Barnsidan - Förbered dig och familjen för förkylningssäsongen
Meny

Kropp & Hälsa > Förbered dig och familjen för förkylningssäsongen

Förbered dig och familjen för förkylningssäsongen

Publicerad: 2019-01-29
Februari blir ofta vabruari, men det måste inte vara så. Med dessa enkla tips kan du försvåra för förkylningen. Och om smittan ändå hittar fram kan du här läsa om hur man lindrar symtom och blir frisk snabbare.

Vad är förkylning?

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Det brukar börja att det kliar och svider i halsen vilket sedan gå över i nästäppa och hosta. Inledningsvis är det också vanligt med en måttlig feber, men den brukar gå över snart. Barnet kan ha snuva och hosta i en till två veckor, mot slutet alltmer gult/grönt till färgen. Snorets färg kan man läsa mer om här i "Förkylningsmyten som många småbarnsföräldrar missuppfattat".

Barn och förkylningar

Barn får oftare förkylningar än vuxna, och det är inte ovanligt att barn är förkylda flera gånger om året. Under de första åren i barns liv är det vanligt att de får upp till sju förkylningar om året för att senare vara förkylda mer sällan. Från att man är ca tio år brukar barn, ungefär som vuxna, ha en till två förkylningar om året.

Undvik förkylning

Det är svårt att undvika förkylning helt, men följ dessa tips för att minska risken att smittan sprids:

  • Var utomhus så mycket som möjligt, även på vintern. Virus sprids lättare inomhus, det är därför förkylningar är vanligare på höst och vinter eftersom vi är inomhus mer då.
  • Tvätta barnets och dina egna händer ofta. Tvätta före och efter varje måltid, efter varje toalettbesök samt gärna efter vistelse i affär, köpcentrum eller annan folktät plats.
  • Kolla tillsammans med barnet på youtube om handtvätt eller använd appen Ellas handtvättäventyr (iTunes)
  • Lär barnet att inte nysa rakt ut, utan nysa i armvecket.
  • Försök lära barnet att inte peta sig i näsan eller ögonen, eftersom virus lättast fastnar där.

Låt barnen visas i en rökfri miljö! ❤️

Rökning, och även passiv rökning, skadar flimmerhår och slemhinnor i övre luftvägarna. Det gör att virus och bakterier lättare får fäste och därför drabbas man lättare av virusinfektioner i luftrören. Rökning kan också förlänga förkylningen med upp till en vecka.

Receptfria läkemedel som kan förebygga att viruset får fäste

Från 4 år: ColdZyme är en munspray som kan reducera risken för att få en förkylning. Produkten skapar en skyddande barriär i mun och svalg som kan minska risken att infekteras av förkylningsvirus. Och om du just blivit förkyld, kan den också förkorta sjukdomsperioden.

Från 6 år: Sugtabletten Medistus skapar en barriär i munnen och svalget, som kan försvåra för virus och bakterier att få fäste. Användas t.ex. inför besök på platser med mycket folk, t.ex. kollektivtrafik eller väntrum.

Lindra symptomen om barnet blir förkylt

Håll näsan fri!

Små barn andas oftast genom näsan och därför är det viktigt att hjälpa till att hålla näsgångarna fria från både intorkat snor och nästäppa. Du kan använda vanligt koksalt för att rengöra näsan från intorkat snor. Man kan köpa koksaltlösning på apotek i sprayförpackning eller göra egen saltlösning, här är recept på hur du kokar din egen koksaltlösning. Det finns också en speciell nässug som heter Näsfrida som kan användas för att suga rent små barns näsor.

Nästäppa är när näsans slemhinnor svällt så luften inte kan passera/passera lika bra som annars. Vid nästäppa kan man använda avsvällande näsdroppar eller nässpray. Tänk dock på att inte använda det längre än 10 dagar då effekten kan bli motsatt och göra att barnet blir svullet i näsan.

Håll huvudet högt!

Genom att hålla huvudet i högläge kan man minskar svullnaden i slemhinnorna och det kan göra att nästäppan avtar och trycket i öronen inte känns lika mycket. Små barn kan du bära i en bärsele eller låta sitta i en babysitter. När barnet ska sova kan du lägga en extra huvudkudde under bäddmadrassen eller lägga ett par böcker under huvudändens sängben så att sängen lutar och barnets huvud kommer högre upp.

Håll vätskenivåerna!

Vid feber är det viktigt att dricka mycket, dels för att hålla temperaturen nere men också för att inte drabbas av vätskebrist. Vatten gör också att barnet kan hosta och bli av med slem vilket i sin tur hjälper tillfrisknandet. Så se till att barnet får i sig mycket vätska. Låt barnet äta kräm, glass, söt yoghurt och saft/saftsoppa om det innebär att barnet får i sig vätska även om det kanske innehåller en del onödigt socker.

Febernedsättande medicin

Feber hjälper kroppen att bekämpa och försvara sig mot infektioner. När kroppen blir för varm trivs inte virusen, så därför behöver du inte behandla feber hos ett barn som har ett bra allmäntillstånd i övrigt.

Om barnet inte vill dricka och äta, har ont eller har svårt att sova kan du ge receptfria smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol (t.ex. Alvedon eller Panodil) som finns i flytande form, men även tabletter och suppar för små barn. Kontakta alltid vården innan du ger ett barn under sex månader läkemedel.

Receptfria läkemedel vid feber och förkylning hittar du här. Fyll på medicinskåpet innan ni blir sjuka.

Kroppens eget skydd mot virus och förkylning

Förkylning orsakas nästan alltid av virus. Som vid andra virus bygger kroppen upp immunitet mot viruset när man smittats, och efter en förkylning har du ett visst skydd mot samma typ av virus. Det finns många varianter av förkylningsvirus så risken är ändå stor att du blir förkyld fler gånger.

Barn upp till sex månader har, tack vare antikroppar från mamman, ett visst skydd mot förkylningar, men ett nyfött barn är ändå känsligt för infektioner. Äldre barn blir ofta immuna mot de virus som de smittats med, men under de första två åren gör infektionerna oftast inte att barnet blir immunt.

Följdsjukdomar

Oftast läker förkylningen ut av sig själv, men ibland kan följdsjukdomar uppstå. Till exempel kan barn få öroninflammation och mer ovanligt bihåleinflammation. Får barnet ont i det ena örat eller båda öronen kan man misstänka inflammation som kan behöva behandlas med antibiotika. Ta kontakt med vården för rådgivning.

Källa: 1177.se, apoteket.se samt länkar i texten


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook