Barnsidan - Åsas recension av Att Föda
Meny

Recension > Åsas recension av Att Föda

Åsas recension av Att Föda

Publicerad: 2003-04-06
Att Föda har redan blivit en klassiker, här kommer ytterligare en recension av Gudrun Abascals bok.

När jag skriver detta är jag i slutet av min första graviditet. Jag köpte boken tidigt, men tyckte från början att innehållet kändes långt borta. Förlossning, smärta och bedövningsmetoder var inte något jag kunde ta till mig just då. För några månader sedan kände jag mig mogen att åtminstone öppna en bok angående förlossningar. Jag började läsa ”Att föda” och sträckläste den från pärm till pärm. Sedan har jag läst om vissa avsnitt och använt den som uppslagsbok. Under min graviditet har jag mer och mer försökt inse och bestämma mig för att förlossningen och smärtan som följer med den är något positivt och naturligt. Det känns som att Gudrun Abascal stödjer ett sådant tankesätt samt att kvinnan skall försöka lyssna till sig själv och tro på sin egen kropps förmåga. För mig känns det viktigt att vara mentalt förberedd på ett positivt sätt.

Boken har en bra uppdelning där inte bara det jag i första hand associerar till förlossning (de olika faserna, ställningar, smärtlindring) finns beskrivet utan även vilka roller de olika personalkategorierna har, olika komplikationer och svårigheten att få ett handikappat, sjukt eller dödfött barn.
Man får även läsa om på vilket sätt och varför olika undersökningar görs under förlossningens framskridande. Det känns tryggt att åtminstone teoretiskt känna till detta eftersom förlossningsvärlden är mer eller mindre okänd för en förstföderska.
Jag tycker att författaren väl beskriver hur det är tänkbart att den födande kvinnan reagerar eller beter sig i olika skeenden genom förlossningen. Dessa avsnitt samt förstås det särskilda pappakapitlet är jättebra för den blivande pappan att läsa.
Jag har tagit till mig mycket utav det som handlar om ens egen mentala kapacitet, att ”känna att du har så mycket kontroll att du kan släppa kontrollen”. Att efter förlossningen kunna tänka ”jag var den som var bäst på att föda mitt barn”.

Det är en djungel att hitta bra och aktuell litteratur om förlossningar. ”Att föda” är välskriven, innehåller allt och mycket lätt att läsa. Vill du bara läsa en bok så läs den här.

Läs mer om och köp "Att föda"

Skrivet av: Åsa Norlander
Bor i Uppsala med min man Ronny och våra döttrar Ida, 5år och Tuva, 2år. Älskar uteliv, främst skidåkning, långfärdsskridskor, segling Sjuksköterska som längtar efter att hitta på något nytt att arbeta med.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook