Barnsidan - Vinterkräksjuka
Meny

Kropp & Hälsa > Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka

Publicerad: 2004-11-16
Nu är den här, i år igen. Läs på och var beredd.

Årets vinterkräksjuka har nu startat på allvar. I början på oktober kom de första rapporterna, men nu är insjuknandena fler. På ett sjukhus i södra Sverige insjuknade sammanlagt 37 personer (patienter och personal) samtidigt. DN och Expressen drabbades förra veckan då ett hundratal insjuknade inm loppet av några dygn.

November är den månad då vinterkräksjukan slår till på allvar för att inte klinga av förrän i febriari, mars nångång. Varför viruset slår till på vintern vet man inte än. Vintern för två år sedan då vinterkräksjukan drabbade norra Europa var extrem. I Sverige insjuknade nära en miljon svenskar.

Vinterkräksjukan karaktäriseras av hastiga insjuknanden med häftiga kräkningar och värk i kroppen. Symptomen sitter i en till tre dagar. Friska vuxna brukar vara sjuka i 1-2 dagar, medan äldre kan vara sjuka länge. Detsamma gäller förstås personer med nedsatt immunförsvar.

Smittspridningen sker via direkt eller indirekt kontakt mellan smittade. Smittan kan också spridas via livsmedel som den som är sjuk eller smittad (med symptomlös) varit i kontakt med. Dricksvatten och grönsaker kan också vara en smittkälla om de på något sätt kommiy i kontakt med avloppsvatten.

Du undviker smitta genom att se till att maten är fräsch, varm mat ska ätas varm och kall mat ska ätas kall. Undvik bufféer där maten fått stå framme länge. Tvätta händerna före varje måltid och efter varje besök på toaletten.

Om du misstänker att du blivit smittad (eller blivit smittad) ska du undvika att smitta andra genom att inte vistas på platser där du kan smitta andra. Laga inte mat till andra. Stanna hemme från jobbet minst ett till två dygn efter att symptomen försvunnit helt. Var noga med din personliga hygien, tvätta händerna ofta t.ex.

Vinterkräksjukan ingår i en grupp relativt nyupptäckt virus som går under benämningen Calicivirus. Var femte svensk är immuna mot vinterkräksjukan då de har en speciell genvariant som gör att calicivirus inte kan ta sig in i tarmens celler.

Källa: Smittskyddsinstitutet och Vårdguiden.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook