Barnsidan - Eventet Brainchild om särbegåvning kommer till Tekniska museet - för fjärde året
Meny

Aktuellt > Eventet Brainchild om särbegåvning kommer till Tekniska museet - för fjärde året

Eventet Brainchild om särbegåvning kommer till Tekniska museet - för fjärde året

Publicerad: 2018-11-01
Den 1 och 3 december pågår Brainchild på Tekniska museet i Stockholm, två dagar med aktiviteter och föreläsningar för lärare, särbegåvade barn, ungdomar och deras vuxna.

Olika är bra sägs det. Ändå känner särskilt begåvade barn ofta att det är något fel på dem, för att de inte får vad de behöver i skolan. ”Det vill vi ändra på!” säger Johan Nyh, projektledare för evenemanget Brainchild som för fjärde gången tar plats på Tekniska museet i december.

Den 1 och 3 december pågår Brainchild på Tekniska museet i Stockholm, två dagar med aktiviteter och föreläsningar för lärare, särbegåvade barn, ungdomar och deras vuxna. Under lördagen pågår publika aktiviteter, framför allt för familjer som vill inspireras, träffas och dela erfarenheter. På måndagen är det fullt fokus på skolan och hur man som lärare kan arbeta mer inkluderande för barn med särbegåvning.

foto: brainchild.org

Tekniska museet har sedan länge satt ribban högt för tillgänglighetsarbetet, framför allt i samband med öppnandet av MegaMind. Efter det har arbetet utvecklats vidare i hela museets verksamhet med ett ännu bredare och djupare tillgänglighetsperspektiv. Tillsammans med Riksförbundet för särskild begåvning arrangeras nu Brainchild för fjärde gången sedan 2015 på Tekniska museet.

- Det är lätt att tro att särskilt begåvade är en privilegierad grupp i samhället. Det är viktigt att vi förstår att de kan ha annorlunda behov, och vad konsekvenserna kan bli för hela familjen om behoven inte möts, säger Maria Olsson, ansvarig för tillgänglighet på Tekniska museet, en plats där alla ska kunna hitta en nivå av information som är precis lagom.

Intresset för Brainchild har varit stort ända sedan starten 2015. - Jag hade bokat en lokal som inte var större än ett vanligt klassrum, men intresset fullkomligt exploderade. Familjer hade rest från hela landet för att vara med, och vi fick byta lokal till museets stora hörsal, berättar Johan Nyh, projektledare för Brainchild från Riksförbundet för särskild begåvning.

Särskilt begåvade kan ha ett behov att en betydligt snabbare studietakt i skolan för att känna motivation och utveckla studieteknik. Skolinspektionens enkätundersökningar visar år efter år att runt en tredjedel av alla niondeklassare känner att de får för lite utmanande arbetsuppgifter.

Kort om särskild begåvning

  • Det finns i genomsnitt ett eller två särskilt begåvade barn i varje klass.
  • Sammanlagt beräknas det finnas fler än 100 000 särskilt begåvade barn från förskola till gymnasium.
  • Trots att inkludering är ett viktigt nyckelord i den svenska skolan nämner få lärarutbildningar särskild begåvning.
  • Barn med särskild begåvning finns i alla grupper i samhället, men det hänger ofta på engagerade och envisa föräldrar att identifiera och driva frågan för sitt barn.

Om Brainchild 2018

Lördag 1 december: Familjedag med aktiviteter och föreläsningar för särskilt begåvade barn, ungdomar och deras vuxna.
Måndag 3 december: Inspirerande föreläsningar och verktyg för att arbeta på ett inkluderande sätt med särbegåvade barn.

Mer information och anmälan finns på tekniskamuseet.se och brainchild.org

Källa: Tekniska museet + Brainchild.org / Mynewsdesk


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook