Barnsidan - Hur du skyddar ditt barn från nätmobbning
Meny

Föräldraskap > Hur du skyddar ditt barn från nätmobbning

Hur du skyddar ditt barn från nätmobbning

Publicerad: 2022-08-24
Saker och ting tar ofta en mörk vändning i den moderna tidsåldern av internet och tillgänglighet. Även om webben är designad för mänsklig bekvämlighet, har den också visat sig ha en negativ inverkan. Från exponering för nästan allt och vår data i händerna på världen, internet kan vara skrämmande.

Image by Hatice EROL from Pixabay

Här är en exakt infografik som hjälper internetanvändaren att förstå användningen av internet på ett säkert sätt. Denna infografik från Expressen pekar tydligt ut cybermobbning och hur man hanterar den aktuella situationen. Det är också en bra representation av hur man använder sociala medier säkert och privat för att hålla sig borta från potentiella risker och faror.

En av de största problemen i den nuvarande internetvärlden är cybermobbning. Dina barns säkerhet på sociala medier är viktigare än du skulle vilja tro. Det borde inte komma som någon överraskning att cybermobbare har vänt sig till internet, med tanke på hur mycket tid människor, särskilt barn, spenderar på sina mobila enheter och internet tillsammans. Du kan bli chockad när du får reda på hur ofta det sker och hur sällan det spelas in. Lite mer än 50 % av alla tonåringar och ungdomar har varit utsatta för nätmobbning någon gång, och mer än en fjärdedel av dem har blivit mobbade mer än en gång.

När de utsätts för nätmobbning informerar de flesta barn inte sina föräldrar, vilket är en anledning till oro. Föräldrar måste ingripa och hålla koll på sina barns liv online för att se till att det inte finns något hot. Det kan vara svårt och ofta motarbetas av barn, men en ansvarsfull förälder kommer att hitta ett sätt att komma runt det.

Vad ÄR Cybermobbning?

En nätmobbare är någon som ägnar sig åt ett otrevligt beteende mot en annan person online. På grund av webbens anonymitet och förmågan för ungdomar att agera på sätt som de inte skulle göra i verkligheten, kan övergrepp online göra mer skada än mobbning ansikte mot ansikte. Onlineangrepp har ett sätt att utvecklas: Ett hårt skämt eller osanna rykten kan lätt spridas genom studenter och vara permanent på internet medan den drabbade inte kan fly

Hur Vet Man Om Ditt Barn Är Ett Offer För Nätmobbning?

Symtom på mobbning kan vara svåra att identifiera, även om här är några tecken att hålla utkik efter:

  • Att bli överdrivet spänd eller tyst, särskilt efter att ha varit på internet
  • Att vilja delta i onlineaktiviteter under längre eller kortare perioder
  • Inte tänkt lämna huset eller gå i skolan
  • Problem med att sova och äta
  • Ovanlig mag- eller huvudvärk
  • Problem med koncentration vid studier
  • Omdirigera sin ilska genom att tappa humöret på onödiga saker

Ta upp ämnet noggrant om du tror att ditt barn är ett offer för nätmobbning. Låt ditt barn veta att genom att diskutera det kan du komma på en lösning.

Tips om hur du skyddar ditt barn från nätmobbning

1. Se till att du är engagerad

Att vara aktivt involverad från början är den bästa metoden för att skydda ditt barn mot cybermobbning. De kräver din uppmärksamhet lika mycket online som de gör offline. Hur ditt barn använder webben avgör vad de utsätts för.

2. Begränsa den tekniska användningen

Så snart dina barn når en ålder där de kan använda prylar, sätt in rätt gränser och behörigheter för teknisk användning. Tidig begränsning av gränser hjälper ungdomar att undvika eventuell överkoppling till sina enheter och främja utvecklingen av en stark identitetskänsla skild från deras onlinepersona. När de blir äldre gör detta det enklare för barn att sluta delta i osäkra eller skadliga onlineinteraktioner.

3. Främja medvetenhet om mental hälsa

Förövare riktar sig ofta mot barn som lider av depression, stress och andra psykiska tillstånd, och skuldkänslor och förtigande bidrar bara till att förvärra situationen. Lyckligtvis kan du, genom att lära dig själv och dina barn om dessa sjukdomars rötter och symtom, bidra till deras avstigmatisering i ditt eget hushåll. Se till att de får lämplig vård om ditt barn eller någon de känner har att göra med en psykisk störning, och markera att deras upplevelser inte utgör ett karaktärsfel eller defekt.

Vad ska en förälder göra om ett barn blir mobbad på nätet?

Eftersom de är oroliga för att föräldrarna skulle förvisa dem från Internet eller fokusera på att rapportera till mobbens familj, kommer de flesta barn inte att informera sina föräldrar om att de blir mobbad online. Mobbade ungdomar kan känna sig förnedrade och ta ansvar för sina handlingar. Säg till ditt barn att ingen ska bli orättvist behandlad. Informera dem om att vissa individer avsiktligt skadar andra i ett försök att stärka sina egna egon eller för att de har upplevt mobbning. Berätta för ditt barn att du måste förstå vad som händer för att kunna hjälpa dem. Var stödjande och bli aldrig hård mot dem. Informera familjen om mobbaren; om det är någon från deras skola, anmäl till skolstyrelsen. Om du tror att ditt barn är i fara, kontakta de officiella myndigheterna.

Slutsats

Ditt barns säkerhet bör vara högsta prioritet i dagens tid och ålder. Om de tyvärr är ett offer för nätmobbning är det bäst att ta itu med problemet så snart som möjligt innan det skadar dem psykiskt eller fysiskt.

Om du tror att det går överstyr och du inte kommer att kunna hantera situationen, bör du kontakta en professionell för hjälp utan dröjsmål.


Skrivet av: -
Image by Hatice EROL from Pixabay


Ännu mer i 'Föräldraskap'
» Varför Gosedjur är den perfekta gåvan till nyfödda!
» Samlingslån: Ett sätt att hantera skulder och ekonomisk konsolidering
» Vikten av att skydda och återfukta huden
» Dags att byta till halksockor?
» Planera ett barnkalas som dina barn kommer att älska
» Den bästa presenten du kan ge ditt barn kommer i ett orange kuvert
» Elektronik komponenter – en guide
» Hur du skyddar ditt barn från nätmobbning
» Goda råd när du ska låna pengar
» Experternas tips för att undvika att barnen hamnar i kläm vid skilsmässa
» Att bli mamma som äldre eller som ensamstående förenat med risker
» Ta kontroll över din framtid med en framtidsfullmakt
» Tips på hur du skriver ett vasst CV efter mammaledighet
» Tips för att prata med barn om oro för läget i Ukraina (eller andra omvärldskriser)
» Så kan du minska stressen och bli en gladare förälder
» Cybex introducerar bilbarnstol med helkroppsairbag
» Superhjältar inspirerar barnfamiljer till mer frukt och grönt i kosten
» Vad ska man tänka på när man ska köpa bilbarnstol?
» Så kan du hjälpa ditt barn att förbättra sina kognitva och matematiska förmågor
» Tjäna pengar till skolresa och lär barnen förstå pengars värde


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook