Barnsidan - Ellen
Meny

Ellen

Publicerad: 2012-01-04
Det är helt otroligt, jag har blivit mamma! En sån otrolig upplevelse, kan bara inte förklara alla omtumlade intryck och känslor!

Klockan 01, natten till tisdagen gick vattnet, hade precis släckt lampan när det hände. Blir förvånad och säger till K att antingen så kissar jag på mig eller så är det vattnet som går. Sen känns det som det sprutar och jag ber honom hämta en handduk fort! Ut till toaletten, fostervattnet är genomskinligt, bra. Tårarna rinner, nu är det på gång.

Ringer förlossningen på Mölndal och frågar vad man ska göra; kom in för kontroll. Frågar om jag får duscha först, och det fick jag.

Kl.01.30 kommer första värken, oj, är det så här det ska kännas? Som mensvärk i ryggen, kommer regelbundet var 5:e minut från första början. Äter yoghurt och ser till så att K äter en tallrik gröt, man vet ju aldrig när man får mat nästa gång. Packar det sista i väskan. Värkarna blir kraftigare, måste stå upp och luta mig mot något när dom kommer och stönar. K börjar se nervös ut; gör det så ont?

Kl.03 kommer vi till förlossningen, har då värkar med 2-3 minuters mellanrum. Får ligga med CTG i en halvtimme; ser ju bra ut säger BM. Gyn-undersökning; ingen tvekan om att vattnet har gått, hon kan inte se hur pass mycket jag är öppen säger hon. Frågar om vi vill åka hem. Det vill jag inte! Skulle aldrig kunna slappna av hemma!!! Får lavemang och duschar med bakteriedödande tvål. På med sjukhusskjortan.

Till förlossningsrummet, BM säger att jag ska gå mycket och ger mig ett gåbord att hänga på. Klarar fyra värkar sen säger jag till K att ringa på BM för nu klarar jag inte mer, kan inte stå längre. BM kommer, pratar om bad eller akupunktur. Mmmmmm säger jag, tror inte att ett bad kan hjälpa mig och tror att hon tycker att jag är lite pjoskig. Hon undersöker mig och säger förvånat; du är öppen 4-5cm, du kan få ryggbedövning om du vill. Det vill jag!

Hon sätter nål och kopplar dropp (bara vätska) + sätter en skalpelektrod. Jag har fått lustgasen och den hjälper bra! BM går ut för att ringa efter narkosläkaren, då kommer första krystvärken, å nej, man får ju inte krysta än, håller emot! Ännu en krystvärk innan BM kommer tillbaka. Hon säger att doktorn kommer om en kvart-20 minuter. Då är det för sent säger jag, för jag har fått krystvärkar. Vad bra, säger hon, då ska du krysta nu. Får jag det? Jag var tillräckligt öppen, så det fick jag. Krystar i ca 45 min, hinner med ett personalbyte, och kl. 7.47 föds en liten tjej. Hon var 49cm lång och vägde 3850g.

Moderkakan lossnade lätt och jag fick bara två ytliga bristningar, dessa krävde jag bedövning till när dom skulle sys!

För att vara förstagångsföderska så hade jag en "snabb" förlossning, vilket jag inte var inställd på, hade trott att jag skulle gå flera timmar i korridorerna... Att jag inte hann få någon bedövning kändes hemskt, då jag förstod att jag skulle få klara mig med lustgasen. Erkänner att jag svor och skrek, men det var inte för att det gjorde ont utanför att jag trodde att snart kommer det att göra ont och var livrädd för smärtan som skulle komma. Jag skulle gärna göra om det, för vi har fått världens sötaste lilla tjej!

Karel är en jättestolt pappa till lilla Ellen!

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook