Barnsidan - Nytt sätt att angripa barncancerformen neuroblastom
Meny

Aktuellt > Nytt sätt att angripa barncancerformen neuroblastom

Nytt sätt att angripa barncancerformen neuroblastom

Publicerad: 2013-06-05
Neuroblastom är den tredje vanligaste cancerformen hos barn. De flesta insjuknar före två års ålder och i Sverige drabbas ett tjugotal barn per år. Ny forskning ger förhoppning om bättre behandlingar i framtiden.

Forskare vid Karolinska Institutet har hittat en lovande strategi för att komma åt den elakartade cancerformen neuroblastom hos barn – genom att angripa det så kallade MYCN-proteinet. En specifik kemisk molekyl bidrar till att MYCN bryts ner, vilket antingen dödar cancercellen eller får den att mogna ut till en oskadlig nervcell. Fynden, som publiceras i vetenskapstidskriften PNAS, väcker förhoppningar om nya och bättre behandlingar i framtiden.

Neuroblastom är den tredje vanligaste cancerformen hos barn. De flesta insjuknar före två års ålder och i Sverige drabbas ett tjugotal barn per år. Tumörerna sitter normalt i det perifera nervsystemet, men hos riktigt små barn kan de ibland vara spridda över hela kroppen. Dagens behandlingar är både tuffa och ger upphov till kraftiga biverkningar, och för många av de drabbade barnen är prognosen dålig. I den mest aggressiva formen överlever endast en minoritet, något som gör det extra angeläget att finna alternativa behandlingsmöjligheter

Vid neuroblastom finns den gen som ger upphov till MYCN-proteinet vanligen i många extra kopior i cancercellen, något som i sig är en klar indikation för dålig prognos hos patienten. Man vet sedan tidigare att om genen för MYCN och andra liknande MYC-gener aktiveras på ett felaktigt sätt, så bidrar de till cancerutveckling. Forskargruppens strategi för att komma åt sjukdomen har därför varit att identifiera ämnen som stoppar en MYC-stimulerad celldelning eller som dödar cancerceller på ett MYC-specifikt sätt.

–­ Vi har funnit att en liten kemisk molekyl, som man sedan tidigare vet hämmar det så kallade c-MYC-proteinets aktivitet, även hämmar MYCN. Substansen påverkar bindningen mellan MYCN och ett annat protein som kallas Max, vilket resulterar i att MYCN bryts ned. Detta leder i sin tur till celldöd i neuroblastomceller med extra kopior av MYCN-genen, alternativt till att de mognar ut till nervceller varvid maligniteten försvinner. Små kemiska molekyler som slår ut MYCN kan därför bli ett framtida behandlingsalternativ för barn med neuroblastom, men även för andra tumörer som drivs av MYC, säger Marie Arsenian Henriksson, professor i molekylär tumörbiologi vid Karolinska Institutet, som lett den nu publicerade studien.

Molekylen som forskarna använde är ingen läkemedelskandidat, utan upptäckten ska ses som en modell som visar vägen för framtida cancerterapier. Forskarna testade dock att behandla möss med neuroblastomtumörer och kunde då se att överlevnaden ökade. Studien ledde också fram till en helt ny upptäckt om vad som händer inne i cancercellen. Det visade sig att behandlingen orsakade en ansamlig av fetter i tumörcellerna, något som tyder på att MYC-proteinerna påverkar cancercellernas ämnesomsättning så att fettsyror inte bryts ned på vanligt sätt.

– Det här är helt nytt, ingen har tidigare sett att hämning av MYC har denna påverkan på tumörceller. Utöver att vi här öppnar dörren för nya behandlingsterapier mot vissa cancerformer kan kunskapen också ha betydelse för metabola sjukdomar, som till exempel diabetes, säger Marie Arsenian Henriksson.

Forskningen har genomförts med stöd av bland annat Barncancerfonden, Cancerfonden, Vetenskapsrådet, Karolinska Institutet och Hedlunds stiftelse.

Källa: Karolinska Institutet


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotvå med siffror i fältet här
Ännu mer i 'Aktuellt'
» Friskis&Svettis bjuder in till rörelsepartyt Mega-Röris den 23 september
» Johan Egerkrans illustrerar nyutgåvan av Mio, min Mio
» Linda Palms bokserie om känslor utökas med Rädsla
» Skistar coronaanpassar skidanläggningarna inför säsongen
» Studie ska reda ut hur moderns bukfetma påverkar barnet
» Region Västerbotten häver besöksförbudet på BB-avdelningarna
» Mattekluringbanan ger unga i Botkyrka möjlighet att utmana geniknölarna och aktivera sig
» Nu kommer en ny bok som hjälper när sömnen strular
» Nu rekommenderas även barn och unga med covid-19-symptom att provtas
» Hur påverkas barn av att titta på film?
» Boktips för barn i lågstadiet
» Apgarskalan användbar hälsokontroll av för tidigt födda barn
» Ny metod hjälper mammor att lära känna sitt barns fosterrörelser - och tidigt upptäcka avvikelser
» Pixars Framåt kommer snart på Blu-ray och DVD
» Simkunnighet och badvett - en bra och billig livförsäkring
» Leos lekland öppnar igen
» Digitalt vaccinationskort kan äntligen vara på gång
» När Fredrik gjorde sin dramatiska entré på jorden
» Foglossning - ofarligt och övergående
» Barnsäkra växterna i trädgården

Böcker om vänta, föda och ha barn


Sofia Falk & Therese Krupa Syllner: Det är inte du, det är dom - en peppbok för föräldrar


Björn Solfors: Skärmtid - familjens guide till den digitala vardagen


Malin Wollin: En mamma blir till : för alla som längtar, väntar och ska föda en bebis


Kajsa Lamm Laurin: När ditt barn inte äter - praktiska råd för att hitta matlusten