Barnsidan - Din kropp efter förlossningen: Brösten och mjölkproduktion
Meny

Förlossning > Din kropp efter förlossningen: Brösten och mjölkproduktion

Din kropp efter förlossningen: Brösten och mjölkproduktion

Publicerad: 2016-03-23
Direkt när bebisen kommit ut kommer din kropp att börja producera mjölk för att ge näring åt ditt barn. Att brösten blir hårda och ömma hör till, men är ett övergående skede. Var noga med hur du sitter när du ammar och att bebisen får rätt tag om bröstvårtan för att undvika såriga bröstvårtor och onödigt ont.

Stinna och ömma bröst

Efter förlossningen kommer din kropp att starta mjölkproduktionen i brösten. Under bebisens första dygn innehåller brösten troligtvis enbart råmjölk, vilket är en mycket energirik och törstsläckande dryck för en liten nyfödd. Så även om mängderna är små är det viktigt att barnet får i sig dessa dyrbara droppar.

Efter något dygn (lite beroende på hur mycket bebisen suger och om man ammat förut) är mjölken mogen. Man brukar tala om att "mjölken rinner till" och det kan då spänna rejält i brösten som blir stora och ömma. Bebisen kommer med sitt sugande att ställa in brösten på rätt produktion, men dessa första dagar är de bara inställda på att producera och det kan ta några dagar upp till en vecka innan brösten slutar ömma.

Ömma och såriga bröstvårtor

De flesta upplever också en del obehag eller smärtor i bröstvårtorna den första tiden. Det kan inledningsvis bero på att vårtorna är ovana vid att bli sugna på. Kvarstår smärtorna och/eller blåsor och sår bildas på vårtorna har bebisen troligtvis fel tag om bröstet. Läs på amningshjälpens sida om tips för att få bebisen till rätt tag och råd vid såriga bröstvårtor.

Mjölkstockning

Smärta i brösten i kombination med röda ömma knölar är troligtvis mjölkstockning. Har du dessutom lite feber är det ingen tvekan! Vad som har hänt är att några mjölkgångar blivit tilltäppta och mjölken kommer inte ut. Då stockas mjölken bakom de mjölkgångarna och det blir knöliga områden i bröstet.

Om du får feber är det från början inte en infektion utan det är kroppens försvarssystem som aktiveras - det pressas ut mjölk i vävnaderna och kroppen reagerar med försvar - mjölken ska ju inte finnas där! Det är inte farligt att ha feber i några dagar bara man känner att det blir bättre med mjölkstockningen.

Mjölkstockning är mycket ovanligt första BB-veckan - då är det istället den normala fysiologiska svullnaden som inträffar. Här läser du om hur du gör för att lindra besvären och undvika det i fortsättningen.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook