Alla kvinnor mellan 23 och 60 kallas regelbundet på gynekologisk cellprovstagning. Syftet med provet är att förebygga livmoderhalscancer genom att hitta förstadium till sjukdomen innan sjukdomen bryter ut eller upptäcka sjukdomen på ett tidigt stadium. Sen gynekologiska cellprover började tas i slutet på 60-talet har insjuknande och dödlighet i livmoderhalscancer halverats!
Hur ofta du kallas beror lite på hur gammal du är och var du bor. I t.ex. Stockholm kallas man vart tredje år om man är mellan 23 och 49 samt var femte år om man är mellan 50 och 60.
Provtagningen sker på en mödravårdscentral eller barnmorskemottagning. Man behöver inte beställa tid, du kallas när det är dags.
Provtagningen gör inte ont och medför inga risker, men det finns tillfällen då du inte ska göra provet, t.ex om du gravid, nyligen fått barn, fått livmodern bortopererad eller har mens. Prata med din MVC eller barnmorskemottagning för ytterligare besked.
När provet är gjort skickas det på analys. Du får svar efter fyra till sex veckor. Analysen kan ge ett av följande besked
1. Normalt cellprov. Allt är som det ska, dvs inga cellförändringar finns.
2. Provet behöver tas om, det har inte kunnat analyserat ordentligt. Provet kan ha varit för litet eller för blodblandat. Du får en ny kallelse efter tre månader.
3. Cellförändringar betyder att du behöver följas upp. Du kommer få en tid till gynekologmottagning för vidare undersökning.
Läs mer på Sjukvårdsrådgivningen
Källa: Sjukvårdsrådgivningen.se och Vårdguiden.se