Barnsidan - Ditt kompetenta barn
Meny

Recension > Ditt kompetenta barn

Ditt kompetenta barn

Publicerad: 2012-01-04
Recension av Jesper Juuls klassiker

¨Ditt kompetenta barn¨ skrevs som ett försök att sammanfatta författarens 25-åriga erfarenhet i att hjälpa och arbeta med familjer och vuxen-barn relationer i några riktlinjer och principer som kunde ersätta traditionella ¨modeller¨ och ¨metoder¨. Författaren skriver ej under på varken gammal god auktoritär eller så kallad ¨fri¨ uppfostran, utan föreslår en tredje väg. Författaren är av samma uppfattning som presenteras i modern forskning inom tidig mamma-barn-relation: att subjekt-subjekt-relationen bör ersätta den gamla subjekt-objekt-relationen-med barnet som objekt för uppfostran, utbildning, pedagogiska strategier och han illustrerar denna uppfattning med åtskilliga exempel boken igenom. Den amerikanske familjeterapeuten Allen Berger Ph.d. skriver: "Vår teknologiska utveckling har gått om vår psykologiska evolution. Och på grund av detta står vi inför en kritisk tidpunkt i människolivet. Men allt är inte förlorat. Fastän vår psykologiska utveckling har hamnat farligt bakom vår teknologi, finns det en stark strömning i vårt kollektiva medvetande ifrån vilken några röster börjar höras."

Jesper Juul är utan tvekan en av dessa röster. Han ber oss träda ett steg tillbaka och undersöka hur vi behandlar den viktigaste tillgången på vår planet, våra barn. Så var beredd presumptive läsare. Många av dina ideer och begrepp vad beträffar barnuppfostran, och vad du tror är det bästa för barnen, kommer att utmanas och, i andra fall, tagas bort ifrån ditt medvetande. När allt kommer omkring reviderar han dina begrepp på ett både medkännade och rakt på sak sätt. Hans insikter är penetrerande. Hans rekommendationer är pragmatiska och klara. Hans bäring och förståelse, djupt berörande. Hans översikt över hur barn historiskt har blivit behandlade är brilliant och informativ.

Ingen kan läsa denna bok utan att den har en stor inverkan på ens liv. Jesper Juuls bok kommer att bli en klassiker i den psykologiska och barn utvecklings litteraturen.

Jesper Juul har också skrivit en bok som man slarvigt kan säga är "Ditt kompetenta barn" i kortform, den heter "Här är jag! Vem är du?". Man kan med fördel läsa båda böckerna, ett visst överlapp blir det dock. Ska man välja en av böckerna beror det på hur djuplodande man vill vara, Ditt kompenta barn ställer något högre krav på läsarens intresse och koncentration medan "Här är jag..." är enklare skriven och lätt läses ut på en kväll eller två.

Läs mer om och köp "Ditt Kompetenta Barn här"
Läs mer om och köp "Här är jag! Vem är du?"

Sajten yourcompententchild.com

Källa: http://www.yourcompetentchild.com/


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Frans (2011-05-26 21:39)
Betyg: 5
Utmärkt bok!