Barnsidan - Förlossningens faser: Latensfasen
Meny

Förlossning > Förlossningens faser: Latensfasen

Förlossningens faser: Latensfasen

Publicerad: 2015-09-22
Latensfasen är förlossningens första skede när värkar ska få livmodermunnen att öppna sig de första fyra centimetrarna.

Latensfasen är förlossningens första "riktiga" skede, det är inte förrän nu som sammandragningarna påverkar livmodermunnen. Livmodermunnen ska under denna fas öppnas från 0 till 4 centimeter. Från och med nu kan alla sammandragningar kallas för värkar, då det mer beskrivande talar om att förlossningen - värkarbetet startat!

Värkarna känns, åtminstone inledningsvis, mer som starka mensvärkar. Värkarna kommer ganska oregelbundet med 5-30 minuters mellanrum. Värkarna varar vanligtvis mellan 25 och 45 sekunder, men kan vara svåra att urskilja. En del kvinnor känner också smärtor i ryggen, vilket kan indikera att bebisen ligger i ett vidöppet läge. Många får också en så kallad teckenblödning, vilken inte ska blandas ihop med slemproppen. Teckenblödningen beror på att små blodkärl i livmodertappen brister när livmodermunnen börjar öppnas.

Latensfasen kan vara mycket lång och kvinnan kan bli rastlös av att förlossningen verkar gå så långsamt framåt. Försök i den mån det går att sysselsätta sig med normala aktiviteter men glöm inte att vila och avkoppling är nog så viktigt i denna fas.

Latensfasen är ofta en lång väntan och sköna tidsfördriv, som också verkar distrherande, kan t.ex vara att ta en lugn promenad, titta på en video, spela ett spel eller bara sitta och prata över en kopp te.

Många kvinnor känner sig ofta förväntansfulla när förlossningen väl startat, och en mängd känslor blandas; rädsla, upprymdhet och spänning. Under latensfasen kan det vara skönt att t.ex få massage, ta en dusch eller bada (om inte vattnet gått förstås), och börja med den avslappnande andningen.

Som partner kan man hjälpa till med allt detta praktiska, men se även till att ha ögonkontakt med den födande kvinnan - försök läsa av henne och hur hon känner sig. Det är viktigt att skapa en trygg och lugn atmosfär runt den födande kvinnan; lukter, musik, mat och dryck kan vara viktiga element då.

Allteftersom fasen närmar sig sitt slut kan kvinnans behov att fokusera sig öka och värkarna ökar i smärta och kraft. Detta kan vara tecken på att nästa fas står för dörren.

Läs vidare i Förlossningens faser: "Mittemellanfasen" →


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioåtta med siffror i fältet här