Barnsidan - Faktaspäckat och lättläst med humoristiska inslag
Meny

Recension > Faktaspäckat och lättläst med humoristiska inslag

Faktaspäckat och lättläst med humoristiska inslag

Publicerad: 2021-05-11
'Grattis, ni ska bli föräldrar' är en guide till barnets första tre år. Den går punkt för punkt igenom kost, sömn, sjukdomar, barnets utveckling och mycket mer. Allt har en vetenskaplig grund.

Det finns väldigt många böcker om att vänta och få barn, barns utveckling och alla varianter av föräldraskap. Att få och leva med barn är bland det största vi gör i våra liv och då är det inte konstigt att det finns mycket facklitteratur i ämnet. Men ibland kan man bli lite trött på alla ord, alla trender och alla förståsigpåare som är frälsta på sin egen fason.

Då är "Grattis, ni ska bli föräldrar : praktisk guide till barnets tre första år" (*) verkligen ett undantag med sin lättlästa och vetenskapliga approach. Det står rakt upp och ner om allt från amning och flaskmatning till sömn och vaccinationer och barnomsorg - helt fritt från åsikter.

Boken är indelad i kapitlen Kost, Sömn, Hygien, Sjukdomar och vaccination, Barnets utveckling, Familj och barnomsorg samt avslutande Ut i världen och Bilagor.

Allt är mycket lättläst, kortfattat och humoristiskt illustrerat.

Illustration ur boken och kapitlet om Sömn. :)

Att all fakta är vetenskaplig (med källor) gör att det känns som en bok att lita på. Tillförlitligheten i kombination med den lättillgängliga och lediga stilen tror jag gör boken än mer relevant idag när man bombarderas av input, information och goda råd från alla möjliga håll och vinklar.

Den del av boken som handlar om barns utveckling tycker jag är bokens allra största tillgång eftersom barns utveckling är en källa till både oro men också nyfikenhet och förundran hos föräldrar. Det är faktiskt fascinerande att de där hjälplösa rödskrynkliga pyrena har inom sig att lära sig le, få ögonkontakt, rulla, sitta, krypa och gå på väldigt kort tid! Samtidigt är det viktigt både för förälder och barn att utveckling sker så att få fakta på hur och när barn t.ex. lär sig krypa kan vara en stor lättnad för föräldrar som är oroliga för sitt barn som inte börjat krypa när andra jämförelseobjekt gjort det.

Bilden visar ett uppslag som beskriver hur och ungefär när barn lär sig krypa. I boken kan du läsa om många andra viktiga steg i barns utveckling.

"Det är normalt" är något som jag ofta fick höra från BVC när jag undrade om viktkurvan, första leendet, gripförmåga, sovrutiner och annat som man undrar när man är förälder för första gången. Inget gjorde mig så frustrerad som det svaret och det hade varit skönt att kunna ta fram och läsa i en guidebok som "Grattis - ni ska bli föräldrar" är.

Jag rekommenderar den här boken varmt till alla blivande och nyblivna föräldrar som på bästa sätt vill ta hand om sitt lilla barn.

(*) Recensionen skrevs och publicerades december 2018 för boken "Boken om barn - av pappor" som nu kommit ut i en ny förbättrad och omarbetad upplaga under namnet "Grattis - ni ska bli föräldrar".

Läs mer och köp 'Grattis, ni ska bli föräldrar' på adlibris.se

Författare: Cyril Jost och Nils Holmegaard
Illustratör: Pierre Wazem
Antal sidor: 159

Köp på adlibris


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook