Barnsidan - Ny behandling ger hopp för ”öronbarn”
Meny

Aktuellt > Ny behandling ger hopp för ”öronbarn”

Ny behandling ger hopp för ”öronbarn”

Publicerad: 2014-06-02
Omkring 400 000 barn drabbas varje år av öronkatarr i Sverige. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu utvecklat och patentsökt en metod som hjälper öronbarn.

Öronkatarr är en av de vanligaste barnsjukdomarna och den vanligaste orsaken till hörselnedsättning. Ofta läker sjukdomen ut spontant, men många barn behöver behandling på grund av långvarig hörselnedsättning.

Dagens behandlingar inte räcker till för att hjälpa alla patienter som har problem. Flera metoder har dessutom en dålig medicinsk effekt, vilket gör att många barn tvingas leva med sin sjukdom.

Barn som lider av kvarstående öronkatarr får idag oftast ett plaströr inopererat i trumhinnan. Förutom risker förknippade med narkos kan plaströreren i enstaka fall ge komplikationer.

Göteborgsforskarnas nya metod bygger på tryckutjämning, där barnen med hjälp av en ansiktsmask uppnår samma effekt som när du håller för näsan och försöker blåsa ut luften med stängd mun.

– Att tryckutjämning kan lindra öronkatarr har varit känt i flera hundra år. Men barn under fem år, vilka är de som behöver behandlingen mest, har svårt att lära sig tekniken vilket leder till både obehag och utebliven effekt, säger doktoranden Armin Bidarian-Moniri som presenterar rönen i sin avhandling:

– I vår metod får barnen använda en ansiktsmask kopplad till en ballong och en pump som pryds av en nallebjörn. Barnen instrueras att leka med nallefiguren, och blåser på så sätt upp en ballong vilket leder till tryckutjämning.

Försöken visar att de flesta barnen i åldern 1,5 till 8 år klarade att utföra tryckutjämningar med den nya metoden. För över 80 procent av de undersökta barnen förbättrades dessutom öronkatarren avsevärt. I en uppföljande studie testade metoden på barn som stod i kö för operation.

Efter fyra veckors behandling var hörselförbättringen så god att bara 20 procent av barnen behövde gå vidare med den planerade operationen. Effekten kvarstod även vid en uppföljning ett år senare, och inga biverkningar noterades.

Behandlingen har patentsökts med hjälp av Sahlgrenska Science Park och Innovationsbron. Förhoppningen är att metoden ska komma patienter tillgodo under hösten 2014.

Källa: Forskning.se

Öronkatarr är det den vanligaste orsaken till hörselnedsättning hos barn. Öronkatarr beror på ansamling av vätska i mellanörat, vilken oftast uppstår efter en förkylning eller öroninflammation. Cirka 80 procent av alla barn drabbas av ett eller flera tillfällen med öronkatarr före fyra års ålder.

Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här


Öronkatarr är det den vanligaste orsaken till hörselnedsättning hos barn. Öronkatarr beror på ansamling av vätska i mellanörat, vilken oftast uppstår efter en förkylning eller öroninflammation. Cirka 80 procent av alla barn drabbas av ett eller flera tillfällen med öronkatarr före fyra års ålder.



Ännu mer i 'Nyheter'
» BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
» Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
» Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
» Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
» Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
» Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
» Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
» Ensambarns hälsa sämre i vuxen ålder
» Ingen förhöjd risk för psykisk ohälsa för IVF-barn
» Lagom till jul kommer 20:e boken i Emil Wern-serien
» Mammor hjälper forskare hitta faktorer som påverkar amningen av nyfödda
» Bris inviger sin första mottagning i Norrland
» Hon är första barnmorskan att lämna Danderyds sjukhus
» Varannan förlossningsenhet har lagts ner sedan 1973
» SD vill förbjuda alla muslimska friskolor
» Så ska födande få bättre hjälp på sommaren
» "Fler läkare på förlossningen en nödlösning"
» Efter förlossningen: Elin opererades tio gånger
» Eva Uustals arbete med förlossningsskador uppmärksammas
» Bebis dog när mammans livmoder sprack på Näl - flera misstag under förlossning


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook