Barnsidan - Johans förlossningsberättelse
Meny

Förlossningsberättelser > Johans förlossningsberättelse

Johans förlossningsberättelse

Publicerad: 2005-10-03

Mamma berättar:

Vid 21–tiden, måndagen den 22 augusti 2005 låg jag intet ont anande och tittade på Extreme home makover. Kände mig ruggig och ville ta ett varmt bad, dessutom lindrade ju badet foglossningen så pass att jag i allafall kunde få somna. Bad maken att spola upp ett varmt bad åt mig. Klockan närmade sig 22 då jag väl gick på toaletten för att sedan kunna gå och bada.

Men badet fick allt stanna vid en önskan och en dröm och det var bara för guben min att gå och tappa ur vattnet igen. För då jag varit på toaletten och stod på hallgolvet mellan dörren till toaletten och dörren till badrummet så gick vattnet. Jag var helt övertygad om att det var vattnet som gick för inte tusan har jag som vana att kissa på mig bara någon meter från toaletten efter ett toalettbesök :)

Ringde till min mor ca. 22:15 och berättade att vattnet hade gått och varför jag var säker på att det var vattnet. Eftersom makens föräldrar ej kunde komma och hämta barnen så kastade sig min mor i taxin (hon är taxichaufför) och kom hit. Tur i allafall att jag inte hade ont :) Det tror jag även min mor tyckte, men aldrig har hon kört de 10 milen så fort, tror nästan hon tankat med flygbränsle *skrattar*.

Även min bror fick följa med när mor kom, någon måste ju vara med barnen medan mor körde mig och maken till förlossningen. Ringde till förlossningen och berättade att vattnet hade gått och att jag ännu inte fått några värkar. Men de ställde sig tvivlande till om de verkligen var vattenavgång, men tyckte att jag kunde ju komma upp och titta men troligen så hade jag bara kissat på mig eller fått en extrem flytning?

Cirka kl. 23:00, tösen vaknade och var lite orolig. Satte mig och berättade för henne att mormor och morbror var på väg över hit och att mamma och pappa snart var tvungna att åka till sjukhuset och föda ut bebisen i mammas mage. Klädde även på Lucia kläder eftersom hon ju ändå vaknat, ingen mening då med att lägga henne eftersom hon snart skulle upp i allafall för att åka till mormor.

Cirka kl. 23:35, går vi ut ur lägenheten och ställer oss utanför porten för att vänta in min mor som kommer fladdrandes från stockholm. Lucia sätter sig i sin vagn och väntar, hon är kanonduktig tösen, inte gnällig för fem öre. Kring 23:45 ungefär kommer min mor och bror med taxin. Min bror går raka vägen upp till oss för att ta hand om Kevin som ligger och sover medan min mor och Lucia kör maken och mig in till förlossningen. Lucia är superduktig och knallar själv in på förlossningen bredvid oss, men hon är jättenoga med att hålla koll på var min mor är :)  Lucia kramar om oss och säger hej då innan hon följer med min mor (mormor) ut från förlossningen för att åka hem till oss och hämta Kevin och min bror.

00:15 den 23 augusti 2005 skrevs jag in på förlossningen. CTG kopplades som vanligt, barnets hjärtljud tickar på som en välfungerande klocka precis som det skall. Men som väntat så registreras ju så klart inte några värkar, inte så underligt då de sätter värkmätaren högt upp på magen och mina värkar alltid funnits långt ned på magen. Värkar kunde ej registreras då jag väntade Lucia eller Kevin heller.

01:57 görs en vaginalundersökning eftersom jag känt ”värkar” med ca. 2 minuters mellanrum. Eller värkar och värkar, ska inte värkar göra ont? Det jag kände var mer som regelbundna tryck nedåt :) Öppen ca. 1½ cm. 02:19 Förlossningen tycker att jag kan åka hem några timmar och sen återkomma. Men det vågar jag inte med tanke på hur snabb förra förlossningen var. Tar därför en dusch som var riktigt riktigt skön.

Sen fick vi gå in i ett förlossningsrum (4). (Lucia föddes i rum 5 och Kevin i rum 6). Strax efter vi kommit i ordning i förlossningsrummet och jag krupit ned i sängen så kändes det nästan som om värkarna skulle ta livet av mig :/ Klarade mig inte utan smärtlindring längre, nu gjorde det ju mycket ondare än då Kevin föddes. Kunde inte alls hantera värkarna längre och andas igenom dem.

Ringde på klockan och bad dem koppla in lustgasen (hjälparen i nöden). Fredrik satt i en stol bredvid mig med fötterna uppe i min säng i fotändan och tro det eller ej, sov. Hur tusan kan man sova när man snart ska bli far igen?

03:02 värkarna har blivit ännu kraftigare, det tröck på som bara den. Enbart lustgasen hjälpte inte längre :/ Dessutom är jag ju attans så sprut- och stickrädd *ryser* Erbjöds i allafall en spruta med 10mg morfin och just då var de inget svårt val. Tog emot sprutan.

Öppen 4-5 cm 04:49 Fredrik sov tydligen himla gott i stolen? Öppen 5-6 cm, skalpelektrod sätts och värkar registreras med 2-3 minuters mellanrum. (kändes mer som envisa tryck nedåt)

05:17 kissade massor och skalpelektroden lossnade ju då så klart, så de fick sätta en ny. Öppen 8 cm, flyttar över till förlossningssängen. Fredrik vaknar till :) 06:00 Ringer på klockan, det känns som om kroppen vill börja krysta. Men jag själv är inte alls redo, definitivt inte, vill inte alls vara med, vill hellre åka hem :)

Försöker mig på det tokiga att andas mig igenom värkarna. Sen kommer jag tyvärr inte ihåg så mycket mer, allt bara snurrade runt i rummet, och allt därefter är väldigt difust :/ Lustgasdimma?

Pappa berättar vidare:

06:12 Barnmorskan säger att huvudet börjar synas. Hjärtljudet sjunker, vilket det normalt även gör, men det stiger inte igen som brukligt. Barnmorskan säger att ”nu ska den ut” och tillkallar förstärkning. Cine frågar vad som händer, utan att få svar. En tillkallad barnmorska utför yttre press på magen.

06:16 En liten pojke framföds, avnavlas direkt, inlindas i en frottéhanduk och bärs ut av en uska till ett rum i närheten, där gossen rensugs och får andas lite syrgas. Gossen återhämtar sig snabbt och jag får bära tillbaka honom och sedan klippa navelsträngen ordentligt.

06:20 Placenta utkrystas hel och med hela hinnor. Liten bristning som dock ej behövde sys.

Blödning 200ml

Barnets apgrar 9-10-10

Född. 050823 kl. 06:16 i v. 37+3

Vikt. 2925 g Längd. 47,5 cm

Namnet blev JOHAN Edwin Örjan Fredrik


Skrivet av: Cine DerefeldtLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Ulrika Frank (2005-11-19 07:16)
grattis i efterskott säger jag åxå...en ypperlig dag att födas på. då jag själv fyller år den 23:e ;-) :-)
loppan05 (2005-10-10 07:43)
uj uj...det lät ju lite omständigt, med tanke på att ni hade en bit till BB, men grattis i efterskott till er lille son


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook