Barnsidan - För mycket Woody
Meny

Recension > För mycket Woody

För mycket Woody

Publicerad: 2006-10-05
Allens nya film Scoop ger en stor dos av filmskaparen själv.

Handlingen i Scoop är typiskt Allensk, det vill säga oregerlig och fullkomligt hämningslös. Bara filmvärldens största nervvrak kommer undan med något liknande utan att bli ifrågasatt.

Den döde journalisten Joe Strombel (Ian McShane) får, under färden till den andra sidan, nys om en riktigt saftig nyhet. Som död har han svårt att ta sig an jobbet men förmedlar uppgiften till den amerikanska journaliststuderande och scooptörstande Sondra Pransky (Scarlett Johansson) som under sin tid i London bestämmer sig för att söka mer fakta i fallet.

Till sin hjälp har hon den neurotiske magikern Sid ”Splendini” Waterman (Woody Allen) som då och då lyckas framkalla Strombels vålnad. Det är bäddat för intriger, spänning och vriden verklighetssyn.

Spelndini

Woody Allen är sin vana trogen och spottar ur sig en film varje år, senast i raden nu alltså Scoop. Antingen älskar man honom eller så gör man allt för att undvika hans glasögon-prydde nervösa karaktär. Allen tenderar att ta över showen när han själv deltar, även om hans förmåga till dominans avtar med åren. Det var bättre förr. 

Jag hör till dem som upptäckte Allen sent i livet. När jag hade tittat på en rad av hans filmer fastnade jag för mycket i hans gedigna produktion. Bland andra gillar jag de roliga sjuttiotals-rullarna (Bananas 1971, Play it again , Sam 1972) och hans mer dramatiska filmer (Manhattan 1979, Hannah och hennes systrar 1986) finns på listan över filmer-du-måste-se. 

Men tiden går. Även om Allen hänger med riktigt bra så blir det ibland lite tjatigt att lyssna på hans psykologiskt handikappade män och deras eviga självömkan. Repliker kan glimra till och vittna om att han fortfarande har huvudet på skaft, men numera gör han sig bäst bakom kameran. Allen är inte en skådis, han är Woody. 

Johansson och Allen

I Scoop svettas Allen fram replikerna och levererar en strid skämtström av varierad kvalitet. Vid sin sida har han en sval Scarlett Johansson som utgör en skön paus från Allens över-spände magiker. På något sätt kompletterar de varandra och blir ett udda, men tilltalande radarpar. Den största be-hållningen av filmen blir kanske storyn som bjuder på ett par nervpirrande minuter. Men ibland går det på tomgång även om intrigen är spännande.

Woody Allens produktion är enorm och allt han släpper ifrån sig är inte bra, det säger sig självt. Scoop är något av ett mellanting, den har sina poänger men flyter inte helt obehindrat.

Scoop får svårt att mäta sig med den smått briljanta Match Point (2005) som inte var en komedi och som handlade om slumpens framfart och konsekvenser. Kanske borde Allen ägna sin dystrare sida mer tid och ta en paus från komedin.

Man kan ju inte ha roligt jämt.

Filmen har biopremiär fredagen den 13 oktober.

Text: Frida Gunnarsson

Källa: Pressmaterial SF Film och www.imdb.com

 


Skrivet av: Frida Gunnarsson
Jag recenserar filmer här på sidan. Jobbar också som skribent på annat håll. Har en son född -03 och bor tillsammans med man och barn i Stockholm.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittionio med siffror i fältet här