Barnsidan - Mjölkpulver misstänks öka risken för typ-1 diabetes
Meny

Aktuellt > Mjölkpulver misstänks öka risken för typ-1 diabetes

Mjölkpulver misstänks öka risken för typ-1 diabetes

Publicerad: 2019-01-25
Mjölk i pulverform som ges till barn i amningsåldern kan öka risken för att utveckla typ-1-diabetes, om den lagrats i fukt och värme. Det visar inledande studier från en grupp forskare vid Lunds universitet.

Bild: Pexels.com

Svenska barn har hög frekvens av typ-1-diabetes och under de senaste 20 åren har antalet barn med typ-1-diabetes dessutom fördubblats. Eftersom välling är vanligt i Sverige, riktas ljuset nu mot mjölkpulvret som en misstänkt orsak. Ännu är detta inte annat än en misstanke, som enligt forskarna behöver undersökas ytterligare.

Ämnet AGE påverkar kroppens celler, och kan bidra till inflammation som i sin tur misstänks ge upphov till olika autoimmuna sjukdomar. En hypotes är att AGE kan ha med diabetes typ 1 att göra, som fördubblats hos barn i Sverige de senaste 20 åren.

Det är för att försöka få svar på den stora ökning, som forskarna i Lund har tittat närmare på vad konsumtion av mjölkpulver kan få för effekter. Studien som engagerar en stor grupp forskare vid Lunds Universitet, bland andra professor Mona Landin Ohlsson, har pågått under flera år.

– Amning har tidigare konstaterats ha en skyddande effekt och därför det extra känsligt om bröstmjölk byts ut mot pulver där ämnet AGE finns, berättar Mona Landin-Olsson.

Läs mer: SVD.se och SVT.se

Källa: Svt.se och SvD.se


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook