Barnsidan - Förlossningens faser: Före förlossningen börjar
Meny

Förlossning > Förlossningens faser: Före förlossningen börjar

Förlossningens faser: Före förlossningen börjar

Publicerad: 2015-09-22
Det här sker innan förlossningen kan börja.

Före förlossningen kan börja måste livmodertappen ha "mognat". Livmodertappens mognad sker stegvis, först ska dess position gå från ett bakåtriktat läge till ett mer framåtläge och så att säga bilda förlossningskanalen ut mot slidan. Livmodertappen ska också mjukna, från att ha känts som nästippen ska den kännas som en avslappnad underläpp.

När livmodertappen är i rätt position och är mjuk brukar flytningarna från slidan öka, flytningarna är ofta rätt vattniga men inte slemmiga eller illaluktande. Efter eller tillsammans med de ökade flytningarna lossnar slemproppen som kan se ut ungefär i princip hursomhelst, men alla slemproppar har den slemmiga konsistensen som gemensam faktor.

Slemproppen kan vara olika rinnig och fast, ha färg, vara blodblandad eller vara färglös, men den ska inte lukta illa! Efter slemproppen gått, eller i samband med det, börjar livmodertappen nu att utplånas (dvs plattas ut) och först därefter är livmodermunnen redo att vidgas. Oftast är det bara värkar som får livmodermunnen att vidgas, men en del (framförallt omföderskor) kan vara öppna 1-2-3cm utan vare sig värkar eller andra kännetecken på att kroppen är redo för förlossningen. Detta kan ske relativt tidigt och behöver inte betyda att förlossningen kommer starta för tidigt eller tidigare.

En del gynläkare och barnmorskor anger livmodertappens mognad med hjälp av "bishop's score". Ofta är detta mer aktuellt vid en diskussion om igångsättning, man brukar t.ex säga att sannolikheten för att lyckas ökar om värdet av bishops score är mellan 6 och 10 (d.v.s. livmodertappen är "mogen").

Vid bishop's score bedömer man livmodertappens:

  • konsistens (fast, medium eller mjuk),
  • position (bakåtriktad, mellanläge, framåt),
  • utplåningsgrad (0%, 50%, >50%),
  • diameter/öppningsgrad (<0,5 cm, 0,5-1,5 cm, >1,5 cm),
  • station (ovan eller vid bäckeningången, ovan spinae, vid eller under spinae).

Man kan få 0, 1 eller 2 poäng på varje punkt. Då är det mycket omoget om man får 0-2 p, relativt omoget vid 3-5 p och moget vid 6-10 p.

Läs vidare i Förlossningens faser: Latensfasen →


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här