Barnsidan - Så här planerar du en semester med dina barn
Meny

Föräldraskap > Så här planerar du en semester med dina barn

Så här planerar du en semester med dina barn

Publicerad: 2014-03-04
Det krävs en hel del energi för att genomföra, men med tanke på den sällsamma möjlighet att för en gångs skull umgås utan distraktioner är det värt besväret.

(bild: Flickr)

Trots att konceptet ”semesterresa med familjen” logiskt sett borde vara ett drömscenario för varje förälder, så bemöts förslaget inte sällan med en viss tveksamhet. Det krävs en hel del energi för att genomföra, men med tanke på den sällsamma möjlighet att för en gångs skull umgås utan distraktioner är det värt besväret. En skulle vilja tänka att föräldrar idag delar ansvaret lika, men ju mer en tittar desto tydligare blir det att fallet inte ser ut så. Undersökningar visar att pappor vill ta mer ansvar och ger mer tid åt barnen, så frågan är: Var ligger problemet? Gamla vanor har skapat en föreställning om att kvinnan är bäst på att planera och hålla koll, men nu är det sedan länge dags att krossa myten. Så, vare sig om du är pappa i ett heterosexuellt förhållande eller inte, här kommer några tips på hur en bör tänka för att underlätta barnsemestern för sin partner:

Planering

Planeringsstadiet kan ses så enkel att uppgiftsfördelning är överdrivet, men att vara ansvarstagande är att inse motsatsen. Att hitta en tid som läglig för alla parter är ett projekt i sig och bara genom att ta på dig detta uppdrag underlättar du betydligt för din partner. Med dagens utbud på resor är det mest logiska att börja med att titta på familjens situation och sedan göra en bokning utifrån när det passar. Gå igenom kalendern person för person, ta kontakt med lärare om så nödvändigt och ringa sedan in vilken vecka som passar bäst för var familjemedlem. När du har koll på det väsentliga, från ekonomi till eventuella dansuppvisningar, ställ de olika planerna emot varandra. Är kursen om produktutveckling viktigare än hajken på fritids? Det tål att tänkas på.

Bokning

När du kommit fram när det passar bäst att är det dags att kolla in utbudet. Som sagt lider internet ingen brist på detta idag utan det är snarare svårt att hitta någonting alls i den djungel av resebolag och billiga flygstolar som finns att välja på. Börja med att fastställa vilken typ av resa ni ska åka på. Skidresa eller sevärdheter? Utgå sedan ifrån er ekonomiska situation medan du hittar en sida som erbjuder alternativ för samma koncept, exempelvis en sida med ett utbud av solresor. På så vis är det lätt att få en snabb överblick beträffande olika platsers barnvänlighet, prisklass, popularitet etc.

Packning

Det finns knappast en barnförälder som inte har reflekterat över det imponerande faktum att ju mindre en person är, desto större är dess packning. Med tanke på att resväskan gärna vill svämma över redan vid de nödvändiga sakerna är det av stor vikt att begränsa, så att en slipper checka in en hel leksaksaffär. Det finns ingen magisk regelbok över hur en ska packa, som vissa verkar tro, utan det enda som krävs är ens eget sunda förnuft. Hur många dagar? Vilket väder? Vilka leksaker? Kan barnen dela på ett spel eller är det bättre att lämna det hemma? För att undvika att glömma de självklara sakerna (sånt händer) rekommenderas appen Packningslista, men den främsta nyckeln är att tänka igenom varje sak innan du lägger ner den i väskan. Svårare än så är det inte.

På vägen

Vägen dit är inte sällan den prövning som tar allra mest på krafterna. När en står där, med gråtande barn hängande över varje arm samtidigt som ännu ett försvinner i flygplatsens folkvimmel, är det lätt att tänka att hela semestern kanske var en något ogenomtänkt idé. I dessa situationer är första regeln given: Håll huvudet kallt. Detta må vara föräldraskapets mest uttjatade mantra men är extra viktigt på resande fot, då en redan har en uppsjö av tider, bokningsnummer och adresser att hålla reda på. Börja med att lämna allt det praktiska i ett stabilt läge: Planet kommer inte att lyfta tjugo minuter för tidigt och passen har inte hoppat ur väskan sedan du sist tittade för fem minuter sedan. Överlämna de ”manliga sysslorna” till din sambo för en stund och lita på att hen har koll på läget, för att sedan lägga din fulla fokus på barnpatrullen.

På plats

När ni, sent omsider, kommit fram till slutdestinationen är det absolut viktigaste att komma ihåg att njuta. Ta vara på möjligheten att spendera tid med dina barn, för din egen skull lika mycket som för deras. När det kommer till konflikter eller skilda åsikter, se det som en chans att utveckla er kommunikation och kom ihåg att det är nu som du lägger grunden för framtida relationer. Lyssna på vad dina barn säger och ställ sedan följdfrågor. De kommer att märka ifall du faktiskt intresserar dig, och i nio fall av tio blir det bättre för båda parter om du väljer att släppa in istället för att stänga ute.


Skrivet av: Agnes Stenlund

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook