Barnsidan - Förlossningens faser: Efterbörden
Meny

Förlossning > Förlossningens faser: Efterbörden

Förlossningens faser: Efterbörden

Publicerad: 2015-09-23
Efter att barnet fötts ska även moderkakan ut. Denna kallas för efterbörden och är den sista av förlossningen faser.

Barnet har kommit ut och alla värkarna är nu som bortblåsta. Det här är ett stort ögonblick för alla - Mamma Pappa Barn. Man kan reagera olika - allt från lyckorus, glädjetårar och tomhet. Ofta reagerar man inte alls som man föreställt sig :) Barnet läggs till bröstet och mamma och barn kan nu få lite välförtjänt vila och lugn. Många minns denna fas som i en dimma där Barnet skymmer det andra.

Så efter barnet kommit ut brukar de flesta anse förlossningen som klar, men nu ska även moderkakan ut. Oftast kommer den ut relativt enkelt, med hjälp av en eller ett par mensliknande värkar. På en del sjukhus får kvinnan rutinmässigt en spruta med värkstimulerande i benet för att moderkakan ska komma ut, men även om det drar ut på tiden innan moderkakan kommer så finns det andra saker man kan göra; massage och stimulans av bröstvårtorna/amma kan få kroppen att bilda eget oxytocin som kan förstärka värkarbetet.

När moderkakan är ute ska navelsträngen klippas.

Till detta skede hör också att eventuella bristningar sys, men det är inget som tas upp här. Det som är viktigast är att se till att få den smärtlindring man behöver, lokalbedövning, kylspray osv. Underlivet är ofta mycket känsligt efter förlossningen, och även om ett par stygn ofta går fort att sätta dit, så kräv smärtlindring!

Efter detta är gjort är det på allvar dags för de nyblivna föräldrarna att i lugn och ro få njuta av sitt lilla underverk!

Läs mer i artikeln "Efter förlossningen" där du får veta med om allt härligt (och ohärligt) som väntar.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook