Barnsidan - Oförklarligt dödfödda spädbarn bar på Ljunganvirus
Meny

Nyheter > Oförklarligt dödfödda spädbarn bar på Ljunganvirus

Oförklarligt dödfödda spädbarn bar på Ljunganvirus

Forskare misstänker att det så kallade Ljunganviruset orsakar fosterdöd hos människa. Hypotesen stöds av en ny avhandling som presenterats vid Karolinska Institutet. Doktoranden Annika Samsioe har undersökt femton fall av fosterdöd och konstaterat Ljunganvirussmitta i tio av dem.
Vilda smågnagare är kända smittbärare av Ljunganviruset, som även kan smitta människor. Den nu presenterade avhandlingen visar att Ljunganvirus, i kombination med stress, orsakar svåra missbildningar och fosterdöd hos laboratoriedjur.
Upptäckten fick forskarna att gå vidare och undersöka en eventuell koppling mellan Ljunganvirus och oförklarlig spädbarnsdöd i slutet av graviditeten hos människa. Det visade sig att antalet dödfödda foster på ett slående sätt följer den varierande förekomsten av gnagare i norra Sverige. I södra Sverige, där antalet gnagare inte varierar, förekommer inte heller någon periodisk variation av antalet dödfödda foster. Dessutom fann forskarna Ljunganvirus i moderkaka eller barn i flera fall av tidigare oförklarad fosterdöd.
– Jag har genomfört två studier där totalt femton fall av oförklarad fosterdöd under graviditetens vecka 28 eller senare har undersökts. Resultaten talar för att Ljunganviruset kan vara inblandat, säger Annika Samsioe, legitimerad barnmorska och doktorand vid Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet (KI SÖS).
I den ena studien fann forskarna spår av Ljunganvirus i moderkakan i fem av tio granskade fall. I fyra av fallen hittades Ljunganvirus även i de dödfödda barnen. Hos en kontrollgrupp av 20 kvinnor med normala graviditeter var samtliga moderkakor smittfria. I en motsvarande uppföljande studie fann forskarna Ljunganvirussmitta i moderkaka och/eller barn i samtliga av fem undersökta fall.
Annika Samsioe har i sina studier även kunnat visa att Ljunganvirus kan orsaka diabetes hos djur. Bakom resultaten i avhandlingen finns ny diagnostisk teknik och ett samarbete med forskare i Sverige och USA. Viruset upptäcktes på 1990-talet och har isolerats i Europa och Amerika. Utbredningen antas vara global.
– Vilken roll Ljunganviruset spelar vid fosterdöd och olika sjukdomstillstånd är fortfarande till stora delar en olöst gåta. Vi hoppas nu på ökad internationell uppmärksamhet och intensifierad forskning i ämnet, säger Annika Samsioe.

Läs avhandlingen

Källa: Karolinska Institutet


Artikeln har visats: 2022 gånger
Publicerad: 2008-11-12 09:46:22
Inlagd: 2008-11-12 09:44:45
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook