Barnsidan - Att lämna det välkända och hitta hem
Meny

Recension > Att lämna det välkända och hitta hem

Att lämna det välkända och hitta hem

Publicerad: 2016-03-08
Katis Malmqvist debutbok handlar om hur det som barn, kan kännas att komma från ett annat land.

Boken "Ofta tänker jag på Tarek" av Katis Malmqvist är en berättelse i jagform om en flicka som flyttar med sin familj till Paris. Innan flytten känns det så stort och läskigt att det till och med är svårt att berätta för bästa kompisen. Väl på plats är språket svårt, kläderna fel och de andra barnen retas. Allt känns tungt, oändligt ensamt och längtan hem till Sverige och bästa kompisen är så stor... ända till det vänder.

"Ofta tänker jag på Terek" är en tänkvärd bok om att höra till och hitta sin plats. Det är lätt att leva sig in i hur ensamt och läskigt det kan vara att flytta, lära sig ett nytt språk, byta klass, land och försöka hitta nya vänner och sätt att vara på. Flickan i boken minns hur hon hemma i Sverige träffade Terek och undrade hur det kändes att vara i Sverige när man kommer från ett annat land.

Det är är en jättebra bok att läsa högt tillsammans med sitt barn och prata om det spännande, svåra och roliga. Med tanke på hur det ser ut i vårt samhälle när det är så lätt och vanligt att flytta (eller tvingas fly till) ett nytt land så är det nyttigt för barn (och vuxna) att sätta sig in i andras perspektiv. När man läser boken inser man att alla annorlunda är någonstans, alla är och känner sig annorlunda när de kommer till en ny plats. Men alla vill vi ha ungefär samma saker; trygghet, vänner och någonstans att höra till.

Läs mer och köp 'Ofta tänker jag på Terek' på adlibris.se

Bokens titel: Ofta tänker jag på Terek

Författare: Katis Malmqvist

Illustratör: Kerstin Engblom Clavijo

Tänkt läsarålder: 6 - 9 år

Sidor: 51

Kapitelbok med enstaka illustration i svartvitt.Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här