FN-organet Unesco deklarerade 1995 den 23 april som "World Book and Copyright Day" (fritt översatt till Världsbokdagen) och världsbokveckan genomfördes i Sverige första gången 2015 och har sedan dess återkommit varje år.
I år blir Världsbokveckan delvis digital med anledning av pandemin. Med start den 23 april släpps filmer som riktar sig till barn som är 9-12 år. Olika författare och bokhandlare medverkar i filmerna. Alla skolklasser som sett filmerna har därefter chansen att lägga vantarna på en Världsboklåda. För att ha chans att få en låda ska klassen lösa en utmaning som släpps tillsammans med filmerna, därefter gäller först till kvarn hos den lokala (medverkande) bokhandeln.
Filmerna kommer att finnas på Världsbokveckans hemsida och kommer även att skickas ut till skolor med en närliggande bokhandel.
Tanken med filmerna är, förutom att inspirera till läsande och skrivande, att de ska gå att integrera i undervisningen genom uppgifter som är direkt kopplade till kunskapskraven i svenska.
Den som hackar av Tomas Halling
Lätta fakta om Jorden/Träd/Astronomi/Planeter
Grattis Världen! Jag är här nu! av Elin Ek
Kung Pow – Ett levande vapen av Ola Lindholm & Johan Lindqvist
Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter
Eva & Adam – Huvudet fullt av dig av Johan Unenge & Måns Garthon
Mysteriet på Ödeborgen av Kristina Ohlsson
Monster monster 5 Trollkarlstrollet av Johannes Pinter
Draconia av Patrik Bergström
Dödsbo av Mia Öström
Inbrott i stallet av Jan Fröman
Semlan och Gordon – Pappan med de stora skorna av Moni Nilsson
Kod Orestes av Maria Engstrand
Markus av Trolyrien av Joseph Davis
Historieväktarna av Hanna och Jakob Blixt
Forskardrömmar
Dagboken i Ödeshuset av Annika Billberg
Hilma och den luriga ponnyn av Ulla M. Nissen
Världsbokveckan genomförs i samarbete med; Alfabeta, Berghs förlag, Bonnier Carlsen, Egmont, Lilla Pirat, Lind Co, Natur & Kultur, Opal, Pärlan förlag, Tukan, Fri tanke och Hoi.