Barnsidan - Ökad risk för psykisk sjukdom vid för tidig födsel
Meny

Nyheter > Ökad risk för psykisk sjukdom vid för tidig födsel

Ökad risk för psykisk sjukdom vid för tidig födsel

Forskare vid Karolinska Institutet och King’s College London visar i en ny studie på ett tydligt samband mellan för tidig födsel och ökad risk för svåra psykiska problem senare i livet. Studien, som publiceras i vetenskapstidskriften Archives of General Psychiatry, är en av de mest omfattande som gjorts inom området. Enligt forskarna talar mycket för att de utvecklingsneurologiska avvikelser som återfinns hos prematurt födda barn kan förklara den senare utvecklingen av psykisk ohälsa.

I studien fann forskarna att personer som fötts extremt för tidigt (före graviditetsvecka 32) hade mer än fördubblad risk att drabbas av psykos som unga vuxna, tre gånger så hög risk att drabbas av depression och över sju gånger så hög risk för bipolär sjukdom, jämfört med de som föddes efter fullgången graviditet (vecka 37-41). Studien visade också på en något förhöjd risk för psykisk sjukdom senare i livet för de personer som fötts lite för tidigt (vecka 32-36).

Tidigare forskning har funnit en koppling mellan för tidigt födsel och ökad risk för schizofreni. Men den aktuella studien är första gången som forskarna tittat närmare på ett bredare spektrum av psykiska sjukdomstillstånd, så som bipolär sjukdom, psykos och depression. I studien ingick data från närmare 1,5 miljoner födslar i Sverige mellan 1973 och 1985 och identifiering av dem som diagnostiserades för psykiatriska problem fram till 2002. Forskarna konstaterar dock att eftersom det bara är de allvarligaste fallen som hamnar på sjukhus vid psykisk sjukdom kan kopplingen mellan för tidig födsel och psykisk ohälsa i själva verket vara ännu tydligare än studien visar.

– Vi tror att den ökade risken för psykisk sjukdom hos de som fötts mycket för tidigt kan förklaras med avvikelser i hjärnans utveckling. Det omogna nervsystemet hos prematurt födda barn är extremt känsligt och tar extra mycket skada av eventuella komplikationer vid förlossningen, säger Christina Hultman, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, som ansvarat för den svenska delen av studien.

Ungefär 6 procent av alla barn föds för tidigt eller mycket för tidigt varje år i Sverige. I takt med att medicinsk kunskap och teknik utvecklas kan allt fler barn räddas tidigare och tidigare vid prematur förlossning. De allra flesta som föds för tidigt växer upp och utvecklas på normalt sätt. Men tittar man på gruppen i sin helhet är det vanligare med extra stöd i skolan och sjukhusvistelse till följd av psykiska problem senare i livet, jämfört med personer som inte fötts för tidigt. Forskarna menar därför att det är viktigt att öka medvetenheten inom sjukvården och ta med för tidig födsel som en aspekt vid psykiatriska undersökningar av unga vuxna.
Artikeln har visats: 11054 gånger
Publicerad: 2012-06-04 13:36:02
Inlagd: 2012-06-04 13:28:45
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook