Barnsidan - Äkta romantik
Meny

Recension > Äkta romantik

Äkta romantik

Publicerad: 2005-07-18
A Lot Like Love är en sevärd "romcom" med riktiga människor.

Det är alltid ett stadigt flöde av romantiska komedier på filmmarknaden. Genren är både omtyckt och hatad med all rätt. Nigel Coles A Lot Like Love är en i raden av ”romcoms” som ständigt dyker upp på filmdukarna.

Cole är regissören bakom bland annat Kalenderflickorna och Saving Grace. Han har också gjort den hyllade teveserien Kalla Fötter och de som följde den kommer att känna igen sig i A Lot Like Love.

Filmen innehåller givetvis en snygg tjej (Amanda Peet) och en snygg kille (Ashton Kutcher). De möts på ett flygplan och hon tar honom med storm. Han är tafatt, nervös och städad. Hon är spontan, galen och spirituell. Efter ett intensivt möte skiljs de åt för att leva sina liv på varsitt håll. Under några års tid korsas deras vägar och tillvaron blir full av komplikationer och missförstånd.

Vi har här alla ingredienser för baka ihop en romantisk komedi och Cole gör det faktiskt förvånansvärt sevärt. A Lot Like Love är ibland snubblande nära att bli som vilken Hollywoodproduktion som helst men undviker det genom ganska enkla knep. Bland annat så får karaktärerna vara mänskliga.

Kanske är det Coles brittiska ursprung, kanske är det något helt annat men roligt blir det i alla fall tack vare en skön äkthet som aldrig brukar finnas i sådana här typer av filmer. Emily och Oliver är inte gjorda av plast och kan finnas där ute någonstans. Emily får dregla när hon somnat på fyllan, gapa med munnen full och stoppa sugrör i näsborrarna. Det är få hollywoodbrudar förunnat. Oliver är inte bara en helylle och framgångsrik kille. Tvärtom förlorar han allt och får börja om från början, precis som så många av oss andra dödliga.

Det dröjer fem år tills vi kommer till det mycket förutsägbara slutet på denna historia. Fem år är lång tid. Handlingen har god tid på sig att skruvas upp gång på gång. När Emily och Oliver återser varandra för femtioelfte gången kan man väl känna att man har fått nog av just återförenanden en tid framöver. Kroppen orkar inte med hur många tårfyllda och lyckliga ögonblick som helst. Känner man Cole rätt så ligger det säkert en smula ironi i detta och det gillar jag, men det kan ändå bli lite väl häftigt.

Filmen är en skön sommarkomedi för alla som vill ha en liten romantiskt stund mellan charterresor, bilsemestrar och släktsammankomster i skärgårdsmiljö. En skrattfylld paus i en sval biosalong är inte fy skam. Dessutom får man åka på en trivsam nostalgitripp med gamla 90-talshitar och grungemode och bara det är värt biljettpriset.

Filmen är barntillåten och har premiär 20 juli 2005.

Text: Frida Gunnarsson

Källa: pressmaterial från Buena Vista International (Sweden) AB
Alla bilder från Buena Vista International (Sweden) AB


Skrivet av: Frida Gunnarsson
Jag recenserar filmer här på sidan. Jobbar också som skribent på annat håll. Har en son född -03 och bor tillsammans med man och barn i Stockholm.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här