Barnsidan - Berättelserna i centrum
Meny

Aktuellt > Berättelserna i centrum

Berättelserna i centrum

Publicerad: 2015-08-21
Recension av böckerna "Popellas promenad", "Den gamle mannen" och "En fjäril på min kofta" alla med berättelsen i centrum.

Idag kan nästan vem som helst ge ut en bok och kalla sig författare. På t.ex Vulkan, Min bok, Solentro kan du trycka och sälja dina egna böcker. Vid sidan om de stora förlagen finns nu också många små och alternativa förlag som ger ut böcker från okända författare eller smalt nischade böcker. Denna utveckling har sett till så många författare och böcker som annars inte kommit igenom den vanliga bokutgivarprocessen nu gör det.

Utbudet är inte bara större utan också bredare och mer nischat. Här är tre berättelser som utan den senaste tidens utveckling aldrig hade nått ut och landat t.ex hemma hos oss och för det är jag tacksam.

Popellas promenad

Popellas promenad är en bilderbok för barn mellan 3 och 6 år skriven av Göran Nordfjell. Popella ska gå själv från förskolan till mammas jobb och trots att hon tränat att gå raka vägen så blir det inte riktigt som det är tänkt...

Det här är en spännande bok där det är lätt att leva sig in i handlingen. Berättelsen är fint illustrerad med färgstarka bilder som passar ihop bra med handlingen och känslan i boken.

Historien om den gamle mannen

Den här boken handlar om syskonen Karin och Per som bor tillsammans med en gammal man som kan mycket och varit med om mycket. Han lär Per och Karin många nyttiga färdigheter och tar med dem på spännande äventyr och utflykter. Boken är skriven av Leif Klingensjö och passar (för högläsning) barn mellan 6 och 9 år.

Den här boken gillar jag för varje kapitel är som en egen liten saga (med lyckligt slut) och det finns mycket att diskutera kring det man läst. Dessutom är den ganska oförutsägbar och tar inte upp vare sig pekpinnar eller sedelärande exempel. En tidlös högläsningsbok som håller för många läsningar!

En fjäril på min kofta

En fjäril på min kofta är författad av Ann-Katrine Engström och berättar om hur det kan vara att komma som syskon till ett barn som dött eller förlora ett syskon när man själv är så liten att man inte minns sitt syskon. Dessa systrar och bröder som dör förblir alltid närvarande och påverkar familjen alla dagar. Hur är det att ha syskon som finns, men som inte syns? det försöker den här finstämda boken ge svar på ur ett litet barns perspektiv. Boken vänder sig till barn i förskoleåldern.

Den här boken tar upp en sorgligt ämne på ett sätt som ett barn kan förstå och stå ut med. Den känns viktig för de barn som känner igen sig i bokens lillasyster och tack vare boken kan bli lite synliggjorda, i sina familjer och omgivningen som lätt glömmer bort de barn som blir kvar. Det är också en bra bok att använda för att ta upp de större existensiella frågorna med våra barn.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotre med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook