Barnsidan - Vaccinering
Meny

Vaccinering

Publicerad: 2002-05-31
Läs om det svenska vaccinationsprogrammet, biverkningar av vaccinering och vilka sjukdomar man kan vaccinera mot.

De flesta av alla Sveriges barn vaccineras, för de allra flesta är detta en självklarhet som inte ifrågasätts. Idag pratas det mycket om att man ska ta ställning, bestämma själv. Vad innebär det att vaccinera sina barn? Självklart får barnet ett skydd emot livshotande sjukdomar med allvarliga konsekvenser och följdsjukdomar, men vad vet vi om biverkningarna, både kortsiktiga och långsiktiga?

Vad är vaccin?

Ett vaccinera är att medvetet utsätta kroppen för avdödade eller kraftigt försvagde bakterie- eller virusstammar. På det sättet skapar kroppen antikroppar emot smittämnet och vi blir immuna eller får en ökad motståndskraft emot sjukdomen. Oftast är försvaret livslångt. Vaccinet upptäcktes 1796 och har alltså funnit i över 200 år. Det allra första vaccinet som prövades i Sverige var smittkoppsvaccin som man började vaccinera svenska barn med redan 1807. Smittkoppor är idag en helt utdöd sjukdom, enbart tack vare massvaccinering världen över. WHOs nästa mål är att helt utrota Polio, som idag är ytterst sällsynt men ännu ej helt utdöd.

Att tänka på

Det gör ont att få en spruta! Barnet blir argt och beviket på den vuxne som framkallar smärtan. Därför är det viktigt med förberedelser före och trygghet stöd under och efter sticket. Mammas eller pappas närvaro är det allra bästa stödet, även om också mammas eller pappas egen oro kan påverka barnet. Efteråt bör man planera in lite lugn och ro eftersom allmäntillståndet hos barnet påverkas t.ex med lättare feber och "gnällighet". Om barnet är sjukt eller har ett påverkat allmäntillstånd (framförallt feber) så ska man inte ytterligare fresta på med en vaccinspruta. Lite hosta eller snuva utan feber behöver dock ej vara ett hinder. Kroniskt sjuka eller överkänsliga barn vaccineras givetvis med i samråd med läkare.

Vaccinationsprogrammet i Sverige

(info uppdaterad 2012)

Ålder 3 mån 5 mån 12 mån 18 mån 5-6 år 6-8 år 10 år 10-12 år 12 år 14-16 år
DTP dos 1 dos 2 dos 3 dos 4, för barn födda från 2002 dos 4, för barn födda t.o.m 2001 dos 5, för barn födda från 2002
POL dos 1 dos 2 dos 3 dos 4
HIB dos 1 dos 2 dos 3
PNEU dos 1 dos 2 dos 3
MPR dos 1 dos 2, för barn födda från 2002 dos 2, för barn födda t.o.m 2001
HPV

dos 1, dos2,dos 3

DTP - Difteri, Stelkramp (Tetanus) och Kikhosta (Pertussis)

POL - Polio

HIB - Haemophilus influnzae typ b (hjärnhinneinflammation, struplocksinflammation)

MPR - Mässling, Påssjuka och Röda Hund

PNEU - Pneumokocker

HPV - Humant papillomvirus

På smittskyddsinstitutet hittar du det vaccinationsprogram som gäller idag. Här hittar du även gamla program.

Sjukdomarna vi vaccinerar emot

Mässling En av de besvärligaste barnsjukdomarna, mest utmärkande drag är en seglivad luftvägsinfektion med långvarig torrhosta. Öroninflammation, lunginflammation, hjärn(hinne)inflammation är komplikationer/följdsjukdomar som kan komma med en mässlingssmitta.

Påssjuka Innan man började vaccinera mot påssjuka så var den vanligaste orsaken till hjärnhinneinflammation just denna sjukdom. Typiska symptom är annars huvudvärk, magont, illamående, kräkningar, ljusskygghet men för många så passerar denna sjukdom ganska obemärkt förbi. En av de vanligaste följdsjukdomarna är testikelinflammation, som i sällsynta fall kan leda till sterilitet.

Röda Hund (Rubella) En relativt harmlös barnsjukdom som däremot kan få förödande konsekvenser för ett foster om mamman drabbas i början av graviditeten.

Difteri En ytterst sällsynt sjukdom i Sverige, något vanligare i våra grannländer varför vaccinet behövs. Smittan är en bakterie som ger en svår svalgsjukdom med kraftig svullnad och andningssvårigheter (äkta krupp). Bakterien avger ett gift (difteritoxin) som skadar kroppens vävnader framförallt hjärtat och därför blir sjukdomen oftast livshotande utan behandling.

Stelkramp (Tetanus) Orsakas av en bakterie som finns i naturen, i jord, ved, sand och gödsel som kommer in i kroppen via djupa sår som infekterats med bakterien. Liksom difter så producerar bakterien ett gift (tetanustoxin) som skadar kroppens nerver och muskler och kan därmed ge upphov till andningsförlamning.

Kikhosta (Pertussis) Kikhosta orsakas av en luftburen bakterie och börjar som en vanlig förkylning under en vecka. Inkubationstiden är ca 14 dagar. Efter en vecka börjar de kraftiga hostattackerna med tillhörande kikningar. Hos små barn kan detta vara upphov till andningsuppehåll, varför ständig övervakning på sjukhus är nödvändig. Man är sjuk ca 5-6 veckor och är smittsam under hela tiden även om smittrisken är störst de första veckorna.

Polio En sjukdom som också kallas barnförlamning och orsakas av tre nära besläktade virusstammar. De som drabbas får symptom som liknar en vanlig luftvägsinfektion, endast ett fåtal drabbas av förlamning. Polio förekommer inte i västvärlden men finns i U-länder, däremot så har WHO som mål att helt utrota Polio de närmaste åren. Vaccinet ger sällan biverkningar, och efter de fyra första som man får som barn så fyllt skyddet på med enfemte spruta i vuxen ålder.

Haemophilus influenzae typ b Denna bakterie är envis och kan orsaka hjärnhinneinflammation och struplocksinflammation, två allvarliga sjukdomar som utvecklas mycket snabbt. Innan detta vaccin började användas dog några barn om året och ungefär ett 50-tal fick bestående hjärnskador (synskador, hörselnedsättning, epilepsi).

Pneumokocker är bakterier som kan orsaka lindrigare infektioner som öron- och bihåleinflammation, men de kan också orsaka mycket allvarliga och ibland livshotande sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Ofta fungerar det bra med antibiotikabehandling, men det finns en risk för komplikationer som hörselskada eller olika former av hjärnskada. Det finns 91 kända typer av pneumokocker. Det finns vacciner som ger skydd mot 10 och 13 av de pneumokocktyper som är vanligast bland små barn. Pneumokockinfektioner beräknas orsaka långt över en miljon dödsfall per år i världen.

Humant Papillomvirus är en grupp virus med mer än 100 typer beskrivna varav cirka 30 kan infektera slidan och livmoderhalsen. HPV ligger bakom de flesta fall av cellförändringar på livmoderhalsen där vissa kan vidareutvecklas till cancer. Några andra typer av papillomvirus orsakar kondylom (könsvårtor), ytterligare andra orsakar vårtor på till exempel händer och fötter. Papillomvirus smittar via direkt kontakt. De som drabbar könsorganen smittar då vanligen via samlag. Inkubationstiden anges till omkring två till tre månader men kan vara långt tillbaka i tiden.

Sjukdomar man kan vaccinera emot

Tuberkulos En livshotande sjukdom som är mycket ovanlig i Sverige, men finns i våra grannländer. Vissa sk riskbarn vaccineras med vaccinet som heter Calmettevaccin (BGC).

Hepatit B Efter Malaria är Hepatit b den vanligaste sjukdomen i världen. Det är en form av gulsot som smittar via blod och sexkontakt. Barn blir inte direkt sjuka, men kan bli kroniska bärare och få allvarliga leversjukdomar som vuxen. Det finns inget botemedel emot hepatit b, men i Sverige vaccineras inte barn eftersom man inte anser att sjukdomen är tillräckligt spridd. Däremot är sjukdomen relativt vanlig utomlands och med större rörlighet mellan gränserna finns risk för att smitta ändå sprids. Möjlighet finns att få vaccin mot hepatit b samtidigt som DTP.

Vattkoppor Diskussioner pågår om man bör vaccinera äldre barn (12 år) som inte haft vattkoppar som barn eftersom sjukdomen kan bli mycker besvärlig om man får den som vuxen.

Biverkningar

Ömhet och svullnad runt sticket Det kan bildas som en liten hård knöl just runt sticket, inget farligt och övergående.

Feber Feber är något man mer eller mindre bör räkna med efter en vaccinspruta. Ladda upp med Alvedon-suppar och ta det lugnt resten av dagen.

Kramper Ungefär 1 barn på 1750 får kramper, helt ofarliga men självklart skrämmande!

HHE (Hypertonisk hyporesponsiv episod) Detta symptom visar sig genom att barnet blir blekt, slappt och okontaktbart inom någon timme efter kikhostevaccinet. Det kan pågå under några minuter upp till någon timme, men man vet inte riktigt vad orsaken är. HHE var vanligare med den gamla sortens kikhostevaccin. Inga bestående skador.

Allergiska besvär I extremt sällsynta fall reagerar barnet emot vaccinet. Äggallergiker bör samråda med läkare innan MPR (Mässling, Påsjuka, Röda Hund) vaccinet tas, detta gäller även vaccin som tas emot de olika influensor som brukar härja i vårt land under senhösten/vintern. Ett tag spekulerades det om vaccinet emot kikhosta kunde stå för några av de fall av Plötslig Spädbarnsdöd som skedde, men tvärtom har man kunnat visa att fler ovaccinerade än vaccinerade barn dör i PSD.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
nadine remgren (2018-01-23 20:04)
Betyg: 5
men finns det något farligt man kan får efter en spruta.
Saaag (2017-05-30 19:13)
Vaccinering har varit en självklarhet i vår familj. Dock fick lilla tjejen vaccination (dos 3 vid ett års ålder) förra måndagen och sex dagar efter krampar hon. Hittar henne helt okontaktbar på golvet och har aldrig varit med om något värre. Jag hade inte hört om kramper som en biverkning utan man har enbart talat om feber, trötthet, minskad matlust etc. Det är först nu efter att vi kommit hem från sjukhuset som jag börjat överväga sambandet med vaccination. Känns genast mycket olustigt :-/
Lars (2017-03-17 12:18)
Betyg: 3
Hej min son fick väldigt feber och ont i bena efter sin vaccination. Han ska fylla 6 i oktober. Han fick sprutan i armen är detta vanliga symtom
Camilla Thelin (2016-01-26 20:32)
Betyg: 5
Tack för mycket bra information om vaccinet.
Anders (2016-01-20 16:38)
Betyg: 5
Egentligen borde alla vaccineras. Barn kan inte rå för om de fått dåliga föräldrar. Dessutom är det angeläget för oss alla att antalet vaccinerade är stort, det minskar risken för att en sjukdom ska få fäste och spridas..
Joakim (2015-08-26 18:08)
Jisses, lita på statlig information :). Men ja dom bästa besluten tas när man är väl påläst :)
Barnsidan (2015-05-07 21:59)
Till Boopa som oroas av HHE och menar att vacciner är livsfarliga så finns information om HHE här
http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/vaccinationer/fragor-och-svar/kikhosta/#sju

Vacciner är inte 100% riskfria, men totalt sett har insjuknande och dödlighet i svåra sjukdomar sjunkigt drastiskt i takt med att vaccinerna tas fram och förbättras.

Personligen litar jag mer på statligt framtagen information, men uppmanar alla att tänka själva och ta beslut efter eget huvud. De bästa besluten tas när man är välinformerad.
Barnsidan (2015-05-07 21:51)
Till Boris och Ida som undrar om vaccination och PSD. På folkhälsomyndigheten kan man läsa mer om detta http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/vaccinationer/fragor-och-svar/kikhosta/#atta
Boopa (2015-04-28 21:45)
Betyg: 1
Va håller ni på med!? Ni skriver "Det kan pågå under några minuter upp till någon timme, men man vet inte riktigt vad orsaken är. HHE var vanligare med den gamla sortens kikhostevaccin. Inga bestående skador." Detta betyder att de omöjligt vet vad det är för skit som kan hända när man inte ens känner till orsaken till detta! Alla vacciner är livsfarliga, för det är fortfarande så att man trycker i sjukdomarna i kroppen på en frisk människa etc. Snälla människor läs på om detta, men ifrån en källa som inte är statligt styrd!
Boris (2013-12-07 12:18)
Hejsan!
Jag vill också gärna veta var jag kan finna forskningsresultat på att fler ovaccinerade barn än vaccinerade dör i PSD.
Ida (2013-12-07 00:10)
Betyg: 3
Var kan man hitta bevisen till att fler ovaccinerade dör i PSD än vaccinerade?
Maria Centervall (2003-06-30 22:19)
Betyg: 4
En saklig och lättläst artikel om ett viktigt ämne.
Johanna Wetterstrand (2003-05-13 13:16)
Betyg: 5
Min dotter Emma skall få sin första spruta på torsdag så detta var väldigt värdefull läsning för mig. Skall genast köpa lite febernedsättande till henne-för att vara redo om hon får feber. Tack!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook