Barnsidan - Genialiskt gnäll
Meny

Recension > Genialiskt gnäll

Genialiskt gnäll

Publicerad: 2014-06-26
Yet another hyllning av Linda Skugges "40 - constant reader"

Mediasverige (1 2 3 4 5 tex) hyllar och geniförklarar Linda Skugge och nya boken "40 - constant reader".

Ett geni blir man inte oavsett hur många geniförklaringar tidningarna trycker eller hur många bloggare som skriver ordet "geni" bredvid ens namn.

Men Linda Skugge är ett geni och har alltid varit. Det känns liksom lite sent att komma på det nu och urskuldande komma dragande med så här långt efter att pennan var ny och vass.

Det är som de som nu 2014 går runt med t-shirts med Kurt Cobains grungeface från 1989. Kurt Cobain var ett geni då och hade fortsatt vara ett geni om han inte tryckt av hagelbössan och tagit livet av sig 1994. Var man med -90/-91 så såg man geniet Cobain när han var som mest genialisk och vet vad de med t-shirtarna missade och bara kan ana i backspegeln.

Lite så känns hyllningarna av Skugge nu. Liksom lite senfärdigt när många av de karaktäristiska, träffsäkra och geniala texterna skrevs förra seklet. Så svår och otillgänglig är inte Linda Skugges stil, att det skulle ta så lång tid att se genialiteten. Nä, det måste handla om något annat. Kanske ett dåligt samvete? Eller kanske om att få en liten strimma av Lindas strålglans på sig? Jag vet inte.

Till skillnad från Kurt Cobain fortsätter Linda vara det geni hon alltid varit och det känns fint att hon äntligen får lite kredd och uppskattning för sin raka, vassa stil och to the point-anslag.

De som alltid har älskat Linda Skugges texter är inte förvånade över att "40 - constant reader" är en speciell och fantastisk bok. En uppgörelse med hela sig själv och livet. Jo, en viss förvåning infinner sig faktiskt över den stora hyllningskören. Förvåning tätt sammanblandad med obehag. Tänk om Linda Skugge blir bred och folklig med sitt egofixerade gnäll, sina obegripliga kulturreferenser och tjat om rännskit och dagisbaciller. Vad skulle jag då ha som var speciellt och värt ett eget rum i hjärtat? Om fikarasterna fylldes av analyser av Saker under huden eller om Siri Hustvedt och Joan Didion togs upp som samtalsämnen på nästa AW. Eller tänk om de andra föräldrarna på skolgården skulle börja avhandla Afghan Wigs lika självklart som One Direction.

Min värld skulle plötsligt vara allas. A world full of nothing.

Linda, jag är så glad att du skrivit "40 - constant reader". Jag är så glad att dina texter återigen fyller krönikeplatser och kultursidor. Det är lite som att komma hem igen. Enligt Piper (Chapman i Orange is the new black), och även Per Hagman, så är det så kärlek känns. Som att komma hem.

Tack.

P.S Kolla också gärna in bloggen constantreader.se och lindaskugge.se där mycket gamla texter finns att läsa.

Läs mer och köp hos adlibris.se


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook