Barnsidan - Nytt skolmaterial om demokratins införande i Sverige
Meny

Nyheter > Nytt skolmaterial om demokratins införande i Sverige

Nytt skolmaterial om demokratins införande i Sverige

Om mindre än en månad är det val i Sverige och demokrati är en högaktuell fråga. Nu lanseras ett nytt material för skolan som ger unga en nära inblick i hur genomförandet av allmän och lika rösträtt gick till för snart hundra år sedan – och samtidigt väcker frågor om demokratins framtid.

– Det är så lätt att ta demokratin för given och tro att den alltid har sett ut så som den gör idag. En röstlängd från 1910-talet visar tydligt att det inte är så. Den ger insikt i att kvinnor för 100 år sedan inte hade rösträtt och att rösträtten i kommunala val var graderad efter inkomst, säger Nicklas Malmsjö, arkivarie vid Uppsala stadsarkiv.

2015 utvecklade han en workshop för skolelever om införandet av rösträtten i Sverige tillsammans med Per Agius, arkivarie vid Folkrörelsearkivet för Uppsala län. Workshopen har sedan dess utvecklats och testats på närmare 500 gymnasieelever och blivit mycket uppskattad. Nu har materialet och erfarenheterna omarbetats till ett skolmaterial som är fritt att använda för skolor i hela landet. Materialet har tagits fram i samarbete med projektet Demokrati100 och vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Genom att studera arkivmaterial får eleverna djupare insikt i hur kampen fördes och vilka argument som användes.

– Arkivmaterial är utmärkt för att träna eleverna i källkritik och medie- och informationskunnighet. Det handlar om riktiga människor och händelser. Eleverna kommer nära historien och blir berörda på ett annat sätt än genom att läsa om samma sak i en lärobok, säger Nicklas Malmsjö.

Under lektionen väcks även frågor om demokrati då och nu.

– Det kan handla om att vi frågar eleverna vilka utmaningar demokratin står inför i dag jämfört med för 100 år sedan. Hur ska dagens unga föra det demokratiska arvet vidare i framtiden?, säger Per Agius.

– Förutom att diskutera frågor om demokrati och rösträtt ger alla dessa fotografier, röstlängder och affischer en inblick i vilken rik källa arkivmaterial kan vara i undervisningen, säger Karin Kvist Geverts, handläggare och ansvarig för Demokrati100.se, Kungliga biblioteket.

Ta del av materialet

”Vägen till allmän och lika rösträtt” finns tillgängligt på Demokrati100.se och ForskarFredags webbplats. Det är anpassat till högstadiet och gymnasiet men kan också användas i annan pedagogisk verksamhet. Materialet är fritt att använda och sprida och kan kompletteras med lokalt arkivmaterial.

Demokrati100.se
www.Demokrati100.se är en satsning på digitalisering av kulturarvsmaterial från arkiv, museer och bibliotek som berättar om tillkomsten av den allmänna och lika rösträtten för hundra år sedan. Jubileet firas under åren 2018–2021. Projektet har initierats av Riksbankens Jubileumsfond och Kungliga biblioteket. 

ForskarFredag
Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras över hela Sverige den sista fredagen i september. ForskarFredag visar upp aktuell forskning, hur forskning går till och forskningens betydelse för samhället. Festivalen samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet. www.forskarfredag.se

Källa: Mynewsdesk / Kungliga biblioteket


Artikeln har visats: 2371 gånger
Publicerad: 2018-08-16 13:25:11
Inlagd: 2018-08-16 13:09:41
Uppdaterad: 2018-08-16 13:25:11



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook