Barnsidan - UR:s nya satsning full av humor och matematik
Meny

Nyheter > UR:s nya satsning full av humor och matematik

UR:s nya satsning full av humor och matematik

Publicerad: 2015-11-30
Nu gör UR en efterlängtad satsning på matematik. Livet i Mattelandet är en serie som ska göra matte roligare och underlätta undervisningen. Serien riktar sig till barn i årskurs F-1

Efter succén Livet i Bokstavslandet kommer nu Livet i Mattelandet. Där tas barnen med in i en lustfylld värld späckad med humor och matematik.

Det mekas med trasiga siffror och fixas med specialbeställningar från Räknebageriet. Teresa (Evin Ahmad), Kaxi (Liv Mjönes), Uno (Johan Ulveson) och Kvartz (Henrik Johansson) som arbetar i Matematikrestaurangen bjuder på ny underhållning varje kväll. Tydliga pedagogiska mål ihop med färgstarka karaktärer och lekfulla scener gör matten rolig och begriplig. Serien är gjord för barn i 6-7 årsåldern.

Premiären är torsdag den 12 november kl.18.15 i Barnkanalen, samtidigt publiceras alla tolv avsnitt på UR Play och ur.se. Serien är en del av UR:s mattesatsning 2015.

Henrik Johansson spelar hovmästaren Kvartz och mekanikern Primus.

Livet i Mattelandet gör lärandet kul och lustfyllt för de barn som håller på att upptäcka matematikens värld. I Mattelandet handlar nämligen allt om matematik, invävt i komik. I skruvade men ändå vardagsnära situationer konfronteras Mattelandets invånare med olika matematiska problem – som ofta visar sig ha flera olika lösningar. Mekanikerna Primus och Zero mekar med trasiga siffror, gurun Nin Ja delar lika på saker i Bråktemplet, Bagaren Bullino och stammisen Janis hjälper kunder som beställt speciella uträkningar i Räknebageriet och väktaren Måttstocken håller ordning i Geometribanken – där Mattelandets allra dyrbaraste geometriska former förvaras. Seriens röda tråd är restaurangpersonalen Teresa, Kaxi, Uno och Kvartz som står för underhållningen. I varje avsnitt måste de förbereda ett framträdande på det tema som restaurangchefen Renée ger dem. Samtliga roller spelas av skådespelarna Evin Ahmad, Henrik Johansson, Johan Ulveson, Liv Mjönes och Fransesca Quartey.

Alla sketcher bygger på pedagogiska moment. Tydlighet, repetition och de återkommande karaktärerna ska skapa ett naturligt och konkret sammanhang åt ett ämne som för många är abstrakt. Seriens pedagogiska plattform har tagits fram i samarbete med pedagoger och forskare, bland annat från Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) och Stockholms universitet.

Serien är uppbyggd så att den fungerar både för de barn som precis har börjat med matte och de som kommit lite längre. Den är gjord för barn i 6-7 årsåldern, men även yngre och äldre barn kan ha glädje av den.

Pelle Helmstein och Daniella Mendel-Enk står för manuset till Livet i Mattelandet. Musiken är komponerad av Erik Hjärpe och bröderna Petter och Jens Lindgård från Damn som brukar spela med bland andra Timbuktu. Anna Vnuk och Catharina Allvin har gjort koreografin till alla dansscener.

Rollista återkommande karaktärer

Johan Ulveson spelar diskaren Uno och bagaren Bullino.
Evin Ahmad
spelar servitrisen Teresa, mekanikern Zero och gurun Nin Ja.
Liv Mjönes spelar kocken Kaxi, stammisen Jannis och vakten Måttstocken.
Henrik Johansson spelar hovmästaren Kvartz och mekanikern Primus.
Fransesca Quartey spelar restaurangchefen Renée.

Bilder: UR/Ulrika Malm.

Läs mer om UR:s matematiksatsning


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosex med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook