Barnsidan - Den bästa presenten du kan ge ditt barn kommer i ett orange kuvert
Meny

Föräldraskap > Den bästa presenten du kan ge ditt barn kommer i ett orange kuvert

Den bästa presenten du kan ge ditt barn kommer i ett orange kuvert

Publicerad: 2022-10-13
Självklart är det bästa du kan ge ditt barn din obegränsade kärlek och en trygg uppväxt. Men därtill kommer allt det materiella som är så viktigt i ett barns liv. Leksaker, kläder, bra böcker och en god utbildning. Men frågan är om inte det allra viktigaste ändå är en extra knuff till barnets framtida orange kuvert.

Många befarar nämligen att pensionssystemet som vi känner det idag inte kommer att vara lika pålitligt när det är dags för den generation barn som nu föds i Sverige att pensionera sig. Det anses vara lika osäkert hur långt arbetsliv de kommer att förväntas utföra, och hur väl det kommer att gå att leva på den statliga pension som betalas ut om 65–70 år. Det här är något många föräldrar känner oro inför.

Fondsparande i present – orange kuvert

Över tid menar många ekonomiska experter att aktier och fondsparande är det som ger allra bäst avkastning på pengarna. Du som funderar över att skänka lite extra ekonomisk trygghet till ditt barn bör alltså satsa på detta. Eller på den sparform du själv tror mest på. Frågan är dock hur man paketerar en sådan present på bäst sätt? Det är en fantastisk gåva att ge, men onekligen lite svår att slå in.

Självklart kan du kombinera de placerade pengarna med ett litet paket av enklare slag, så att barnet inte ska bli alltför besviket i stunden. Poängen med ett pensionssparande kan komma att vara lite förlorad på en 2–3-åring, till exempel. Men det betyder inte att du inte kan vara en gnutta roligt elegant även när du slår in beviset på din ekonomiska gåva. Naturligtvis ska du satsa på ett riktigt orange kuvert av god kvalitet! När barnet blir stort nog för att förstå det roliga, kommer det att vara en fullträff.

Vilken fond ska jag välja till mitt barn?

Det kan kännas svårt att välja vilken typ av placering man ska göra, när man vill ge ett litet barn en skjuts senare i livet. Det är trots allt många, många år till dess att barnet i fråga faktiskt ska gå i pension. Men detta är något många banker har tänkt över noggrant, och de har tagit fram särskilda pensionssparanden som riktar sig till en viss generation. Pengarna som placeras i en sådan fond kommer att sättas i aktier med mer eller mindre hög risk, beroende på hur nära pensionsdagen det är. Det kan vara klokt att satsa på en sådan fond, eftersom det innebär att du inte behöver oroa dig för hur pengarna är placerade.

Du kan självklart också välja att spara i fonder som i dubbel bemärkelse kommer att vara bra för ditt barns framtid. Det kan till exempel handla om en fond som handlar med aktier inom den gröna energin. Många menar att det kommer att finnas stora pengar att tjäna där, utöver de rent miljömässiga vinsterna som följer med framgången för företagen inom den sektorn. Ett tjockt pensionskuvert i all ära, men en frisk och hälsosam planet är nog ändå den allra, allra bästa presenten ditt barn kan få.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoett med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook