Barnsidan - Inget bus eller godis på Halloween i år, säger Folkhälsomyndigheten
Meny

Nyheter > Inget bus eller godis på Halloween i år, säger Folkhälsomyndigheten

Inget bus eller godis på Halloween i år, säger Folkhälsomyndigheten

Publicerad: 2020-10-16
Enligt Sveriges Radio Ekot så avråder Folkhälsomyndigheten från att knacka dörr och dela godis under Halloween i år. Det är helt enkelt för stor risk för smittspridning.

Artikel skriven av Ida för Babysits, appen som hjälper dig att hitta barnpassning.

I slutet av oktober månad har det under senaste åren blivit tradition att fira Halloween i Sverige, en högtid som härstammar från Irland och USA. Det råder dock fortfarande delade åsikter om exakt vilken dag som Halloweenfirandet bör äga rum. Vissa menar att Halloween ska firas den sista oktober, som amerikanerna gör, medan andra tycker att den rätta dagen är Alla Helgons afton, som infinner sig varje år på fredagen den veckan som den 31:a oktober inträffar. I år innebär det alltså att Halloween kan firas antingen på fredagen eller på lördagen sista veckan i oktober.

En av de vanligaste sätten att fira Halloween på, särskilt bland barnfamiljer, är att gå bus eller godis (trick or treat på engelska). Det innebär att man klär ut sig för att sedan gå runt i bostadsområdet och knacka dörr och fråga “bus eller godis?”. De flesta som öppnar svarar "godis", och har då sötsaker redo att ge till de barnen som kommer och knackar. Men, då vi befinner oss i en pandemi den här oktober, så ser allt lite annorlunda ut. 

Trick or treat

Bild: Barn firar Halloween i USA med "trick or treat" (foto: Yuting Gao)

Karin Tegmark Wisell, som är enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till Ekot att hon är tveksam till om man verkligen ska gå bus eller godis i år, eftersom att det kan vara en kontaktsmitta. Hon menar vidare att det går att fira Halloween ändå, så länge man håller sig till sin närmaste krets som man redan träffar regelbundet, till exempel barn som går i samma klass. Däremot bör man helt undvika att gå och knacka på och få godis hos människor som man inte känner.

Så hur ska man då göra i år, om man har Halloween-sugna barn hemma? Här är några tips på hur du enkelt och billigt kan ordna Halloween-stämning hemma utan bus eller godis:

  • Fixa eget spökhus hemma! Dekorera med oranget och svart, pumpor, skelett och spindelväv. Mycket går att pyssla ihop själv, annars brukar det finnas en hel del Halloweenpynt att köpa på partybutiker. Billiga alternativ finns att hitta på Flying Tiger som har satsat stort på läskiga dekorationer i år.
  • Gå till biblioteket och låna en hög med läskiga spökhistorier. Det finns massor att välja på och om du känner dig osäker på vilka som är lämpliga för ditt barn så fråga en bibliotekarie om vilka böcker som passar för vilka åldrar. Kanske du hittar nåt boktips i denna tipslista?
  • Laga läskig mat! Det behöver inte vara svårare än att du förvandlar spagettin till ringlande blå maskar med hjälp av karamellfärg, tar en flaska ketchupblod och gör avhuggna fingrar av korvar eller klickar på majonäs och balsamico på köttbullarna så att dom ser ut som stirrande ögon.
  • Poppa popcorn och mys till det i soffan framför en ruskig barnfilm. De flesta streamingsajterna som Netflix och Disney+ brukar samla alla Halloween-filmer under en kategori under hösten.
  • Hitta ännu fler tips i denna artikel på kalasdags.se.

Vi önskar er en riktigt spöklik (och corona-säker) Halloween!

Källa: FHM: Varken bus eller godis i år - Nyheter (Ekot)


Skrivet av: Ida Kihl för Babysits

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook