Barnsidan - Ny receptfri behandling mot svamp i slidan
Meny

Nyheter > Ny receptfri behandling mot svamp i slidan

Ny receptfri behandling mot svamp i slidan

Enligt en ny SIFO-undersökning (beställd av Pfizer) har 60 %, motsvarande nästan 900 000 svenska kvinnor mellan 18 och 45 år, haft svamp i underlivet. 26 % av dessa, motsvarande 230 000 kvinnor, har återkommande besvär. Var tredje anger symtomen som mycket besvärande. En kombination av kräm och vagitorier/slidtablett är svenska kvinnors vanligaste behandling, men de flesta föredrar tablett/kapsel via munnen. Från den första februari blir det enklare att köpa tabletter att svälja. Diflucan blir Sveriges första receptfria läkemedel med flukonazol som är specifikt för svampinfektioner.

- Det är viktigt att få en diagnos på sina vaginala besvär och alla som misstänker att man drabbats av svampinfektion bör uppsöka läkare för att få behandling. Framför allt om man har återkommande besvär, två eller fler under ett halvår, är det viktig att man söker läkare för hjälp, säger Agneta Bergqvist, docent och specialist i obstetrik och gynekologi.

Svamp i underlivet är en vanlig åkomma för svenska kvinnor. I en undersökning, som vände sig till 1 000 kvinnor mellan 18-45 år, svarade 60 % att man drabbats av svamp och nära hälften (46 %) har drabbats fler än två gånger. Andra uppgifter pekar på att cirka 75 % av alla kvinnor drabbas av svamp någon gång i livet. Symtomen upplevs enligt undersökningen som mycket besvärande av de kvinnor som haft svamp.

Tabubelagt ämne, många kvinnor undviker att gå till läkare

Även om många kvinnor drabbas och ofta har återkommande besvär, är det fortfarande tabubelagt och många drar sig för att uppsöka läkare. Enligt undersökningen uppger 20 % av de drabbade kvinnorna, motsvarande drygt 175 000 kvinnor, att man någon gång undvikit att söka läkare för dessa besvär. De främsta skälen är att det är krångligt och pinsamt.

- Jag upplever det här som en kvinnosaks- och upplysningsfråga. Att söka läkare på grund av svamp i underlivet behöver inte kännas tabubelagt eller pinsamt, det är den naturligaste saken i världen. En svampinfektion i underlivet är ofta mycket besvärande men ger sällan andra komplikationer. Men det finns andra allvarligare sjukdomar som kan ge liknande symtom varför det är viktigt att man söker läkare för att få korrekt diagnos och hjälp med sina besvär, säger Agneta Bergqvist.

Kvinnor föredrar tablett/kapsel att stoppa i munnen

Idag är vagitorium/slidtablett i kombination med kräm det vanligaste sättet att behandla svamp på, 66 % har uppgett att man använder denna behandling och 41 % uppger att man använt enbart vagitorium/slidtablett.

Om man ser till vilken behandling man föredrar kommer orala tabletter, dvs sådana som tas via munnen, högst med 36 %. Har man tidigare fått diagnos hos läkare och känner igen symptomen vid svamp i slidan kommer man numer att kunna köpa oral tablett på apoteken receptfritt.

Stor okunskap om svamp i underlivet

SIFO-undersökningen visar att kunskapen om vad som orsakar svamp i underlivet är bristande. 48 % respektive 44 % vet att antibiotikaanvändning liksom hormonförändringar är bidragande orsaker men 50 % tror även att flitig rengöring och 58 % att åtsittande kläder ökar risken.

Svamp i underlivet beror inte på hygienen. Inte heller är det visat att åtsittande kläder är en bidragande orsak men det kan dock vara mycket besvärande när infektion väl uppstått. Det är vanligt att jästsvamp finns i slidans sekret utan att ge besvär. Att svampen snabbt förökar sig och ger upphov till en infektion kan till exempel bero på någon av följande faktorer:

  • Antibiotikakur – slår ut de nyttiga bakterierna och då kan svampen föröka sig.
  • Graviditet – på grund av att immunförsvaret tillfälligt försämras.
  • Mens – slemhinnan är mest mottaglig för en svampinfektion strax före mens.
  • Diabetes – ett förhöjt blodsocker är gynnsamt för jästsvampens tillväxt.
  • Stress, sjukdomar och läkemedel kan försämra immunförsvaret.
  • Cykling, ridning och samlag kan skava på slemhinnan och göra den mottaglig för svamp.
  • Ärftliga faktorer kan innebära att man lättare drabbas av svampinfektioner.

Tips och råd vid behandling av svamp i underlivet

  • Tvätta dig inte för ofta i underlivet om du har en svampinfektion. En gång om dagen med ljummet vatten eller tvättolja räcker.
  • Använd luftiga kläder och underkläder av bomull för att lindra klådan.
  • Använd inte tampong, trosskydd eller bindor annat än när du har mens.
  • Undvik att ha sex under behandlingen.
  • Följ behandlingsanvisningarna noga om du köper ett receptfritt läkemedel mot svamp i underlivet. Läs bipacksedeln som finns i förpackningen och på www.fass.se, eller fråga på apoteket om läkemedlet passar dig.

Läs mer i Mynewsdesk

Källa: Mynewsdesk/Pfizer


Artikeln har visats: 7991 gånger
Publicerad: 2014-02-03 09:41:32
Inlagd: 2014-01-30 10:38:40
Uppdaterad: 2014-02-03 10:31:19



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtionio med siffror i fältet här

Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook