Barnsidan - curlingförälder - vad är det?
Meny

curlingförälder - vad är det?

curlingförälder - vad är det?

Publicerad: 2004-02-04
citat från Maria Carlings artikel i SvD 12/1-04: "Har du barn och är hyfsat välutbildad? Hårt arbetande, lite stressad och ganska ambitiös? Är du beredd att göra allt för att dina barn ska ha det bra? Risken är överhängande att du är en curlingförälder."

Observera att denna text är ett citat från Maria Carlings artikel i SvD från den 12/1-2004. Texten är tänkt som diskussionsunderlag.

Har du barn och är hyfsat välutbildad? Hårt arbetande, lite stressad och ganska ambitiös? Är du beredd att göra allt för att dina barn ska ha det bra? Risken är överhängande att du är en curlingförälder.

Begreppet myntades av den danske psykologen Bent Hougaard som i vredesmod skrev debattboken Curling-forældre og Service-børn. Sedan dess vet hela Danmark hur den här nya typen av förälder är.
En curlingförälder är en mamma eller pappa som vill sitt barns absolut bästa och är beredd att gå långt för att se till att det blir så. Barnet ska ha det bra.

Roliga aktiviteter, pedagogiskt dagis, bra skola, stimulerande kompisar, utvecklande fritidsaktiviteter och så vidare. Inget ska hindra framskridandet och om det ser ut att finnas hinder i vägen så rycker curlingföräldern ut med sopborsten på isen. Den kommer in och röjer på dagis, i skolan, bland kompisarna, i idrottsklubben. Eller så flyttar föräldrarna helt sonika sitt barn till en annan skola. Problemet är, menar Hougaard, att den här föräldratypen har svårt att se att barnet ingår i ett kollektiv på dagis, i skolan och bland kompisarna.

Kanske är curlingföräldrarna framför allt 60-talister som är så färgade av 1980-talets satsa-på-dig-själv-kampanj. Klart att fullblodsindividualister satsar på sina telningar också. Efter långa arbetsdagar vill man bara vara goda föräldrar som gör roliga saker och är snälla mot barnen. För att snabbt få undanstökat disk och matlagning begär man aldrig att de ska hjälpa till. ”Barnen får för litet motstånd”, väser Hougaard och varnar för att vi håller på att fostra lata, luststyrda människor som hyser föga respekt för sin omgivning.


Fortsätt debatten här! Är du en curlingförälder?

läs hela Maria Carlings artikel på SvD

Källa: svd.se


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
anonym (2012-03-12 10:46)
Läs gärna min blogg! Skriver om just curlingföräldrar och vad jag tycker om det.
http://helicopterparents.blogspot.com/
Marty (2011-08-03 08:30)
Det är jätteproblem har i Sverige. Det finns en brist också på skötsamma barn.
Raderat (2004-06-04 16:52)
en liten grej bara: jag snackade om curlingföräldrar i min mödragrupp här i Köpenhamn och alla min annars så upplysta kompisar satt som frågetecken. Det var ingen i gänget som ens hade hört talas om det begreppet förut, och det är inte alls på tapeten i Danmark som det är i Sverige såvitt jag kan se det.
Åsa L (2004-05-20 06:08)
Betyg: 1
För mig är curling begreppet ngt som missuppfattats grovt!
Begreppet myntades för föräldrar som hjälpte sitt barn så mkt att de hämmade barnets egen utvekling. Dvs löste barnets konflikter, underlättade när de var mitt i en pröva på fas.
I Sverige har detta vridits om till att vara ngn som ej praktiserar auktoritär uppfostran (dvs ej stenhårda regler) plus att göra saker med barnen.
Befängt modeuttryck som skapar en dålig smak i munnen på mig. För den svenska "curlingföräldern" är jag gärna. men den riktiga curlingföräldern som Housgaard skrev om är fruktansvärd och dessa bovar går fortfaranda fria från hetsjakten.

Ännu mer i 'Blandat/Bakgrund'
» Utdrag ur "Ondskans Herrar"
» 8:e mars - internationella kvinnodagen
» curlingförälder - vad är det?

Böcker om vänta, föda och ha barn


Maria Nystedt: Att leva med långtidssjuka barn - det blir bra ändå


Maria Dufva: Mitt barn på nätet


Mary Sheedy Kurcinka: Raising your spirited child


Klara Zimmergren: Längtan bor i mina steg