Barnsidan - Nio faror i sommar
Meny

Kropp & Hälsa > Nio faror i sommar

Nio faror i sommar

Publicerad: 2008-06-24
Karolinska Institutet har tillsammans med några forskare sammanställt en lista på de nio vanligaste farorna som man riskerar under sommaren. Och hur man undviker dem.

Under sommarmånaderna lurar många faror. KI har sammanställt en lista över de nio vanligaste och korta tips hur man undviker dem och vad man gör om man ändå drabbas.

Uppdaterad med mer info och länkar sommaren 2020.

Alkohol

Många svenskar dricker mer under sommaren och ett överdrivet alkoholintag om än så tillfälligt kan öka risken för ett mer omfattande drickande. All berusning innebär en risk, dels medicinskt men också när det gäller olyckor. Män bör inte dricka mer än 24gram alkohol per dag och kvinnor inte mer än 12gram (12 gram motsvarar ett glas vin, en starköl eller en snaps (4cl)). Ta åtminstone två helt vita dagar per vecka och undvik det vanemässiga drickandet.

Gör ett självskattningstest - framtaget av Systembolaget

Fästingar

Fästingar kan bära på sjukdomar som vid bett kan överföras till människa. En farlig fästingburen smitta är TBE som är en slags hjärnhinneinflammation och en mindre farlig (men inte okomplicerad!) är Borrelia som kan vara lite lurig med sina diffusa symptom.

Man bör vaccinera sig mot TBE om man vistas mycket i fästingtäta områden. Minst lika viktigt är att regelbundet kontrollera kläder och kropp ordentligt efter fästingar. Kontrollera extra noga när du promenerat barbent i högt gräs. Har fästingen bitit sig fast minimerar man risken för smitta genom att ta bort den så fort som möjligt. På barn sätter sig fästingarna gärna bakom öronen eller i håret/hårfästet. Kolla noga där!

Läs mer om fästingar och sjukdomarna de kan bära med sig

Läs ännu mer och se film om hur man tar bort en fästing

Pollenallergi

Om våren är det pollen från olika träd (ofta björk) som orsakar besvär men på sommaren är det gräset som orsakar besvär. På sensommaren ökar halterna av gråbopollen. Pollenallergi yttrar sig ofta som rinnande näsa, kliande ögon och trötthet samt sömnsvårigheter. Det finns många receptfria läkemedel på apoteket, både tabletter och nässprayer med kortison. Bäst effekt har man av dessa om man börjar medicinera så fort de första symptomen visat sig. 

Läs mer om pollenallergi

Här kan du hålla koll på pollenhalterna

Bärallergier

På sommaren äter vi mycket frukt och bär. Jordgubbar och många stenfrukter (t.ex persika, plommon, körsbär) kan korsreagera med björkpollenallergi. Dvs om du är allergisk mot björkpollen kan du reagera med nässelutslag, kliande gom och hals om du äter jordgubbar eller stenfrukter (och även äpple). Om man kokar eller tillagar bären/ frukterna försvinner de allergena ämnena. Bär/fruktallergi ger sällan farliga reaktioner. 

Läs mer om matallergi

Ormbett

Blir du biten av en huggorm orsakar det en toxikologisk reaktion (inte en allergisk sådan). Ormbett kan ge mycket olika reaktioner, äldre och barn är speciellt utsatta och i vissa fall kan man se kraftiga chockreaktioner och hjärtproblem. Blir du biten av en orm ska du alltid söka sjukhusvård för att kontrollera blodtryck och allmäntillstånd. Man kollar också stelkramp och om det finns behov av antiserum (det är inte säkert att ormen hunnit spruta in något gift).   

Läs mer om ormbett 

Geting eller bistick

Ett stick från geting eller bi är oftast ofarligt, men det kan göra mycket ont och svullna. Reaktionen beror lite på var insekten stuckit och vilka ämnen som finns i sticket. Vissa kan få en toxikologisk reaktion och även allergiska reaktioner kan förekomma. 5-10 av de allergiska reaktionerna ger en kraftigare reaktion med blodtrycksfall och andningssvårigheter. Vid kraftig reaktion är det mycket viktigt att söka vård.

Läs mer om getick eller bistick

Algblomning

De flesta alger är ofarliga, men vissa kan bilda starka gifter som gör dem farliga för djur och människor. I våra sjöar och hav finns normalt stora mängder alger. När det är soligt och varmt förökar de sig och kan orsaka algblomning som ligger som sjok ute på öppet hav eller som en stinkande slemmig gegga invid och uppspolad på stranden. Undvik att bada i och speciellt svälja vatten med kraftig algblomning. Barn får ofta kallsupar när de badar (de håller inte munnen stängd lika mycket som vuxna) varför det finns än större anledning att undvika bad.

Läs mer om algblomning

Algsituationen enligt SMHI

Bakterier i maten

Äter man mat med bakterier i kan man drabbas av kräkningar och diarréer då bakterierna leder till infektion i tarmen. Vissa bakterier kan ge ordentlig matförgiftning genom att de bildar gift direkt i maten.

Håll mat väl kyld (vid 37 grader fördubblas antalet bakterier på ca 20 minuter!). Vid 8grader eller lägre sker ingen bakterietillväxt, så håll alltid maten i kylskåp innan du tillagar den. När du tillagar mat ska du hetta upp den ordentligt för att döda alla bakterier. De blir då ofarliga, men har bakterierna hunnit bilda gift så finns det kvar även efter upphettning. 

Solen

Du kan få solsting om det är så varmt att din egen kropps termostat inte hinner med. Håll dig i skuggan och drick mycket vatten de dagar då det är som varmast. Undvik badstranden mellan 11 och 15, speciellt småbarn. Om du eller ditt barn drabbas av en kraftig värmerubbning bör man söka sjukhusvård.

Tänk också på att skydda dig från solens strålar. En miljö där minst hälften av himlen är skymd skyddar dig från 50-70% av solens UV-strålning. Så det är alltså bättre att sitta i skuggan än att smörja med solkräm.

Läs mer på Karolinska Institutets webbplats

Källa: Karolinska Institutet


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosju med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook