Barnsidan - Vad ska man tänka på när man ska köpa bilbarnstol?
Meny

Föräldraskap > Vad ska man tänka på när man ska köpa bilbarnstol?

Vad ska man tänka på när man ska köpa bilbarnstol?

Publicerad: 2021-06-29
Bilbarnstolar är en djungel för många kommande och nyblivna föräldrar. Cybex expert Hanna Williams har tagit fram en tipslista på vad man bör tänka på när man ska köpa sin första eller kommande bilbarnstolar till sitt barn.

En bilbarnstol och först babyskydd är ofta den produkt du måste köpa och behöver om du ska transportera en nyfödd bebis i bil. En fråga som ofta uppstår hos blivande eller nyblivna föräldrar är vad man bör tänka på när man köper en bilbarnstol för första gången, både i val av bilbarnstol och vad som kan vara bra att tänka på inför installation i bilen.

Nedan har vi listat sex tips att tänka på, detta tillsammans med Hanna Williams, expert på Cybex.

1. Börja att se över hur installationen i din bil ser ut före du planerar för vilken bilbarnstol du ska titta på.

Har er bil ISOFIX eller kommer bilbarnstolen behövas spännas fast med en bilbälteslösning? Ett ISOFIX-system hjälper till att säkerställa att installationen blir rätt och är i allmänhet det enklaste valet, särskilt för blivande föräldrar som kanske inte har någon tidigare erfarenhet av att installera bilbarnstolar. Leta efter bilens fästen i anknytning bältesdosan, det brukar även stå ISOFIX på dem. Föräldrar som väljer en ISOFIX-lösning måste också köpa en ”bas”. Sedan kan bilbarnstolen enkelt klickas på. Om du inte har någon ISOFIX, diskutera bästa lösningen för just er hos en kvalificerad återförsäljare.

2. Se över om bilbarnstolen har en i-Size-standard för bättre skydd vid sido-kollisioner, och be om en testinstallation hos återförsäljaren.

i-Size standarden utvecklades för att göra det lättare att installera bilbarnstolar, för att ge bättre skydd vid sidokollisioner och för att säkerställa att barn stannar i bakåtvänd riktning upp till minst 15 månaders ålder. En i-Size- bilbarnstol med bas kan användas universellt på alla bilbarnstolar markerade med i-Size-symbolen. De installeras med hjälp av bilens ISOFIX-punkter. Innan du köper en bilbarnstol är det alltid att rekommendera en testinstallation hos en kvalificerad återförsäljare.

3. Se över möjlig justering för att bilbarnstolen ska kunna passa ett växande barn.

Spädbarn växer mycket under sitt första levnadsår och en bilbarnstol behöver kunna växa med dem. Att rekommendera är en produkt med ett avtagbart inlägg, ett höjdjusterbart nackstöd och en sele som möjliggör en enkel och individuell justering. Vissa bilbarnstolar kan också ställas in i en liggande position när de används utanför en bil, till exempel när de monteras på barnvagnens ram. Detta innebär att barnet kan ligga i ett ergonomiskt korrekt läge.

4. Värdesätt enkelheten i den produkt du väljer, det kommer hjälpa dig i mycket.

För att underlätta ens liv så mycket som möjligt är enkelhet och komfort som passar din vardag att föredra. Till exempel kan vikten av en bilbarnstol vara en viktig faktor när man bor i en lägenhet på en högre våning eller om det finns behov av att ofta växla mellan olika bilar. Att även ha en bilbarnstol som går att montera på sin barnvagn gör att du som förälder kan använda barnvagnen för korta utflykter utan att behöva ta ur barnet ur stolen.

5. Se över senaste testresultat för säkerheten hos olika bilbarnstolar.

För alla föräldrar som inte är helt säkra på vilken typ av bilbarnstol de ska köpa eller som bara vill få en bättre koll inför, kan kontroll av testresultaten från kända testinstitut så som ADAC hjälpa till att fatta ett bra beslut.

Om föräldrar har frågor när som helst i beslutsprocessen är ofta dagens expert ute hos de lokala återförsäljarna också väl pålästa. De kommer att kunna svara på alla frågor, demonstrera hur man installerar basen, förklara hur man använder bilbarnstolen korrekt och se till att alla barn reser så säkert som möjligt från dag ett.

6. Underskatta inte värmen för ditt barn, det gäller i alla situationer men får inte glömmas bort i vare sig bil eller bilbarnstol.

Ett spädbarn är mycket mer känsligt för värme än vad vuxna är. Vad vuxna kan uppleva som en typisk varm dag kan för ett spädbarn vara alldeles för varmt. Så var noga med att se över temperaturen ni har i er bil och även att bilbarnstolen står så mycket i skugga och i en sval miljö som möjligt om babyn sitter där i.

Vissa bilbarnstolar är utrustade med funktioner som varnar föräldrar om en kritisk situation uppstår till exempel om insidan av bilen blir för varm för en bebis eller om barnet lämnas ensamt i bilen.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook