Barnsidan - "Det är blä för mig!" - en insiktsfull och informativ barnbok
Meny

Recension > "Det är blä för mig!" - en insiktsfull och informativ barnbok

"Det är blä för mig!" - en insiktsfull och informativ barnbok

Publicerad: 2018-10-12
Boken 'Det är blä för mig!' handlar om allergier. Handlingen kretsar kring Matteo som är allvarligt allergisk mot vissa födoämnen. Handlingen är fint berättad både i ord och bild men även kompletterad med information om allergier och hur man kan hjälpa den som är allergisk eller får en allergisk chock.

I bokens början möter vi Matteo mitt i frukostbestyren och sen på väg till förskolan med sin älskade marmor och nya gosedjuret Bulansis.

Vi får veta att Matteo är allergisk mot vissa födoämnen, så pass allvarligt att han blir väldigt dålig (livshotande om det vill sig illa) om han får i sig t.ex ägg eller nötter. Därför bär han alltid med sig en ryggsäck med livsviktig medicin och familjen har inrättat en speciell rutin som de kallar "bordscheck" för att säkra Matteos vardag.

Efter en helg när ett möte med en häst utlöst en allergichock berättar Matteo för sina vänner på förskolan om sitt nya gosedjur, hur det är att åka ambulans och vad allergi är.


Det hela slutar med att vännerna bestämmer sig för att leka ambulans. Leyla vill vara pappan, Fawaz patienten som fått en allergisk chock, Matteo tar på sig rollen som sjuksköterska och Filip kör ambulansen. I leken, som varieras och håller på hela uteleken, lär sig barnen viktiga saker om allergier och hur man kan hjälpa någon som fått en allergisk chock och snabbt behöver hjälp.

Det här är en bilderbok som insiktsfullt och på ett pedagogiskt sätt lär barn (och vuxna) om allergier och vad kan göra för att förebygga allergiska reaktioner och vad man gör om olyckan är framme och en anafylaktisk chock behöver behandlas medicinskt.

Bokens illustrationer som är gjorda av Laura Di Francesco är mjukt färgglada och både följer och lyfter fram handlingen väldigt bra. Rebecca Byron Lohk som i och med denna bok debuterar som författare har skapat en fin berättelse som på ett smart sätt väver in både fakta och vardagsknep. I slutet på boken finns ännu mer information om immunförsvaret, allergier, olika allergener och mycket matnyttiga praktiska råd.

Som förälder önskar man ju såklart att barnen slipper sjukdomar och svåra allergier. Men det är fint att veta att det finns hjälp, medicinsk såklart men också information och böcker som 'Det är blä för mig!' där man kan bearbeta sina erfarenheter.

Glädjande nog har Astma och Allergiförbundet bestämt sig för att köpa in och dela ut boken till alla sina nya medlemmar.

Läs mer och köp "Det är blä för mig!" på Adlibris

Författare: Rebecca Byron Lohk

Illustratör: Laura Di Francesco

Antal sidor: 40

Tänkt läsarålder: 6-9 år

Läs ett smakprov

Köp på adlibris.se


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosju med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook