Förlossningsavdelningen på Skaraborgs Sjukhus har infört ett nytt arbetssätt som innebär att två barnmorskor är närvarande vid varje förlossning. Det nya arbetssättet ökar inte bara patientsäkerheten utan bidrar också till kunskapsöverföring mellan barnmorskorna.
- Syftet med det här arbetssättet är framförallt att öka patientsäkerheten. Om någonting skulle inträffa vid förlossningstillfället är det är alltid bra att ha två ögon och två händer extra på plats, säger Irma Korhonen, enhetschef på förlossningsavdelningen.
I praktiken fungerar det som så att den ansvariga barnmorskan förlöser, och om det finns behov ber hen den assisterande barnmorskan om hjälp. Den assisterande barnmorskan har inga andra uppgifter utan står vid sidan om under förlossningen och agerar alltså endast om det behövs.
Det nya arbetssättet startade i mitten av november och var ett initiativ från avdelningens processgrupp. Gruppen som består av barnmorskor, undersköterskor och processledare jobbar ständigt med att identifiera och utveckla olika förbättringsområden på avdelningen.
Idén är inte ny – flera sjukhus i landet arbetar redan enligt den här modellen och det har varit på gång även på SkaS – men nu är arbetssättet förankrat i arbetsgrupperna och organisationen finns på plats. Den generationsväxling som sjukhuset genomgår gör dessutom arbetsmodellen högaktuell.
- Vi har många erfarna barnmorskor som snart går i pension och många nya som börjar, och då känns det extra viktigt att förmedla den kunskap som finns. Genom att vara med och se, kan de nya barnmorskorna få tips och ta lärdom från varje förlossningssituation, säger Susanne Johansson, enhetschef och processledare vid BB Skövde.
Det är inte vid varje förlossning som det är möjligt att ha två barnmorskor närvarande. Ibland sker flera förlossningar samtidigt och då kan det vara svårt att frigöra personal. Koordinatorn på avdelningen har ansvar för arbetspassets personalsituation och är också den som avgör om det finns utrymme för en andra barnmorska att vara med vid förlossningen.
Under den period som arbetssättet använts har många varit positiva och flera i personalen känner trygghet att i att ha en kollega närvarande vid förlossningens slutskede. Om det skulle uppstå en mellansvår bristning och patienten behöver sys efter förlossningen kan den andra barnmorskan hjälpa till med det också.
Utvärdering av det nya arbetssättet kommer att ske senare i vår.