Barnsidan - Om barn, barns utveckling och föräldraskap
Meny

Barnsidans boktips > Om barn, barns utveckling och föräldraskap

Om barn, barns utveckling och föräldraskap

Böcker för mammor, pappor och andra som är nyfikna på barn och föräldraskap


Susanna Heli: Föda utan rädsla

Allt fler kvinnor upplever en stark rädsla inför sin förlossning. Samtidigt är den svenska förlossningsvården säkrare än någonsin för både mor och barn.

Susanna Heli har arbetat med att ge födande kvinnor kraft och stöd under hundratals förlossningar. Här har hon valt ut sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper dig att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, rösten och tankens kraft leds du bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden. De gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse både för den födande kvinnan och för hennes partner.

Föda utan rädsla passar dig oavsett om du är förstföderska eller omföderska, om du väljer att ha bedövning eller föda helt utan smärtlindring, om du är mycket rädd eller bara vill vara förberedd.

Kvinnor som läst boken inför sin förlossning:

”Jag känner mig styrkt och lugn av bokens budskap och ser fram emot att föda mitt barn.”

”Verktygen var så användbara och det var inte massor att komma ihåg eller tänka på. Och de var ännu mer användbara allt eftersom värk-förloppet fortskred.”

”Det var jättehäftigt att känna hur rädslan bara försvann.”

”Instruktionerna till min man var suveräna och de var precis så tydliga och informativa att jag kände mig trygg och så att han förstod vilken skillnad hans hjälp gjorde.”


Gudrun Abascal: Att föda - en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter

Alla kvinnor har den kraft som behövs för att föda barn, men många blivande föräldrar känner sig ändå osäkra. Hur går det till? Vad innebär det? Hur ska vi våga? Och kanske känns förlossningen både främmande och avlägsen när graviditeten tar all uppmärksamhet?

Att föda kom ut första gången för snart tjugo år sedan och har blivit ett standardverk för blivande föräldrar. I boken ger Gudrun Abascal stöd och råd inför förlossningen utifrån sin långa erfarenhet som barnmorska. Informativt och personligt berättar hon om vikten av mental och fysisk förberedelse, om förlossningens olika skeden, förlossningsställningar, smärta och smärtlindringsmetoder, kejsarsnitt och vad som kan hända när det oförutsedda inträffar.

I nya Att föda, som är en helt omarbetad utgåva skriven i samarbete med journalisten Madeleine Svärd Huss, ingår även delar av Gudrun Abascals bok Att möta förlossningssmärtan (2009).

”Jag vill förmedla mina erfarenheter och tankar kring att föda, framförallt till dig som bär barnet men också till dig som kommer att finnas där i rummet när barnet föds, du är förmodligen pappa, partner eller närstående på annat sätt. Jag hoppas att du som läser ska få kunskap om vad som händer vid födseln, men också att du som ska föda hittar sätt att förbereda dig och strategier som kan hjälpa dig att få en upplevelse som du känner dig stolt över. Hur förlossningen än blir ska du efteråt kunna säga att ingen kunde ha gjort det bättre, ”Jag var den som var bäst på att föda mitt barn”.


Leni Söderberg: Mammapraktika - graviditeten vecka för vecka

Mammapraktika utkom första gången 1996 och har sedan dess blivit ett måste i bokhyllan hemma hos varje blivande mamma.

Boken är skriven för den som vill veta hur barnet i magen mår och hur man kan påverka barnets och det egna välbefinnandet under varje vecka i graviditeten. I boken finns de senaste forskningsrönen samlade, varvade med barnmorskors kunskap, gravida kvinnors erfarenhet och blivande pappors upplevelser.

Här läser du om förlossning och graviditetsbesvär, men får även mattips och träningsråd som gör att du känner dig stark under hela graviditeten.

En större revidering har nu gjorts av det faktaspäckade innehållet. Storsäljande graviditetsbibel i nyutgåva!


Jost & Holmegaard: Grattis, ni ska bli föräldrar - praktisk guide till barnets tre första år

Att bli förälder är något av de mest fantastiska som går att uppleva. Samtidigt ställs nyblivna föräldrar inför en myriad små val om hur man ska gå tillväga inom skilda områden såsom amning, sömn, allergier, barnsjukdomar, skärmtid, VAB, föräldraledighet, rullvagnar, bilbarnsäten, etc.

Instinkt, sunt förnuft och råd från nära och kära kan vara nog så goda vägvisare. Samtidigt kan man ibland vilja ha en kort och objektiv summering av vad vetenskapen säger och vilka valmöjligheter man har när det gäller att tackla olika utmaningar som man ofrånkomligen ställs inför.

Den här boken är resultatet av den senaste forskningen inom skilda områden för att erbjuda en klar och faktabaserad överblick: ett enkelt och praktiskt referensverk som man kan återkomma till gång på gång.

Med många färgglada teckningar och exempel ur både ett svenskt och internationellt perspektiv, får ni en lättläst och rolig guide som stöd på vägen. Håll i er, nu börjar äventyret!

"Faktaspäckat och lättläst med humoristiska inslag." / Mia Althoff, Barnsidan.se

En perfekt presentbok till den som ska bli mamma eller pappa. Garanterat uppskattad som present på en babyshower.


Daniel J Siegel & Tina Payne Bryson: Närvarande föräldraskap

Hur föräldrars tillgänglighet påverkar barnets framtida personlighet och hjärnans utveckling.

Föräldraskap är inte lätt. Men att vara tillgänglig kan vara lätt. Din största betydelse i ditt föräldraskap börjar precis där du är just nu.

Vetenskapliga studier har visat att en av de viktigaste faktorerna för hur barn kommer att utvecklas i termer av lycka, framgång i studier, ledaregenskaper och meningsfulla relationer är att åtminstone en vuxen person finns tillgänglig på ett förutsägbart sätt under barnets uppväxt.

I en tid med hårdare krav på tidsscheman och när datorer, surfplattor och mobilskärmar kräver ständig uppmärksamhet kan det låta som en oöverstiglig uppgift att vara tillgänglig för sitt barn. Men bokens prisbelönta författare, neuropsykiatriken Daniel J Siegel och föräldraskapsexperten Tina Payne Bryson, förklarar att tillgänglighet inte kräver särskilt mycket tid, energi eller pengar.

Närvarande föräldraskap bygger på den senaste neurovetenskapliga forskningen och vetenskapen om anknytning och innehåller strategier, illustrationer och tips som gör föräldraskapet enklare och hjälper ditt barns hjärna att få bästa möjliga utveckling.

Ljudbok på BookBeat


Helena Kubicek Boye: Sov gott! - sömnsagor och tips för en god natt

Sömnsagorna har utvecklats med inspiration från bland annat KBT och mindfulness och utformats för att barnet ska gå ner i varv, släppa jobbiga tankar och somna lugnt.

Bokens vackra och stämningsfulla illustrationer av Laura Di Francesco tar läsaren med in i drömmens värld och hjälper både stora och små att komma till ro.

I den här boken får du dessutom fördjupad kunskap om ditt barns sömn och ännu fler konkreta tips och råd att ta till när sömnen strular.


Sofia och Michael Bergenstjerna: Potträning på 3 dagar

NYHET: Uppdaterad och förbättrad utgåva 2020!

När man ska börja potträna är det viktigt att vara förberedd, ha rätt kunskap tillhands och en konkret plan att följa. Då kan potträningen bli både rolig, utvecklande och gå snabbt! I den här boken presenterar vi en beprövad metod som hjälper dig att göra rätt från början och undvika vanliga misstag. Du följer anvisningarna steg-för-steg från första dagen tills ditt barn är helt torrt.

- Följ en tydlig handlingsplan från start till mål och slipp chansa dig fram till vad som kommer att fungera kring potträningen.

- Hjälp ditt barn att bygga rätt kunskaper från grunden, att förstå och tolka sina kroppssignaler och att koppla samman dessa med pottan.

- Spara tid genom att arbeta fokuserat och konsekvent enligt en beprövad metod, samtidigt som ditt barn trivs och har roligt på vägen. Helt utan stress och press.


Hedvig Montgomery: Föräldramagi

Föräldramagi är den nya guiden för föräldrar med barn i alla åldrar. Den ger både dig och dina barn bättre självkänsla och innehåller smarta och enkla råd för hur du kan bli den förälder du alltid önskat vara. Skriven av norsk-svenska psykologen Hedvig Montgomery och har legat på topplistan i Norge i 25 veckor.

En av de största missuppfattningar föräldrar har är att barnuppfostran är det du tar till när barnen gör något fel. Psykologen och familjeterapeuten Hedvig Montgomery har mer än 20 års erfarenhet av arbete med barn och familjer. Här delar hon med sig av sina 7 steg för att hjälpa föräldrar att hitta en väg mot det alla önskar: barn och vuxna som trivs med sig själva och med varandra.

Exempel på frågor som tas upp:
-Vad är det som gör att ett barn blir lyckligare än ett annat?
-Hur skapar du god självkänsla?
-Varför bör du låta barnen leka ifred?
-Hur arg får du egentligen lov att bli på ditt barn?

Hedvig Montgomery är uppvuxen i Uppsala och utbildad psykolog med inriktning på familje- och parterapi. Hennes böcker har hyllats av bland andra danska författaren och familjeterapeuten Jesper Juul. Sedan 1999 driver Hedvig en egen mottagning i Norge och håller populära kurser och föreläsningar. Föräldramagi är första delen i en serie, såld till 23 länder.


Wennerdal & Zelleroth: Må bra som förälder - psykologernas strategier för småbarnsåren

Hur tar man hand om sig själv efter månader med otillräcklig sömn? Hur orkar man med att vara en bra förälder till en treåring som trotsar? Hur förlåter man sig själv när man inte orkar som man borde? Och vad är ens en "bra" förälder?

Studier visar på paradoxen: att bli förälder, det kanske största och lyckligaste som kan hända en, verkar för många följas av en minskad livskvalitet, åtminstone kortsiktigt. Många upplever också att det saknas utrymme i föräldraskapet för andra känslor och upplevelser än lycka, njutning och prestation.

Det finns gott om böcker som försöker lösa utmaningar hos barnet, till exempel med sömn och trots. Men den här boken riktar sig helt mot föräldrarnas mående, deras känslor och reaktioner. Författarna koncentrerar sig på allmängiltiga problem i vardagliga situationer där de flesta som har små barn känner igen sig. Här får man såväl personliga berättelser som teorier och dessutom konkreta verktyg för självhjälp: enkla beprövade övningar som ska underlätta för föräldrar att må bättre under småbarnsåren.


Siegel & Payne Bryson: Förstå ditt barns hjärna

12 banbrytande strategier för att stimulera barnets emotionella och intellektuella utveckling.
I den här banbrytande boken erbjuder neuropsykiatriken Daniel J. Siegel och föräldraskapsexperten Tina Payne Bryson 12 nyckelstrategier som stimulerar barnets emotionella och intellektuella utveckling och som leder till lugnare och gladare barn.

Författarna förklarar hur nervbanorna i barnets hjärna är kopplade, och hur hjärnan mognar. Övervåningens hjärna , som fattar beslut och balanserar känslor, är inte färdigutvecklad förrän vid tjugofemårsåldern. Och särskilt hos små barn tenderar den högra hjärnhalvan med sina känslor att ta kommandot över den logiska vänstra hjärnhalvan. Inte undra på att barn får frispel, slåss eller sitter tysta och tjurar.

Genom att tillämpa de här upptäckterna i det dagliga föräldraskapet kan du omvandla varje utbrott, gräl eller rädsla till en möjlighet att integrera ditt barns hjärna och främja en positiv utveckling.

Daniel J Siegel och Tina Payne Bryson har skapat en mästerlig och läsarvänlig guide till hur man hjälper barn att utveckla sin emotionella intelligens. Denna lysande metod omvandlar vardagens samvaro till värdefulla stunder, då hjärnan formas. Alla som bryr sig om och älskar barn bör läsa boken. / Daniel Goleman, författare till Känslans intelligens


Malin Bergström: Att skiljas med barn - föräldrar i två hem

Hur berättar man för barnen att man ska separera? Mår små barn verkligen bra av att bo växelvis hos sina föräldrar och ständigt flytta mellan två hem? Hur ska man kunna vara bra vuxna förebilder när man är oense om allt? Det är några av frågorna du kommer att få svar på i boken.

Varje år separerar föräldrarna till 50 000 barn i Sverige. Många föräldrar känner skuld över att utsätta sina barn för en separation. Familjen bryts upp, man kanske behöver flytta långt ifrån barnens kompisar och man får ofta acceptera att bo på betydligt mindre yta av ekonomiska skäl.

Men det går att komma igenom en separation och ge barnen ett nytt bra liv i två olika hem, om ni som föräldrar bara inser att ni behöver bilda ett starkt och livslångt team kring era barn – ni har ju barn tillsammans för resten av livet.

Här ger kloka Malin Bergström råd och stöd utifrån modern forskning om bland annat livskriser, boende i två hem för barn i olika åldrar samt anknytning hos små barn. Hon guidar dig och er som föräldrar genom de olika faserna av separationen – allt med barnens bästa för ögonen. Och även för föräldrar som av olika skäl inte kan samarbeta alls, så finns det råd om hur man för barnens bästa hanterar olika situationer. Kan man inte prata med varandra så finns det andra sätt att kommunicera. Det viktigaste som separerade föräldrar är att man kan fortsätta att vara bra föräldrar till sina barn – man behöver inte nödvändigtvis bli goda vänner – och i det ingår att kunna samarbeta om barnen.


Mattias Ribbing: Smart föräldraskap - Stärk ditt barns lärande, fokus och kreativitet

Mattias Ribbing har gjort sig känd för sin knivskarpa pedagogik och sina unika metoder att få våra hjärnor att prestera bättre i vardagen. I Smart föräldraskap visar han hur du redan från starten kan ge ditt barn de allra bästa förutsättningarna till livslångt lärande med motivationen och glädjen i behåll.

I boken får läsaren en rad konkreta strategier, till exempel:

-Hur du får ditt barn att tidigt lära sig ett andra språk.
-Vilka leksaker som gör ditt barn smartare.
-Hur läxorna blir lekande lätta med ny studieteknik.
-Hur du får ditt barn att själv lämna skärmen.
-Att få saker att bli gjorda i hemmet utan tjat, tvång och mutor.

Ribbing presenterar en helt ny modell för hur ditt barns hjärna kan tränas upp med enkla lekar, för att kunna lära sig nya saker, hitta den egna motivationen och även behålla lugnet i tuffa situationer. För dig som vuxen blir boken till ett äventyr fullt av nya upptäckter och aha-upplevelser av hur både ditt barns och din egen hjärna kan användas på ett mycket effektivare sätt.

Samtidigt som Smart föräldraskap ger en rad praktiska verktyg för att hjälpa ditt barn i sitt lärande, ger den också nycklar till en mer harmonisk vardag med mer tid över. Boken riktar sig till föräldrar med barn i alla åldrar


Amningsboken som förklarar, stöttar och peppar utan pekpinnar

Nu finns den i butik - amningsrådgivaren Lin Dalens fantastiska bok om amning!
Läs mer och köp "Amning i nöd och lust" »


Linda Skugge: Flygfärdig

I Flygfärdig har Linda Skugge lyckats fånga det breda spektrum av känslor som uppstår när barnen blivit så gamla att de är på väg ut i livet. Hon redogör om allt från önskan om att de ska få ett liv där de kan skriva härligt obekymrade instagraminlägg till den egna stora sorgen över den kommande ensamheten, liksom synnerligen enkla recept som lämpar sig för studentekonomin. Här finns även tankar kring det egna livet, förhållandet till de egna föräldrarna och den djupa orättvisan att föräldrar är som tröttast när barnen vill umgås med dem, men att föräldrarna senare får sitta ensamma och måla stenar vid köksbordet för att de inte längre är särskilt intressanta för barnen. Ett nytt liv kallar på dem.

Flygfärdig är en djupt vemodig och rolig tankebok om detta med att snart ha vuxna barn. Om när den riktiga "århundradets kärlekshistorian" tar slut. På riktigt. För när man har stora barn, vad är man då?

Det är bok som riktar sig till alla som vill ha barn, som har barn och även de snart flygfärdiga barnen. Med Flygfärdig har Linda Skugge skrivit något som varje förälder verkligen behöver läsa; en berättelse som är på samma gång personlig som allmängiltig. Hon lyckas dessutom på ett övertygande sätt få läsaren att förstå den stora glädjen i att skura ett handfat.


Gudrun Abascal & Nina Campioni: Vattnet går

Få perioder i livet väcker så många frågor som en graviditet och den första tiden med en bebis. Hur länge ska jag må illa? Hur ska förlossningen gå? Hur blir jag som förälder? Glädje och förväntan blandas med oro och nervositet. Vattnet går ger svar på många av de funderingar man som blivande eller nybliven förälder kan ha. Barnmorskan Gudrun Abascal, med mångårig erfarenhet av förlossningsvården, bidrar med sin expertis och journalisten och bloggaren Nina Campioni, grundare av podcasten Vattnet går, berättar personligt om sina erfarenheter.

Boken tar bland annat upp graviditetens olika krämpor, träning under och efter graviditeten, vilka gravidplagg som är värda att investera i, förlossningen, vad man gör om man inte hinner in till sjukhuset i tid, de första dygnen med en nyfödd bebis och hur man vårdar relationen till sin partner mellan bebisgos och blöjbyten. Boken vänder sig både till den gravida kvinnan, partnern och andra närstående.

Nina Campioni är modeskribent, författare och journalist som bland annat har varit moderedaktör på Aftonbladet och jobbat på Sveriges Radio, främst P3. Sedan 2014 driver hon podcasten Vattnet går, där hon samtalar med olika personer om att vänta och föda barn. Sedan 2008 driver hon också en populär blogg på Elle. Nina bor i Stockholm tillsammans med sin man och två barn.

Gudrun Abascal har arbetat som barnmorska i över 45 år. Hon har under hela sin karriär strävat efter att förbättra förlossningsvården i framför allt Stockholm, men också i hela Sverige. För detta fick hon S:t Eriksmedaljen 2006. Gudrun har varit initiativtagare till två förlossningskliniker i Stockholm, BB Stockholm och BB Sophia. Hon undervisar blivande barnmorskor och har skrivit ett flertal böcker. Gudrun jobbar även med att hjälpa kvinnor som lider av förlossningsrädsla.


Maria Dufva: Mitt barn på nätet

I dag har i princip alla 10-åringar en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt onlinespel tre timmar om dagen och 15 procent av alla tvååringar använder internet dagligen. Ändå frågar vi fortfarande våra barn hur de haft det i skolan eller vilka kompisar de lekt med – men inte lika självklart hur de har det på nätet. Barns liv på nätet – med chattar, onlinespel och sociala medier – ser dessutom väldigt annorlunda ut än vårt. Här finns många fantastiska möjligheter, men också fällor i form av utnyttjande, mobbning och näthat. Om vi föräldrar ser telefonen eller läsplattan som ett problem kan det bli en källa till ständiga konflikter, så att barnet istället smyger sig undan och håller sig för sig självt. Då kommer de nästan garanterat inte att berätta för oss om något händer.

I den här boken guidar kriminologen Maria Dufva dig som förälder i hur du kan skapa trygga förutsättningar för att ditt barns liv på nätet ska bli just så härligt, roligt och lärorikt som det faktiskt kan – och ska – vara. Hur kan vi vuxna skapa en nyfiken hållning? Hur pratar vi med våra barn om deras liv på nätet? Var befinner de sig alla timmar de sitter med mobilen eller surfplattan och vilka faror finns det? Och hur hjälper vi dem att hitta rätt och inte kliva snett?


Agnes Wold & Cecilia Chrapkowska: Praktika för blivande föräldrar

Gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
När du väntar barn räcker det inte med alternativa fakta. I Praktikan varvas medicinska fakta om alla viktiga delar av graviditet och spädbarnstid med att professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av råd om hygien, städning, amning, infektioner, vaccinationer och alkohol som väller över dig som blivande förälder. Det är inte så svårt. I Praktikan lär du dig allt du behöver för att ge barnet och dig själv bästa möjliga start i livet.

Dags att spräcka myterna runt föräldraskap och spädbarnsvård! Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av välmenande råd om allt från hygien, städning, amning och infektioner till alkoholkonsumtion och vaccinationer som väller över den nyblivna föräldern. Praktikan innehåller praktiska tips, vetenskapligt verifierade sanningar och stridbar feminism riktad till alla föräldrar, oavsett kön och familjekonstellation.

Ur förordet: ”Som nybliven förälder kommer du att överösas av välmenande råd. Och du kommer att lyssna på alla, för när du ska bli få barn finns det inget du hellre vill än att göra rätt. Ganska snart kommer du att börja känna dig förvirrad eftersom många av de råd som florerar motsäger varandra. Vi vill hjälpa dig att sortera bland råden och spräcka myterna om föräldraskap och spädbarnsvård. Som läkare och forskare är vi skolade i att förstå hur kroppen fungerar, i att läsa och kritiskt granska vetenskapliga rön råd kring graviditet och föräldraskap. Med den här boken vill vi sprida den kunskap vi nått genom decennier av föräldraskapsstudier.”

Axplock ur innehållet:

-Påbud och förbud för gravida
-Förlossning
-Att få sova
-Att börja äta annat än mjölk
-Bajs, kräkningar, skrik och kolik
-Infektioner
-Vaccinationer


Kajsa Lamm Laurin: När ditt barn inte äter - praktiska råd för att hitta matlusten

Nästan hälften av alla föräldrar upplever någon gång svårigheter med sitt barns ätande. Föräldrar till barn som har svårt att äta känner sig ofta ensamma och utlämnade. Kommentarer som barn svälter inte i Sverige eller han äter när han är hungrig gör inte saken lättare, inte heller välmenande råd som sällan är baserade på fakta och forskning.

Det kan finnas en mängd olika skäl till barnets matkrångel. Dels kan det vara fysiska orsaker, som svårigheter med munmotoriken eller överkänslighet, dels att barnet varit sjukt och inte kommer igång med ätandet igen. Det kan också ha helt andra förklaringar, som att det är för stressigt vid bordet.

Viktigt att komma ihåg är att barn aldrig krånglar med mat av medvetet trots eller elakhet.

I "När ditt barn inte äter" går författaren Kajsa Lamm Laurin igenom olika anledningar till matkrångel och fokuserar sedan på praktiska tips och råd om hur man på både kort och lång sikt kan hjälpa sitt barn att känna matglädje. Här finns även intervjuer med föräldrar som berättar om sina erfarenheter av matkrånglande barn, samt de nyaste rönen inom forskningen på området.

Kajsa Lamm Laurin är logoped och har under många år arbetat med ätsvårigheter hos barn och ungdomar. Hon håller även uppskattade föreläsningar i ämnet och är väl påläst i de vetenskapliga studier som bedrivs inom området.


Moa Herngren: Fältguide för bonusfamiljen

Fältguide för bonusfamiljen är en peppande och lösningsorienterad handbok med överlevnadskit för den nya familjen.

Moa Herngren berättar på ett personligt sätt om sin egen bonusresa och ger sig ut på en expedition bland Sveriges bonusfamiljer och experter för att hitta bra lösningar. Erfarna familjeterapeuter och psykologer som Jesper Juul, Per Naroskin, Malin Bergström och Clara Herngren delar med sig av sina bästa råd och ger verktygen kring allt från relationer till juridik.


Torkel Klingberg: Hjärna, gener och jävlar anamma

Den här boken lyfter fram betydelsen av kognitiv träning för att alla barn ska lära sig läsa och räkna på en tillräcklig nivå. Vi får fascinerande inblickar i ny forskning som bland annat visar att intensiv, digitaliserad träning på matematik kan öka sexåringars kunskapsnivåer med upp till 15 %.

I boken beskrivs också olika typer av motivation. Fungerar belöningar? Vilken roll spelar intresse och tron på att kunna förändras? En form av motivation som har visat sig vara särskilt viktig för att nå sina utvecklingsmål är »grit«, ett slags »jävlar anamma«. Barn behöver ett eget driv för att inte ge upp när de stöter på motgångar.


Ann Fernholm: Det sötaste vi har - om socker och växande kroppar

Det sötaste vi har om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från lever och hjärna, till tarmar och ben. Hon visar hur de sjukdomar och problem som ökar bland barn över hela världen astma, allergier, glutenintolerans, typ 1 diabetes, depression, fetma, autism, adhd, akne och en för tidig pubertet går att knyta till söt och vetemjölsbaserad mat och ett stillasittande liv.


Ann Fernholm: Smakäventyret - att lära små barn äta mat

Kära nyblivna förälder!

Den här boken är till dig. Det är den bok jag önskar att någon hade stuckit i min hand när jag skulle börja ge mina bebisar mat. För inte hade jag en aning om hur viktig det första årets smakträning är. När barn närmar sig 2-årsåldern blir de ofta vad forskare kallar för neofobiska de blir skeptiska mot ny mat. Då är det svårare att lära dem äta bra mat, som broccoli, leverpastej, ägg och lax. Därför behöver du ta tillvara din bebis nyfikenhet. Ni behöver ge er ut på ett äventyr tillsammans och utforska smak och konsistens bortom det söta och flytande.

Du känner kanske precis som jag även en rädsla för att barnet ska få i sig för lite näring eller för mycket salt. Det krävs en bra dos självförtroende och kunskap för att motstå industrins lobbying. För vem kom egentligen på att en pulverblandning av vetemjöl, skummjölk, palm- och rapsolja, koncentrerad fruktjuice och tillsatta vitaminer är bättre för bebisar än hemlagad mat?

Jag hoppas att denna bok ska inspirera till glädjefyllda upplevelser vid matbordet. Du kommer med säkerhet att behöva torka en del kladd. Se det som en investering i ditt barns hälsa.

Ann Fernholm


Malin Alfvén & Louise Hallin: Föräldrars frågor om barn 0-5 år : mat, sömn, beteende, relationer & utveckling

Det här är en varm, humoristisk och allvarsam bok om barn mellan noll och fem år. Malin Alfvén och Louise Hallin, kända från radioprogrammet Knattetimmen, svarar på föräldrars små och stora frågor kring mat, sömn, beteende, relationer och utveckling. Hur gör man när måltiderna blir en maktkamp, när man blir galen av sömnbrist eller när barnet inte vill träffa farmor och farfar? Dessa och 127 andra frågor besvaras på ett respektfullt, klokt och inkännande sätt som stärker såväl föräldrar som barn. Boken vänder sig till alla som inte tycker att föräldraskapet är enkelt och självklart. Även för BVC är boken ett användbart verktyg - både som stöd i arbetet och att rekommendera till föräldrar. Malin Alfvén är leg. psykolog med inriktning på barn och föräldrar. Louise Hallin är leg. barnmorska och leg. psykoterapeut med specialistutbildning i barn- och ungdomspsykiatri.


Elvén/Wiman: Barn som bråkar - att hantera känlsostarka barn i vardagen

Barn som bråkar, skriker och inte gör som de vuxna säger är svåra att hantera. Eftersom upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart är lika arg som ditt barn.

I den här boken tar författarna avstamp i elva vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ att använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som används utgår från ett nytänkande förhållningssätt som kallas lågaffektivt bemötande.

Ta reda på vem som egentligen har problemet, justera förväntningarna på vad barnet klarar av och öva på att hålla dig lugn, är några av råden i denna konkreta och engagerande bok.

Detta är en utmärkt bok att använda i föräldragrupper och handledning.

Definitivt är detta föräldrahandboken nummer ett just nu.


Manne Forsberg: Pappalogi - handbok för pappor från produktionssex till vab

Pappalogi är den omistliga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Här får de flesta frågor svar och här finns det praktiska, kloka och moderna råd för situationer som möter en nybliven pappa genom graviditet, förlossning och föräldraledighet. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.
Boken tar upp den tidiga graviditetens dilemman. När berättar man? När vågar man vara glad? Och följer sedan med under de fyrtio veckorna fram till förlossningen. Här finns tips om hur man förbereder sitt hem för barnet, varningar för överilade inköp man bör avstå ifrån och andra mer besvärande faktum såsom pappors viktuppgång under graviditeten.
Under den första tiden efter barnets födelse avlivas myten om att pappan endast är en hjälpande hand som bär tunga föremål och storhandlar. Här beskrivs alla de starka känslor det tidiga föräldraskapet innebär men också handfasta och praktiska tips som gör vardagen lättare med ett spädbarn.
Under tiden fram till inskolning på förskola blir boken ett stöd i att skapa rutiner och få flyt under de ofta ganska hektiska dagarna som lite missvisande kallas föräldraledighet.
Pappalogi tar även upp frågor om hur man stärker parrelationen under de prövningar som sömnlöshet, sjukdomsperioder och mammiga barn kan skapa. Den ger också förslag på hur man etablerar ett jämlikt föräldraskap och skapar utrymme igen för sexualiteten.


Magnus Reithner: Grattis, du ska bli pappa

Om du vill bli mentalt förberedd för ett barn så kan du sluta läsa nu. Men om du vill lära dig hur du inte ska bete dig inför en förlossning, hur du bär ett sovande barn från bilen utan att det vaknar och pajar ditt planerade tv-spelande, hur du tar på ett barn ytterkläderna utan att dö eller hur du räddar en överhettad barnmatsburk ska du fortsätta läsa. Så skriver trebarnspappan Magnus Reithner i förordet till succéboken Grattis, du ska bli pappa där han samlat sina bästa pappa-tips för en enklare vardag med småbarn.

Med humor, en lagom dos av anekdoter och handfasta råd guidar han blivande pappor genom en för dem okänd värld av bland annat sjukdomar, matning, nattning, småbarnsutflykter och föräldraoro. Nu har fjärde upplagan kommit ut, boken som ständigt återfinns i försäljningstoppen inom genrerna Humor, Presentböcker och Föräldraskap.

I fjorton kapitel berättar författaren varför det är bra att ha nycklarna i vänster ficka om man är högerhänt, varför även pappor borde skaffa sminkspegel och hur man kan, men kanske inte bör göra för att hjälpa ett täppt barn.

Efter andra upplagan har boken fått uppdateringar i samtliga kapitel samt ett helt nytt kapitel. Bland annat har det tillkommit tips om amningsproblem, baby blues, röda rumpor och hur man lurar en bångstyrig tvååring att klä på sig.

Grattis, du ska bli pappa liknar ingen tidigare pappabok. Tack vare sina konkreta tips inom allt från förlossning till Försäkringskassa är det den perfekta handboken för den blivande pappan som står på tröskeln till en vardag full av otvättade kläder, borttappade nappar och oändligt mycket kärlek.


Daniel Åberg & Johanna Öberg: När två blev tre - förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier

Att bli förstagångsförälder innebär en av livets största förändringar. I samma stund som ditt nyfödda barn fyller lungorna med luft och skriker ut sin ilska i förlossningssalen ställs det mesta på ända.Tänk om det bara fanns ett enda sätt att vara förälder på så enkelt det skulle vara! Inga bråk om egen tid, jämställdhet, blöjbyten och allt det där som händer under den första tiden som förälder.I När två blev tre berättar Daniel Åberg och Johanna Ögren om den omvälvande tiden efter att deras son Tage fötts. Om förlossning, barnvagnspromenader, sömnbrist, könsroller, mor- och farföräldrar, villkorslös kärlek, nässelfeber, parmiddagar, bebisbio, bajsfester och förskolestart. Helt enkelt om de första arton månaderna som familj.Att bli förälder förändrar inte allt. Men ingenting blir heller någonsin sig riktigt likt.


Ebba von Sydow: Ebbas gravidbok - den enda guide du behöver

Hur stillar jag gravidsuget? Gravidglow, finns det på riktigt? När ska jag berätta, tidigt eller sent? Vilken olja är bäst för den växande magen? Hur bygger jag upp en vinnande gravidgarderob? Får man bada bastu? Och hur påverkar graviditeten förhållandet, kärleken och min ekonomi?

Ärligt, personligt och konkret går journalisten, författaren och 2-barnsmamman Ebba Kleberg von Sydow (som tidigare skrivit flera böcker om mode och livsstil) igenom allt som rör sig i en blivande mammas huvud. Från oro, illamående och sömnlösa nätter till längtan, lycka, gråtattacker, den bästa gravidträningen och den nya kroppen.

Mammor i olika åldrar och situationer berättar öppenhjärtigt, med humor och värme, om sina upplevelser. Med hjälp av ledande experter inom exempelvis gravidyoga, hälsa, hudvård och träning, guidas läsaren också i djungeln av myter, husmorsknep, sant och falskt. Dessutom, den ultimata listan på babyprylarna du behöver – och de som är helt överflödiga…

Denna livsstilsguide ger också utrymme för mamman att fylla i sina egna tankar och upplevelser under dessa unika nio månader, när livet plötsligt förvandlas till en känslomässig bergodalbana av förväntan, frågetecken och ett enormt behov av tips och råd från andra. Ett måste för alla blivande mammor - garanterat fritt från pekpinnar!


Lennart Nilsson: Ett barn blir till

När Ett barn blir till utkom 1965 blev den genast en av de mest betydelsefulla böckerna i modern tid. För första gången fick vi en glimt av livet före födelsen. De unika bilderna som visade hela skeendet i en människas tillblivelse väckte förundran och gav oss ny kunskap. Boken har sedan dess kommit i flera nya utgåvor, den har översatts till mer än tjugo språk och miljoner människor har läst den.

Den femte utgåvan (2012) av Ett barn blir till är en universell bildberättelse om livets uppkomst. Den vänder sig inte bara till blivande föräldrar utan till alla som vill ta del av undret som Lennart Nilsson fångat. Hans bilder av befruktningen och barnets utveckling fram till förlossningen är hämtade från samtliga utgåvor och de upphör aldrig att fascinera oss.


Elizabeth Kuylenstierna: Good enough för föräldrar

Boken som ger föräldrar trygghet, styrka och harmoni

Hur ofta lägger du fram klädhögar så att barnen har rätt kläder i skolan? Är du bonuspappan som gör allt för att bli godkänd av nya fruns ungar? Eller maxar du utflyktsmatsäcken för att visa dig duktig för fröken? Stressar du till dagis för att hämta tidigt fastän barnet vill fortsätta leka? Eller är du en tonårsförälder som har svårt att sätta gränser av rädsla för konflikt?


Petra Krantz Lindgren: Med känsla för barns självkänsla

"När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv."

Den här boken handlar om självkänsla. Om hur den naturligt finns i våra barn, och hur vi kan handla för att uppmuntra den. Självkänsla är den plattform utifrån vilken många andra egenskaper utvecklas. Barn med sund självkänsla accepterar och gillar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov, de höjer sin röst mot orättvisor, vågar gå sina egna vägar i livet, tar ansvar för sina misstag, tar kritik på ett konstruktivt sätt. Och de vet att de duger för den de är och inte för sina prestationer.


Annika Lantz: 9½ månad

Spara i önskelista
Fri frakt från 99 kr för privatpersoner. Skickas inom 2‑5 vardagar
"Utdrivningsskedet låter som exorcism. Och är det nästan också. Visste du att barnets huvud vrider sig tre gånger under själva förlossningen? Det framgår inte av den bok jag läser om kroppen vrids med eller om det bara är just själva huvudet, och jag tror inte att jag vill veta. Vissa saker fattar man ju ändå själv. Som att man inte behöver daska ungen i baken för att den ska ta sitt första skrik det räcker med att den får se sin mamma efter 18 timmars krystvärkar."
Ur 9 ½ månad

Radiolegenden och teveprofilen Annika Lantz är föräldraledig. Hon har fått barn nummer två och upptäckt att alla som säger att det inte är någon skillnad med ett barn till ljuger. I sin dagboksroman berättar hon med sedvanlig humor och skärpa om det lilla heterolivet med kolikbarn, sömnlösa nätter och lattespäckade mammaluncher som aldrig blir av.

Här avhandlas babysim, besök på BVC och eftermiddagsteve med samma inlevelse. Liksom damtussar och ärvda mammabyxor. 9 ½ är den absolut roligaste och mest tragikomiska mammaboken du kan hitta. Inget du vill vara utan, vare sig du är med eller utan barn.


Marianne Rydin & Lena Lidbeck: Bebishandboken

Spara i önskelista
Fri frakt för privatpersoner! Skickas inom 2‑5 vardagar
Jag blir galen av sömnbrist! Kan vi kombinera amning och flaskmatning? När kan man vaccinera mot fästingar? Nu kommer en helt reviderad och uppdaterad version av boken som redan hjälpt över 20 000 barnfamiljer. Med många nya frågor och svar blir Bebishandboken den perfekta guiden under barnets första år.

Som förstagångsförälder är det naturligt att känna sig osäker. Allt är så nytt och man har så många frågor. Sakta men säkert växer man in i föräldrarollen men när tvåan eller trean föds är man där igen.

BVC-sjuksköterskan och barnmorskan Marianne Rydin och journalisten Lena Lidbeck har samlat föräldrarnas vanligaste frågor kring amning och flaskmatning, sömn, hygien, prickar och hud, skrik, mat, utveckling, stimulans och mycket mer.


Mary Sheedy Kurcinka: Raising your spirited child

Har ditt barn väldigt stark vilja, stor känslighet och mycket temperament? Kräver han/hon lite mer av tillvaron och er föräldrar? Är ditt barn "mer" av allt? Läs då Kurcinkas bok - du lär finna både stöd och igenkänning.

Nyugåva 2016


Anna Wilsby: Innan du föder: en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxtekniken

Inspirerande läsning om andningens hjälp till en smidigare och naturligare förlossning.

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook