Vi var vargar har barnen många betänkligheter kring vad de behöver göra - stjäla, ljuga, slåss och göra andra saker som är fel - för att överleva.

Kriget tar slut och tyskarna är besegrade, hela landet är förstört och hus och gårdar plundras av ryssarna. Folk är hungriga, hemlösa och situationen så desperat att det finns mycket lite hjälp för barnen att få. Ibland har de ändå tur och hittar lite mat, en varm stuga att övernatta i eller vänliga människor som hjälper dem.

Trots all misär och fruktansvärda umbäranden upplever Wolfbarnen ibland några varma och lyckliga stunder och de stunderna är det som får dem att orka kämpa vidare.

De här är, i mitt tycke, en helt makalöst bra bok. Dels är den spännande, välskriven och en riktig bladvändare, men den den belyser också på ett väldigt realistiskt sätt hur hemskt krig drabbar oskyldiga civila, barn, kvinnor och äldre. Det gör att händelser som utspelar sig för nästan 80 år sen känns väldigt nära och verkliga när man ser till alla de människor som även idag drabbas och konflikter, krig, fattigdom, hungersnöd och förföljelse och behöver fly till tryggheten.

Boken är tänkt för läsare mellan 9 och 12 år, men känns även relevant och intressant för äldre läsare. En perfekt bok att läsa tillsammans!

Titel: Vi var vargar
Författare: Katrina Nannestad
Antal sidor: 312
Tänkt läsarålder: 9-12 år

Köp boken på adlibris

Katrina Nannestad är en prisbelönt och hyllad australisk författare. Vi var vargar är hennes första bok på svenska. I Australien har den belönats med och nominerats till en lång rad priser.


Katrina Nannestad - Foto Rebecca Rocks


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotre med siffror i fältet här


Titel: Vi var vargar
Författare: Katrina Nannestad
Antal sidor: 312
Tänkt läsarålder: 9-12 år

Köp boken på adlibris

Katrina Nannestad är en prisbelönt och hyllad australisk författare. Vi var vargar är hennes första bok på svenska. I Australien har den belönats med och nominerats till en lång rad priser.


Katrina Nannestad - Foto Rebecca Rocks
Ännu mer i 'Recension'
» Gripande och ömsint berättelse i krigets skugga
» Boken som hjälper barn att hantera oro, nervositet och fjärilarna i magen
» Färgsprakande och fartfyllt i nya Pixar-filmen
» En helt unik bok om Oceaniens legender
» Fantasyböcker med djup och verklighetskoppling
» Var är lusen? - en lärorik bok om löss
» Historia och det övernaturliga i en fängslande blandning
» Upptäck Jack Werners läskiga creepypasta
» En barnbok om att övervinna sina rädslor
» Knäckarbanketten - en modern saga med alla ingredienser
» Berit älskar Russin och jag älskar Berit
» En ABC-bok om hur man mår och hur det känns
» Junos vlogg ger mersmak
» Faktaspäckat och lättläst med humoristiska inslag
» I Julias hem är alla välkomna
» Mattias Ribbing lovar smart föräldraskap - och håller sitt löfte
» Ängsligt och trevande om att bli förälder
» FamTime - en app med barn- och familjeaktiviteter
» "Det är blä för mig!" - en insiktsfull och informativ barnbok
» Allt är roligare om man är två - i alla fall om man är Björn & Kanin


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook